Nem szeretném, ha jövőre magyarázkodnom kellene

2011. május 06. 11:03

A művészet csúcsa a tisztelet és a pénzkeresés együttes megvalósulása. Interjú.

2011. május 06. 11:03

A Filmszemléről nem nyilatkoztak egyértelműen. Lesz a jövőben, vagy nem?

Biztosan nem mondhatom se azt, hogy lesz, se azt, hogy nem lesz. Úgy gondolom, hogy a Filmszemle nem a mi feladatunk. Lehetséges, hogy a Nefmihez fog tartozni, és az is, hogy az NKA-hoz, ami már eddig is foglalkozott például kisebb vagy vidéki fesztiválok támogatásával. Azt szeretném, ha ez is egy helyen lenne, hogy látszódjon, mennyi pénzt költenek el az összes fesztiválra, és hogy mi éri meg, és mi nem. Jó volna, ha a magyar filmeknek lenne valamilyen fórumuk, de még nem tudom, hogy mi lenne ennek a megfelelő formája, egy filmszemle vagy egy filmdíj alapítása, de egyik esetben sem hozzánk fog tartozni.

Mi mindent foglal magában az MMKA adósságállományára vonatkozó konszolidációs terv? A konszolidációval kapcsolatos minisztériumi egyeztetésnek mi lett az eredménye?

Magában foglalja az MMKA körülbelül ötmilliárd forintos banki adósságát, a már eldöntött normatív támogatásokat, amikkel az MMKA tartozik bizonyos producereknek, és vannak olyan, még kérdéses normatív támogatások is, amik jövőbeli adósságot jelenthetnek. Ezekről még nem született döntés. És vannak a visszatérítendő támogatások, amikkel a producerek tartoznak az MMKA-nak. Ezeknek az összevonásából jön majd ki egy szám, de erről még nem kaptunk pontos információt, jelenleg is zajlik az adatok feldolgozása. Szerintem a hét végére vagy hétfőre fogjuk tudni a végeredményt.

A Filmalap felállásának második fázisára, amelyben önökhöz kerülnek a filmvagyon különböző elemei, előreláthatóan mikor kerül sor?

Attól függ, hogy az MMKA megszüntetésének mi az időzítése, azaz a vagyon mikor lesz átadható. Ezért bontottuk két fázisra a Filmalap létrehozását: nem akarok erre várni, hanem azt szeretném, hogy elinduljon a szakma, hogy az emberek egy picit több bizalommal nézzenek ránk és a szakmára, hogy elkezdjünk mozogni. A második fázis később valósul meg.

Úgy tudom, még vitás pontok is vannak, például hogy hova kerül a Filmlabor és a Filmarchívum.

A Nefminek van egy digitalizálási programja, ha az megvalósul, akkor szerintem a Filmarchívum náluk marad, de a filmjogok értékesítés szempontjából hozzánk kerülnek. Ez egy nagyon fontos érték, aminek a hasznosításával foglalkozni szeretnénk mind belföldön, mind külföldön.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2011. május 06. 17:22
Azt nem ertem, hogy egy olyan ember, aki tobbszaz millio dollaros amerikai szuperprodukciokban is reszt vett, minek jon ide a magyar ugarra barmit is csinalni? Mi motivalja? Az egesz magyar filmiparban osszesen nincs annyi penz, ami egy jobb produkcio napi koltsege...nem ertem ezt a csavot, vall valahol a motivacioirol?
Csigorin
2011. május 06. 15:34
Adok en ekezetet szivesen, lehet copyzni: èçàùëêôîùûâ Remelem egy lenyeges se maradt le :)))
Csigorin
2011. május 06. 15:32
A vederosoket egyebkent a Jobbik se latja ott szivesen... nekem inkabb az ugrik be rola, mint amikor a haboru utan 45ben kommunistak jartak mindenfele es keretlenul odamentek eklezsiakhoz kerteszkedni, meg latvanyosan segiteni, es utana papirt akartak rola, hogy legyen propaganda hogy ok nem egyhazellenesek... Aki segiteni akar es jot akar, az ezt altalaban igyekszik a leheto legkevesebb feltunessel, es sajtovisszhang nelkul tenni. A legjobban viszont annak orulnek, ha alakulna ott, meg altalaban a problemasabb helyeken egy vegyes cigany-magyar polgarorseg (a tisztessegesekbol), es ok fekeznek meg a renitenseket. Dehat, almodhat az ember...
GY. F.űegér
2011. május 06. 12:32
"A művészet csúcsa a tisztelet és a pénzkeresés együttes megvalósulása. " Valami ilyesmit mondott Salvador Dalí is. De ő legalább beismerte, hogy az egész "úgynevezett életműve" egy nagy blöff.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!