Bajnai visszatért, de mit akar?

2011. május 23. 08:24

Az ország, de legalábbis a szocialisták megmentésére predesztinált, modern Csaba királyfi gyorsan lehűtötte a kedélyeket.

2011. május 23. 08:24
Sebők János
HVG

„Bajnai személye – mondjuk így – az Orbán Viktortól távolodó jobboldali meggyőződésűek számára is tolerálhatónak tűnik, hiszen a kormánypárti propaganda ellenére mégis csak az ő kormánya volt az, amely 2009-2010-ben megállította a szakadék felé vágtató lovakat.

Ez a megítélés vonatkozhat Bajnai csapatára is, amely nem amortizálódott le az előző években, s olyan karrierdiplomatákból, szakértőkből, technokratákból áll (a névsor valószínűleg tovább bővül), akik a szélesebb tömegek előtt is rendelkeznek hitelességgel. A Haza és Haladás Alapítvány jövőbeni tevékenységét ezért akár egy formálódó szakértői árnyékkormány működésének is felfoghatjuk. Kérdés, hogy Bajnainak miként sikerül megbirkóznia a rá leselkedő veszélyekkel? Például a Gyurcsány-problematikával? Mennyire köti össze a továbbiakban kezdeményezését, személyét az őt »kitaláló« régi baráttal, akinek önálló törekvéseit nem kíséri a remélt szimpátia és siker sem a pártban, sem a közvéleményben. Vagy mennyire fűzi szorosra a kapcsolatát a Mesterházy nevével fémjelzett régi szoci vezetéssel, amelynek tagjai a jelek szerint továbbra is makacsul ragaszkodnak a pozícióikhoz, a politikai irányvonalukhoz?

Bajnainak természetesen azt is figyelembe kell vennie, hogy a továbbiakban a jobboldal nemcsak Gyurcsányt igyekszik minden eszközzel kiiktatni a politikai harctérről, de – mint potenciális és veszélyes ellenfél – minden bizonnyal ő is, csapata is a célkeresztbe kerül. Oszkó Péter máris magyarázkodni kényszerült, miután kijelentéseit hamis kontextusban hozták nyilvánosságra. Nem kell sok idő, hogy Szigetvári Viktor Gyurcsányhoz kötődése is napirendre kerüljön, mint ahogy a Bajnai-adminisztrációt is érhetik politikai támadások (moszkvai székház-eladás stb.).

Mindez azonban nem változtat a tényen, hogy a politikai palettán a múlt héten feltűnt egy olyan tömörülés, amely ellenzéki szerepből indulva, okos szakértői politizálással eredményesen készülhet akár a 2014-es választásokra is. Bajnai kezdeményezése jó lehetőség a hazai politikai térkép átírására, de rajta múlik, hogy valóban a haza és haladás javára fordítja-e szakmai-erkölcsi tőkéjét vagy az ő alapítványa is egy zabhegyező projektcég lesz a baloldal hátsó udvarában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2011. május 23. 19:44
Miért van az, hogy minden egyes politikai tábor elborult hívői a saját kedvenc politikusukat Tsabba Kingfinek titulálják?!
atila68
2011. május 23. 15:23
"valóban a haza és haladás javára fordítja-e szakmai-erkölcsi tőkéjét" Ez ugyanaz a Bajnai Gordon aki évente-fél évente vitte csődbe a vállalkozásait?
prosz-tata
2011. május 23. 12:27
Ez a Viktor, most hasonló, ha nem durvább megszorításokkal, pénzvisszatartásokkal próbálja rendbe tenni az Országot, mint annak idején Gordon, csak tett hozzá valamiféle ideológiai maszlagot. Miért gyűlölitek annyira ezt a Szegény Embert, Testvéreim!
kispufi
2011. május 23. 11:20
épül a pillogó alamuszi macska-báb szobrának építése. köszönöm, az avatóra nem kérek meghívót, mert sejtem, mibe került.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!