Rákosi-emlékművet avattak Mezőkövesden

2011. március 17. 15:07

A magyar történelemben előfordult, hogy a nyilas mozgalom vezére és az illegális kommunisták vezetője közös platformra került.

2011. március 17. 15:07

„2011. március 12-én, szombaton, Rákosi Mátyás előtt tisztelegve emlékművet avattak egy mezőkövesdi ház kertjében. A magánterületen felállított emlékoszlopon az egykori pártfőtitkár-miniszterelnök, az '50-es évek elején sztálini mintára kiépített kommunista diktatúra vezetője látható, alatta pedig stilizált ötágú vörös csillag virít, amelyre egy sarló-kalapácsra emlékeztető kasza-franciakulcs jelképet festettek. Az egykori bolsevik diktátornak tulajdonított érdemeket az újkommunistákat tömörítő Dolgozók Munkáspártjának párttitkára méltatta.

*

A fenti hír legalább annyira szürreális és elképesztő, mintha valaki Szálasinak emelt volna mementót. Pedig valójában ez történt, és az iménti fiktív hír csupán a valóság átirata volt. A hírek szerint ugyanis a rendőrség tudomására jutott, hogy egy mezőkövesdi portán Szálasi-emlékművet emeltek a Pax Hungarica Mozgalom (a korábban betiltott Vér és Becsület Kulturális Egyesület utódszervezete, amelynek elnevezése Szálasi egyik kitalációjából származik) tagjai. (...)

A valóságos Szálasi-emlékoszlop és a képzeletbeli Rákosi-emlékmű közötti párhuzam korántsem a légből kapott. A magyar történelemben ugyanis - méghozzá egy éven keresztül! - előfordult, hogy a nyilas mozgalom vezére és az illegális kommunisták vezetője közös platformra került, méghozzá nem is olyan messze egymástól. 1) Rákosi Mátyást először 1925-ben ítélték el illegális politikai tevékenységéért, fegyházbüntetése nagy részét 1930-tól kezdve a szegedi Csillagbörtönben töltötte. 1934-ben ismét elítélték, ezúttal a Tanácsköztársaság alatti tevékenységéért. Egészen 1940 októberéig - összességében 15 éves börtönbüntetése leteltének végéig - ült a dél-magyarországi város híres büntetésvégrehajtási intézetében, amikor egy államközi megállapodás keretében a Szovjetunióba került. 2) Szálasi Ferencet 1938 nyarán ítélték három éves börtönbüntetésre számos perének összegeként, amelyet szintén a szegedi Csillagban kezdett leülni. Az 1940. augusztus végi második bécsi döntés idején kihirdetett közkegyelem hatálya azonban rá is kiterjedt, így 1940 szeptember közepén amnesztiával szabadult. Rákosi és Szálasi tehát 1938 nyarától 1940 őszéig együtt ült a Csillagban. 1939 nyarától kezdve pedig hivatalosan szövetségesek is voltak, hiszen »anyaországaik«, a sztálini Szovjetunió és a hitleri Német Birodalom, 1939 augusztusában a moszkvai Molotov-Ribbentrop paktum keretében megnemtámadási szerződést kötött egymással.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thomas Müller
2011. március 18. 10:41
"Egy nép csak úgy semmisül meg, ha önmagát semmisíti meg. Önmagát a nép úgy semmisíti meg, ha múltját már nem látja, jelenében csavarog, jövőjében nem hisz." "Nemzetünk szolgálatában meghalni lehet. De elfáradni soha!" "Kötelességemnek tartom, hogy megmondjam: ha a visszás sors választás elé állítana, hogy válasszak alkotmány és nép, törvény és élet, jog és igazság között, mindenkor a népet, az életet és az igazságot fogom választani. A teremtő nem lehet alárendelve a teremtménynek." "Midőn rájöttek az emberek, hogy van valami, ami élesen elhatárolja életünk minden formáját, befolyásolja minden tevékenységünket, értelmet ad küzdelmeinknek, tartalmat varázsol szenvedéseinkbe; ahol először érezték az eltávozottak a hazának hívását, amely oly ellenállhatatlanul hívta vissza őket, ahol először ejtettek a haza határán könnyet; ahol először imádkoztak a hazáért; ahol először döbbentek rá annak tudatára, hogy bár áldjon vagy verjen a sors, itt élni, halni kell; ott kell keresni a nemzetiszocializmus bölcsőjét.....”
Haider
2011. március 18. 07:23
Szálasit milyen hülye képes Róth Manóhoz hasonlítani? Rákosi a megszálló komcsik bábja volt, Szálasi viszont mindössze szövetségesünké, és mivel a jó oldalon álltunk, nem is lehetett negatív figura. Még csak nem is volt antiszemita, úgyhogy támadhatatlan. Bár manapság még Horthyt is fasisztának állítják be.
Hunvagy György?
2011. március 18. 06:46
Egy kis érdekesség! Békés úr a szombathelyi Savaria Skins aktív tagja volt egykoron. Régi ismerőseit most lenézi, pökhendi szar alak lett.
Mitya Ivanov
2011. március 17. 22:37
ha ma élne szálasi, akkor ő lenne az szdsz reklámarca, mert ma már nem kellene elnyomni a homoszexualitását, és büszke lehetne arra, hogy multikulturális felmenői vannak. Viszont abban a korban mindezt el kellett titkolnia és kompenzált. Ebből lett egy őrült ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!