Az igazság kibontása

2011. február 08. 16:50

Egy „politikai veterán”, ahogy a miniszterelnök – nem ok nélkül - magát definiálta, már csak nagyon nehezen képes meglepni a publikumot.

2011. február 08. 16:50

Nem szeretnék azonban elmerülni a beszéd részletes elemzésében, mert ez a szöveg önmagában tényleg nem alkalmas, nem érdemes az aprólékos vizsgálatra. Sokkal fontosabb annak felismerése, hogy milyen szerepet tölthetett be ez az előadás a kormány  politikájában: Orbán Viktor ugyanis ezzel a mai fellépésével elkezdte az ígért kiadáscsökkentő intézkedések (amelyeket a politikai vitában hol reformnak, hol megszorításnak neveznek) adagolását. A kormányfő a beszéd elején azt ígérte, hogy »világosan, kendőzetlenül és köntörfalazás nélkül kell beszélnünk a jövőről«, valójában azonban ma még csak az előhangolásra, a keretezésre, a lassú kibontásra került sor.

A szövegből ugyan tényleg semmi konkrétum nem derült ki (ez nem is volt célja), de az azért világossá vált, hogy a kormányfő megítélése szerint hamarosan veszélyes és súlyos döntések bejelentésére kerülhet sor. Orbán Viktor hosszú perceket szánt annak sulykolására, hogy a fejekbe ültesse, miért lesz szükség Magyarország megújítására, azaz valójában miért indul el a kormány a „fájdalmas” intézkedések irányába. A beszédnek ezen a pontján időnként már Gyurcsány Ferenc 2006-os retorikai "reform-heroizmusa" köszönt vissza: a „megújulás a régi és az új harca” mondatrészhez nagyon hasonlóakat például több gyurcsányi szövegben is találhatnánk. Ám ebből a szempontból sem a beszéd, hanem majd a teljesítmény és annak fogadtatása számít: ami nem jött össze Gyurcsánynak, Orbánnak - ma még így látszik - akár sikerülhet is.

Ebből a mai fellépésből tehát megtudhattuk, hogy a kormány most már valóban nem halogatja tovább a változtatásokat a költségvetés kiadási oldalán, s az is világossá vált, hogy ezzel kapcsolatban Orbán Viktor maga is komoly politikai kockázatokkal számol.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2011. február 09. 08:44
kedves tg léccives bontsad ki az igazság minden szeletét: kaptál-e megbízást a miniszterelnöki hivataltól a böszme-libás korszakban, mit csináltál és mennyit kaptál érte, és mire használták, amit csináltál? előre is köszi
Claypool
2011. február 08. 23:02
A Fidesz szavazók zöme tudta hogy ez a négy év nem lesz leányálom.Tudtuk , de dönteni kellett , és nem volt vitás hogy hogyan. "Azok" nem maradhattak. "Ezek" meg végzik a dolgukat. Ennyi.
fideszes
2011. február 08. 22:06
Még annyit szeretnék hozzátenni,hogy én nagyon drukkolok, hogy végre elszámoltatás legyen, ahogy a miniszterelnök úr is megígérte.
fideszes
2011. február 08. 22:01
Hahh, úgy látszik a ennek a Töröknek is leadták a drótot, hogy mit kell mondani. Ugyanazt mondja, mint az a szemét jobbik! Látszik, hogy ugyanabból a listából olvasnak. De hát ezen nem is kell csodálkozni, hogy a szélsőségesek jobbról-balról minket támadnak, a nemzeti közép kormányát. Hiába támadtok minket, a NER erősebb mint valaha. Végre rendet teszünk ebben az országban. Éljen a miniszterelnök úr, hajrá Magyarország! Mi vagyunk Magyarország utolsó reménye. Ha mi megbukunk, visszajön a gyurcsány meg a pártja. TALÁN EZT AKARJÁTOK? Egyedül a Fideszben van élet. A többi párt nincs az igazság birtokában, ezt a felbomlásukból is lehet látni. Hajrá, miniszterelnök úr!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!