Hogyan kerülte el Horthy a felelőségre vonást?

2011. május 26. 09:00

Ami a Horthy antiszemitizmusával ellentétbe állított „hálás zsidóságot” illeti: ez a fogalom csupán a kenderesi újratemetés óta vált ismertté.

2011. május 26. 09:00
Sebők János
HVG

„Sztálin Horthyt egy új kelet-európai sakkjátszma egyik figurájaként akarta felhasználni. Egyrészt tekintettel volt a feszült magyar belpolitikai helyzetre, a kommunisták harcára a hatalomért (ezért Horthy magyarországi perbe fogása szóba sem kerülhetett), másrészt Horthy felelősségének »bagatellizálásával« Titót akarta gyengíteni. Egyes történészek szerint Sztálin döntésében szerepet játszott az az aggodalom is, hogy egy Horthy-ellenes per túlzottan megerősítheti Titót a balkáni térségben. Sztálin Horthyval kapcsolatosan mindig csak kiugrási kísérletét, valamint fegyverszüneti kezdeményezését hangsúlyozta, s egyéb cselekedeteiről, illetve az ezekkel kapcsolatos felelősségéről rendre »megfeledkezett«.

Horthyt, nürnbergi elengedése után, az európai politikai szalon kivetetette a tagjai közül. Leveleire nem válaszoltak, tárgyalni nem akartak vele, s mint azt a korabeli magyar lapok is megírták, 1948 elején elutasították bajor állampolgársági kérelmét. Hiába kért letelepedési engedélyt az Egyesült Államokban, Bajorországban, Svájcban, sőt az utóbbiban persona non grata-nak nyilvánították. Ezek után a család – nem utolsósorban Horthy feleségének megromlott egészségi állapota miatt – 1948 decemberében Salazar Portugáliájába költözött, ahol a kormány vendégszeretetének köszönhetően, Escorilban biztosítottak számukra lakhelyet.

Megélhetésükről – a közhiedelemmel szemben – nem a megmentett zsidóság képviselői, hanem az ún.Horthy-alap gondoskodott, amelyet Apponyi Madeleine hozott létre, s befizetői között volt John F. Montgomery, volt amerikai nagykövet, Pátyi László, Horthy ügyvédje és Chorin Ferenc. Ami a Horthy antiszemitizmusával ellentétbe állított »hálás zsidóságot« illeti: ez a fogalom csupán a kenderesi újratemetés óta vált ismertté, amikor Horthy lelkes híve, Blumgrund János Bécsben élő egykori üldözött (jelenleg vitéz Almási Szabó János, a Horthy Miklós Társaság bécsi elnöke) ezzel a felirattal helyezett el koszorút a kormányzó sírján.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2011. május 26. 18:43
"Ami a Horthy antiszemitizmusával ellentétbe állított „hálás zsidóságot” illeti: ez a fogalom csupán a kenderesi újratemetés óta vált ismertté." Veled sem az a baj, hogy zsidó vagy (ezzel ugyanis önmagában semmi baj sincs), hanem az, hogy hazudsz és ezáltal sajnos te magad is tovább gerjeszted korunk egyik pestisét, az antiszemitizmust. (Lehet, hogy éppen ez a cél?) Ifj. Chorin Ferenc például, aki a Horthy-korszakban a GYOSZ elnöke volt, élete végéig támogatta anyagilag a Horthy családot New Yorkból... Na, ehhez mit szólsz, te tetű?!
Gombóc XVI. Artúr
2011. május 26. 18:17
arra gondolt már Sebök János, hogy esetleg azért kerülte el, mert nem volt bűnös? Persze ezt igazán kínos lenne beismerni egyes "kultúrkörökben"...
Autofocus
2011. május 26. 18:02
Te is modellt állhatsz a ló nemesebbik szervének megformálásához.
cigányember
2011. május 26. 17:48
Először a piszkos tetves fajtádat kritizáld,te moslék! Az, hogy te itt piszkoskodhatsz és rágalmazhatsz, annak köszönhető,hogy Miklós bácsi megmentette a felmenőidet!Neked egyébként "Kormányzó úr"Az egész bolsevik csürhe (veled együtt) csak megcsókolhatja a lába nyomát.Ha ő akkor nem tesz rendet az országban,már nem lenne Magyarország! Nagyon helyesnek tartom a lovasszobrát felállítani a Gellért téren!Az ilyen piszok tollforgatókat pedig ki kell rúgni az írott sajtó minden szegletéből,menjenek lapátolni,vagy dögöljenek éhen!Eleget uraskodtak rajtunk.Tanulják meg,nem az ilyen szarok mondják ki a tutit ma már Magyarországon.Csak az elsőt kell szájonvágni, a többi egyből beáll a sorba és kussol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!