Véleményünk a Zuschlag-perről

2011. február 01. 09:28

Egy biztos és ismételhető: aki lop, az bűnhődjön. Nincs vita. Ebben nincs.

2011. február 01. 09:28

„Kétségtelen, hogy 1990 óta nem ez az első büntetőjogi eset, amelynek főszereplője aktív politikus vagy a politikához szorosan kötődő személy. Kínosan hosszú a sor a kisgazda Szabadi Bélától és Székely Zoltántól kezdve a fideszes Várhegyi Attilán és Varga Tamáson át egészen a szocialista Zuschlag Jánosig és Hagyó Miklósig. Zárójeles megjegyzés, hogy némelyikük stigmává, sötét folttá vált saját pártja becsületén; némelyiküket a közösség (olykor későn, de mégis) kilökte magából; míg mások csak egy sorral hátrébb kerültek.

Zuschlag esete jól mutatja: a magyar politika mocsarában megszakítás nélkül dagonyáznak. Sőt, a további harmincas éveit börtönbüntetéssel kitöltő politikus annak példájává vált, miként korcsosult el a politikai elit egy része, miként vált olyan zsákmányszerzővé, aki azt hiszi, hogy még mindig következmények nélküli ez az ország. Mert Zuschlag János részéről nem csak a politikusi rutintalanság miatt hangzottak el a gyalázatos mondatok annak idején a Terror Háza előtt. S nem emiatt volt a mosoly egy másik mondat végén sem, amikor az első tárgyalásra rabláncon menet még azt mondta: nincs Zuschlag-ügy. Mert valószínűleg akkor még mindig hitte, hogy ebben a körben mindent lehet – de főleg megúszni. Pedig aki lop, az bűnhődjön. Aki gyalázatos dolgokat beszél, az is. Nincs vita. A szocialista expolitikus a vádirat szerint 72millió forint közpénzt költött el szabálytalanul. Vagyis nem arra fordította a köz vagyonából szerzett támogatást, amire kérte és amire adták. Tény, hogy egy politikai döntéshozó egyetlen forint közpénzzel sem járhat így el. Ahogyan most az is mellékes – bár a mostani ítélet meghozatalakor számított –, hogy ötvenmilliót (ki tudja, miből) visszafizetett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stanc
2011. február 01. 13:57
Nem enyhíteni, hanem súlyosbítani kellett volna a büntetését! És hogy nincs vagyonelkobzás egy címeres tolvajnál, az meg külön felháborít! Remélem, a Legfelsőbb Bíróság az elsőfokú ítéletet fogja helyben hagyni!
Thomas Müller
2011. február 01. 12:43
Mondjuk tényleg fura, hogy egy komcsi zsidózott a Terror házánál. Nem egészen értem a genealógiáját. Ő most akkor német, vagy valami más? Mert a beszédhiba és jellem másra utal. Egyébként az is furcsa, hogy ha látják, hogy valaki ennyire szociopata, mint Cusi, Kozák Rajmund vagy egy x-dik alkalommal elítélt bűnöző, akkor miért nem adnak neki életfogytiglant (munkatáborban, hogy haszna is legyen).
marós
2011. február 01. 12:35
A szegedi itélőtábla, számomra érthetetlen módon csökkentette az elsőfokú itéletet, és a teljes vagyonelkobzást. Ilyen, a társadalomra rombólólag ható bűnelkövetésnél bármire hívatkozni, hogy azért az nem is volt olyan nagy bűn, a bírót minősítette le. Milyen indok, hogy a börtönben ülve a visszafízetett 50 millíó is becsületes cselekedet volt, és azt nem kell vizsgálni, hogy az a pénz honan jött elő, remélem az apeh utánanéz ennek a tranzakciónak.
atila68
2011. február 01. 12:31
"Véleményünk"?? Skizofrén e vagy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!