Édes anyanyelvünk

2011. március 29. 09:07

A nyelvi bizottság elleni harcias fellépés üzenete kicsit sem árnyalt. Mást sem lehet kiolvasni belőle, mint hogy a hivatalosságoknak ellentmondani bizony nem ajánlatos.

2011. március 29. 09:07

„Az agrártárca égisze alatt működő földrajzinév-bizottság ugyanis, észlelve a tulajdonnevek központozás nélküli halmozását, 20:1 arányban azt javasolta: az intézmény neve legyen Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Budapest-Ferihegy. E megoldással meg lehetne őrizni a hagyományos elnevezést is - érvelt a testület.

Nem valami sóhivatal nyilvánított így véleményt, hanem olyan, 1963 óta működő, s a rendszerváltáskor megújult szakmai bizottság, mely évente döntések tucatjait hozta, mindenki megelégedésére. Ők mondták meg, hogyan hívjunk magyarul egy új országot, milyen nevek kerüljenek a térképekre, és hogy új földrajzi egységek kialakulásakor milyen elnevezés illik a hagyományainkhoz, helyesírásunk szabályaihoz. (...)

Mindezt egy ártalmatlan központozási kérdés és egy védett név megtartásának javaslata miatt.

A nyelvi bizottság elleni harcias fellépés üzenete kicsit sem árnyalt. Mást sem lehet kiolvasni belőle, mint hogy a hivatalosságoknak ellentmondani bizony nem ajánlatos.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
W4R1OCK
2011. március 29. 21:18
http://www.schmittify.com/go?url=http%3A%2F%2Fwww.keh.hu%2Findex.php%3Fsubmenu%3Dschmitt_pal_eletrajz%26cat%3D51
Rücsök
2011. március 29. 20:41
Javaslom, hogy az új bizottság vezetője Schmitt Pál legyen!!!
gross
2011. március 29. 15:57
A bizottságnak rendeletbe (hadd hangsúlyozzam ki: jogszabályba!) foglalt feladata volt többek között nyelvhelyességi szempontból megvizsgálni az új névjavaslatokat és dönteni róluk. Pontosan ezt tették. Pontosan a jogszabályi felhatalmazásuk, *kötelességük* alapján jártak el. A delegáló szervezetek sohasem adtak eddig iránymutatást, hogy hogyan szavazzanak a tagok. Ez a munka ugyanis nem erről szólt. Pontosan ki vizsgálta volna meg a VM-ben nyelvhelyességi szempontból ezt a nevet? Pont ezért voltak a szakemberek delegálva - ráadásul egy bizottságba, hogy ott több szem többet lát alapon eredményesebben tudjanak dolgozni, helyesebben tudjanak dönteni. Lehet, hogy sokkal jobb direkt nem tudomást venni a tényekről, és valami elképzelt eseményt kommentálni. Csakhogy a helyzet itt elég világos: a bizottság a feladatát látta el, semmi helytelent nem tettek.
elfelejtette
2011. március 29. 15:36
Én ugyan egyáltalán nem értek a földrajzinév-bizottságosdihoz, de ilyen kormányzati reakció láttán csak arra tudok gondolni, hogy ez nem a Ferihegy sztori miatt van, ez az egész csak ürügy volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!