Mi a helyzet Gyöngyöspatán?

2011. április 27. 09:30

A romák legnagyobb tömbje továbbra is a fehér többségi társadalomba integrálódva képzeli el a jövőt.

2011. április 27. 09:30

„Az én eddigi tapasztalataim alapján nagyjából négy kategóriába oszthatók a helyi emberek, bár nyilván durva egyszerűsítés ez is. 

Egyrészt vannak a helyi cigányok. Ők tényleg kegyetlenül félnek. A rendőrséggel kapcsolatos összes tapasztalatuk alapján eszükbe sem jut, hogy a rendőrség meg akarná védeni őket, ha bármi feszkó van. Sőt, mindennapos tapasztalat, hogy kihívják a rendőrséget mert fenyegetőznek a kopaszok, a rendőrök meg tegeződve köszönnek a gárdistáknak, végigigazoltatják a cigányokat, és megbüntetik közülük akinek a bringáján nincs prizma. Itt a »mindennapost« szó szerint értem, és a példa is tényleg konkrét. Nem dramatizálni akarom a helyzetet, nincs »rendőrterror«, nincsenek a rendőrök által fizikailag bántalmazva, de számukra teljesen egyértelmű, hogy a rendőröktől nem számíthatnak védelemre. (Ugye ez alól kivétel, amikor pár napig demonstratív jelleggel, sajtó-, minisztériumi és civil figyelemmel vannak ott tömegesen a zsaruk, de akkor is minden második mondattal éreztetik, hogy nem jószántukból…)

Amennyire nekünk természetes, hogy a rendőrség fenntartja a rendet, számukra ugyanannyira természetes, hogy nem, a rendőrségre egyáltalán nem számíthatnak. Emellett tegyük hozzá, hogy nem igazán értelmiségi közegről van szó, szinte kizárólag a kereskedelmi tévék bulvárhíreiből értesülnek róla, hogy mi zajlik az országban. Nem ismerik a különböző szélsőjobboldali csoportokat, nem látják át a köztük lévő különbségeket, nagyjából az egész halmazt egy egységes »fekete ruháns militánsok« csoportnak látják, akik végrehajtották a cigánygyilkosságokat, akik rendszeresen zaklatják őket és családjukat, akik egységesen bűnözőnek kezelnek minden cigányt. Ez utóbbiban nem is tévednek nagyot, de erre még visszatérek, a lényeg, hogy számukra minden nap fenyegetettségben telik, ami kőkeményen érinti a nőket és gyerekeket is, azaz ha valaki saját magáért nem aggódna, az is elképesztően félti családja biztonságát. 

