Pártcivilek: az MSZP alterglobjai

2011. február 09. 19:54

Lenyúlni őszinte mozgalmárok által fölfuttatott szavakat, eszméket és politikai mezőket mindig hálásabb volt, mint újakat fölépíteni.

2011. február 09. 19:54

Az álcivilkedésnek, az álzöld és álradikális formációknak a diktatúráig visszamenő hagyománya van Magyarországon. Lenyúlni őszinte mozgalmárok által fölfuttatott szavakat, eszméket és politikai mezőket mindig hálásabb volt, mint újakat fölépíteni.

Az »alterglob« szót a hazai globalizációkritikus mozgalom védegyletes tagjai használták először a 2000-es évek közepén. Az »alterglob« vagy korábban a »globkrit«, még korábban a »globalizációkritikus« szavakat éppen azért találták ki, mert értelmetlennek érezték magukra nézve az MSZP-közeli globalizációkritikusok által használt »antiglobalista«, »globalizációellenes« címkéket. Hiszen nem ellenezték a globalizációt, csak kritizálták.

Az alakuló rendezvényen az AlterGlob-tagozat fő szónoka az Alföldi Andrea volt, aki már korábban is úgy vált ismerté, mint különböző álcivil »mozgalmak« szervezője. Igyekezett az MSZP-hez kötni az elmúlt években a zöld és a feminista jelzőt is. Így hozta létre Alföldi Andrea az érdemi tevékenységet nem végző, korábbi hírek szerint az elnyert milliós pályázatokkal elszámolni néha elfelejtő civil formációit, vagy vált részévé hasonló formációknak. Ilyen a Zöld Társulás az Emberért, a Természetért és a Társadalomért (Zöld TETT), az Európai Feminista Kezdeményezés magyarországi tagszervezete, a Nebántsvirág Nemzetközi Gyermek- és Ifjúságvédő Közhasznú Egyesület, amelyeknek elnöke, vagy a Baloldali Zöldek formáció, amelynek tagja. (...)

A civil társadalmat a Kádár-diktatúrában szétverte, majd saját céljaira újjáépítette az állampárt. Most Alföldi és mások az állampárt utódja, az MSZP felé tolják az utóbbi években végre szárba szökkent társadalomkritikus mozgalmak címkéit, brandjeit, ideológiáit.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2011. február 10. 07:56
A probléma gyökere abban van, hogy a "baloldali civil kurázsi" az elmult nyolc év alatt nem emelte fel a szavát a korrupt hatalom ellen, sőt közülük sokan elfogadták a tízmillíókat, amiért cserében dicsőitették azt a hatalmat, aminek eltávolítása nekik is elsőrendű érdekük lett volna. Ezek után természetes, hogy mai megszolalásuk törvényszerüen hiteltelen.
wartog
2011. február 10. 05:26
tényleg ennyire fontos ki talált fel egy műszót, amit esetleg elvétve használnak?A másik meg, hogy mit?Elég korcs szó. Alterglob.Hm! Szép szó.Tetszik.Ha a hülyeség fájna....!
szabadhajdu
2011. február 09. 20:24
Ezek már csak ilyenek, meg ilyenebbek.
Ppali
2011. február 09. 20:11
.....és reménykednek, hogy ehhez előbb-utóbb anyagi forrást is találnak. (mert ugye dolgozni azt nem.....)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!