Egy halk szavú mészáros titkai

2011. május 30. 13:21

Sokan fogják azonban megsiratni Mladicsot: letartóztatása nem kevés ember számára komoly veszteséget jelent.

2011. május 30. 13:21
Losoncz Alpár
Komment.hu

„Súlyos érvek szólnak amellett, hogy a hatalom bizony sok mindent mérlegelt a kiadatáskor. Először is, a jelenlegi szerb kormány kettős szorításban működik. Egyfelől, folytonosan bírálat éri a nemzetközi politika részéről, hogy mulasztásokat követ el a háborús bűnökkel gyanúsított vezetők kiadatása kapcsán, ami hátráltatja az Európai Unióhoz való csatlakozási folyamatot. Másfelől, a regnáló Demokrata Párt politikai pozíciói meginogtak a következő évben megtartandó választások előtt, a hetykén kezelt gazdasági válság csapásai és az előrenyomuló ellenzék akciói ugyanis megrendítették uralmát. Aztán, amikor Karadzsics kiadatása folyt, még létezett egy viszonylagosan egységes Európa-ellenes tömb, amely veszélyforrást jelentett a szerb hatalom számára. Ma azonban ez a veszély nem valós, mert a legerősebb ellenzéki párt korifeusai, a néhai radikálisok maguk is az európai egységesülés szószólójaként lépnek fel. Egyszóval, Mladics kiadatásával sokkal kisebb a politikai kockázat a szerb hatalom számára. Számomra az is lényeges, hogy a múlt héten a hatalom fellegvárának tekintett szerb televízió nyilvánosan bocsánatot kért a kilencvenes években gyakorolt háborús uszítás miatt. Mi ez, ha nem egyfajta előkészítés Mladics elfogatására?

A hatalom mérlegelt tehát, amikor elhatározta, hogy kiszolgáltatja az élete végén járó, betegségektől szenvedő Mladicsot, de ez nem azt jelenti, hogy ura a helyzetnek, éppen ellenkezőleg. Külső és belső meghatározottságok kényszerítették erre. És nem biztos, hogy jól mérlegelt. A szerbiai polgárok érzületét a csüggedtség, a mélyülő elégedetlenség és a romlás, valamint a hanyatlás tapasztalatai uralják. Ezzel éles ellentétben áll a kormány apologetikus retorikája, amely legfeljebb csak elnagyolt módon beszél a munkanélküliségről és az átlagpolgár egyéb gondjairól. Rajtunk már Mladics kiadatása sem segít - sóhajtott fel az itt már idézett taxisofőr. Ami az átlagpolgár világát illeti, ez a megjegyzés bizony roppant kifejező, úgymond telibe talál. Nem lesz nagy ribillió Szerbiában Mladics kiadatása okán, legfeljebb néhány csetepatét jegyzünk majd. Az elfáradt Szerbiában, amelyben a legszűkebb magánérdekek hatnak, nincs esély nagy horderejű eseményekre. Sokan fogják azonban megsiratni Mladicsot: a most is tapasztalható mély sóhajok, és a privát körökben kinyilvánított düh jelzik, hogy letartóztatása nem kevés ember számára komoly veszteséget jelent.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petrov
2011. május 30. 20:25
ha úgyis annyira beteg akkor politikailag talán kifizetődőbb lenne addig húzni a kiadatást amíg magától meghal - ha meg nagyon szorít az idő akkor diszkréten segíteni neki - valszeg ő se bánná és így mindenki lecsillapodhatna
várúr
2011. május 30. 19:06
Többek közt 8.000 srebrenicai halott. Köztük 15-16 évesek. Mladics csak a jéghegy csúcsa. A kivégzőosztagok tagjai megússzák (ezen a földön legalábbis). Ilyenkor nem a megbocsájtó Jézusra, hanem az ószövetségi Jehovára volna szükség.
Szaki
2011. május 30. 16:09
Mostani világunk abnormális.Ez a gazember 20 évig élt mint hal a vizben, most, hogy öreg és beteg koszt kvártély orvosi ellátás egy börtönnek nevezett apartmanban a mi pénzünkön.Szerintem sok beteges nyugdíjas idős ember cserélne vele. Egyik arab országban egy hülye férj leöntötte a felesége arcát valamilyen savval féltékenységből.Arra itélték , hogy az asszony kiégetheti mindkét szemét.Könyörgött a tetű, hogy legalább az egyiket hagyja meg. Nem vagyok nagy rajongója ezen országoknak de mondjuk nem lehetne odaadni ezt a mocskot az általa kivégeztetett fiatalemberek hozzátartozóinak hogy döntsenek a sorsáról?
de karatna
2011. május 30. 15:00
Nem sajnáljuk! Vadrác gyilkosok! Felmenőik miután Szarajevó környékéről áttelepültek a korábbi , egykori dél-magyarországi országrészekbe kiirtották az ottani sváb és magyar lakosságot és beköltöztek a házaikba. Azt kapta a sorstól, amit megérdemelt! Én a vad rácok, a "szrbek" által kiirtott 40 ezer magyarért hullatok könnyeket és nem miatta, miattuk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!