Amit tudni kell még, hogy nincs egységes cigány közösség sehol. Ahogy a többségi fehér társadalom is állandóan megosztott és minden politikai kérdésben saját magával konfrontálódó, úgy a cigányság is, értve akár egyetlen falura is. Csak gondoljunk arra, hogy a fehér társadalom MSZP-től Jobbikig (illetve Munkáspárttól hungaristákig) terjedő nézetekkel bír, és hogy még egy elvileg egységes tömb, mint az MSZP is hány különböző részre tud szakadni (MSZDP, Gyurcsány, Bajnai, Szanyi, Szili, sorolhatnám), ugyanígy biztos lehetsz benne, hogy tetszőleges két cigány ember is három különböző véleményen lesz. Én mégis kettéosztanám most őket. Az eddigi legnagyobb tömb azoké, akik továbbra is a fehér többségi társadalomba integrálódva, annak intézményrendszerétől megoldást várva képzelik el a jövőt. Én egyértelműen az ő pártjukon vagyok, bár meg kell vallanom, számomra teljesen felfoghatatlan, hogy képesek fenntartani az ebbe vetett hitet mindazon körülmények között, amiket évek óta látok. Viszont mostanában egyre erősebb az a »csoport«, aminek tagjai tudatos elhatározásból vagy a mindennapos félelemből, rendőrséggel kapcsolatos negatív tapasztalatokból fakadó érzelmi állapotból egyfajta önvédelmi mozgalom jelleget kezd ölteni. Mondhatjuk, hogy cigány szélsőjobb. Igaziból persze ez nem csoport, nincs semmi szervezettség, nincs egymással való kommunikáció, inkább csak az van, hogy egyre többen jutnak egyenként arra az álláspontra, hogy nincs más megoldás, nincs mit veszteniük, fizikai erőszakkal is meg kell védeniük otthonaikat, családjaikat. Erről elmondani nem tudom, mennyire károsnak tartom, függetlenül attól, hogy abszolút értem azt a helyzetet, amiből erre jutottak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tordai Kadosa
2011. április 27. 15:13
Sok mindenről van szó a cigánysággal és ezzel a problémával kapcsolatban,de én most egy más szemszögből közelíteném meg a problémát. Azt is meg kellene nézni kinek az érdeke az állandó feszültségkeltés. A válasz egyszerű az MSZP-nek és a rendkívül sunyi, aljas SZDSZ utódpártnak. A Jobbik tagságában és szimpatizánsai körében sok értékes ember van, nem kell őket állandóan lenácizni, Nemzetünknek nem akarnak rosszat. Csak az a baj,hogy nem veszi a Jobbik,hogy az MSZP lövedékként használja őket céljai elérése érdekében. Az, hogy cigányság sorsa ide jutott azért az elmúlt 20 év politikája (főleg az SZDSZ) a felelős.Túl sokan megtollasodtak a cigányok integrálásából, tenni pedig szinte nem tettek semmit. Most ott tartunk ,hogy cigányok agressziója szinte elviselhetetlen. Ne felejtsük a poltika és a jogvédők adták alájuk a lovat. Azt se felejtsük,hogy számtalan romák által elkövetett gyilkosságot csak simán bántalmazásnak állított be a média. Még valami Pintér Sándornak távozni kell a rendőrség impotenciája miatt.
afterall33
2011. április 27. 14:54
"A romák legnagyobb tömbje továbbra is a fehér többségi társadalomba integrálódva képzeli el a jövőt." Hát hol máshol képzelnék el vazze? A holdon? Ott ki nyomná nekik a segélyt?
drieno
2011. április 27. 14:08
ez egy titkosszolgálati színezetű akció a rómaiaik asszonyait és gyerekeit váratlanul csillebérci látogatásra viszik, állítólag elviselhetetlen már a helyzet a faluban (pont nekik, akik egyébként rettegésben tartják a falu idős lakóit?) a véderő a kis kiképzőtáborát később hirdeti meg, pedig a rómaiak állítólag előlük menekülnek aztán a titokzatos véderő provokálja a rómaiakat, akik rettegésben élnek, mert hét végén húsvétkor 8 ember táborozott egy magánterületen, és a titokzatos véderő pár embere összecsap 80 rómaival... vér, sérültek, igaz, megintcsak nem szegény rettegő rómaiakat verték félholtra... ki is az a field nevezetű lmp támogató? a titkosszolgálataink szervezik ez ilyesmit, vagy küzdenek ellene, vagy csak tudomásul veszik? és a terrorelhárítók? nincs olyan szervezet, amelyik ma Magyarországon kiderítené a nyilvánvalóan lejárató célzattal megrendezett erőszakos ügyek hátterét?
denker
2011. április 27. 12:03
Az igazság az, hogy a cigánykérdésben a ballib és a jobbik nagyon egymásra talált, szépen egymás kezére játszanak. Mintha előre eltervezték volna: mi hergeljük a cigányokat, ti pedig majd véditek őket, és az egészért a fideszt tesszük felelőssé. Ez a firkász csak a szokásos mantrát nyomja a cikkében. Még azt sem mondanám, hogy fingja nincs az egészről. Nagyon is tudja ő, hogy mi az igazság. Csak hát a hazugság megírására kapott felkérést, ami persze nyilván nem okoz neki lelkifurdalást. Még hogy integrálódni akarnak, hahaha. Persze nem tudni egy cigány mit „érthet” integráció alatt. Mert szeret ő dolgos magyarok között élni, hisz ott lehet csak igazán a javakban „dúskálni”. Ami pedig a cigánykérdést illeti, 20 éve azt hallani, hogy a többségi magyaroknak kell tennie a cigányság felemelése érdekében. Csak azt hallani, hogy mi a mi teendőnk. Ez nem fog menni. Én azt akarom látni végre, hogy kiállnak a cigányok elé a tisztességes vezetőik (Pl. Farkas Flórián miért hallgat?) és azt mondják: Nekünk kell megváltoznunk! , Nekünk kell megváltoznunk!, Nekünk kell megváltoznunk!. És ha látjuk, hogy hozzá láttak az udvaraik, házaik rendbetételéhez, ha látjuk, hogy legalább konyhakertet művelnek, ha látjuk, hogy a cigány ember rendreutasítja a gyerekeit, ha látjuk, hogy nem a többi gyerek kirablásáért, megveréséért járnak iskolába, hanem tanulni, ha látjuk, hogy megfelelően tisztálkodnak, akkor, de csakis akkor készek leszünk egyenrangú félként tekinteni rájuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!