A legcsekélyebb rasszizmus is undorító

2011. február 26. 18:47

Az egyik külföldi újságírót három órámba telt meggyőzni arról, hogy Magyarország nem a pokol. Interjú.

2011. február 26. 18:47

„A Magyar Narancsban megjelent Az undor óráiban c. írás szerzője kiakadt az ön interjúján, amit a Süddeutsche Zeitungnak adott. Nagyon nem tetszett neki, hogy közölte, jól érzi itt magát Magyarországon. Még a lap címoldalán is utaltak arra, hogy ön megszámolta hány zsidó és hány cigány van a zenekarban. Mit szól ön ehhez?

Szerintem ebben a felheccelt hangulatban, ami Magyarországon uralkodik, mindenki megbolondult. Nem nekem kell szégyenkeznem amiatt, amit a német lapnak nyilatkoztam, hanem azoknak kellene, akik külföldről, külföldi újságírókhoz rohangálva gyalázzák az országunkat és a népünket. Az egyik külföldi újságírót három órámba telt meggyőzni arról, hogy Magyarország nem a pokol és főleg nem – ahogy egy angol újság írta - undorító kis állam, amelyből a bűz árad.

Schiff Andrást, aki a Washington Postban kifejtette:: szabadságszerető művészként aggódva figyelem, hogy a kirekesztés, a kisebbségek elleni agresszió és intolerancia tovább élésében Magyarország nagyon is élen jár Európában, ön meghívta Budapestre, vezényelje a Nemzeti Filharmonikusokat. Elfogadta az ajánlatot?

Sajnos még nem válaszolt. Én is szabadságszerető művész vagyok, de amit Schiff András, Fischer Ádám állít, az egyszerűen nem igaz. Magyarországon pontosan annyi rasszizmus, annyi antiszemitizmus és annyi antiromanizmus – ez utóbbi kifejezést Bari Károlytól tanultam - van, mint bármely más európai országban. A legcsekélyebb rasszizmus is sok, s undorító, de van. Mindenhol. Mégsem lehet egy egész országot hírbe hozni, besározni miatta. Az a helyzet, hogy minket külföldön – s ez természetes – kissé leegyszerűsítve látnak: a magyarok. Ez a sok botrány, rosszízű nyilatkozat az egész országra vet rossz fényt, s azt azért nem szeretném hagyni, hogy az országomat, Andrással, Ádámmal, Konrád Györggyel közös hazánkat és népünket gyalázza bárki! Egyszerűen nem tudom felfogni és megérteni, hogy lehet efféle jelzőkkel és ennyire lejáratni az országot amiatt, mert néhány befolyásos politikus és értelmiségi messzebb került a húsosfazék mellől. Fölöslegesen tömeghisztériát szítanak például a médiatörvény egyes, talán nem is a leglényegesebb pontjai miatt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1,5 liter
2011. február 28. 08:41
már várom mikor hozzák elő, hogy kocsis fegyverrel fenyegeti a zsidó és/vagy cigány(román?:-)) zenészeket. /emlékeztek mikor vadászpuskával "lőtt néhány ütemet" ? :-) / irigylem kocsis zoltán higgadtságát.....
Akitlosz
2011. február 28. 00:34
"antiromanizmus" Hú, már a rómaiakat sem szeretjük? Mik ki nem derülnek!
komka
2011. február 27. 23:14
Nem szép dolog a gitár akkordot közönségesnek láttatni. Lehet, hogy Beethoven ma rock zenekarban gitározna, időnként atonális elemekkel.
de karatna
2011. február 27. 22:34
A "szlovák" népesség tömegesedésére a török hódoltság, illetve a hármas hatalom idején került sor. Amikor is a déli " Tótországi" szlávok fokozatosan délről, a törökök elől felvándoroltak északra a felső magyarországi háborútól nem sújtott területek irányába. Szoros genetikai kapcsolat van a szlovének és a mai szlovákok között. Amely a szlovén és a szlovák nyelvben is kifejezésre jut, mert szinte azonos!!! Ezzel a vitát le is zárhatjuk. Gorombán szólva! Ameddig a magyar pusztult addig a szlováknak nevezett szláv népség osonva szaporodott. Majd beszaporodta a felvidéket. lassan ( nem kevés osztrák biztatásra) öntudatra lelt és elszakította magát a magyarságtól. Ez a veszély a cigányságnál is fen áll. De ott nem az osztrákok hergelik ezt a korlátolt népséget, hanem a magukat liberálisoknak nevező felforgató magyarellenes zsidó értelmiségiek. Ezzel is gyengítve a magyarság lehetőségeit. Hiszen egy primitív, gyökértelen néptömeget könnyebb az orránál fogva vezetni, mint egy kipusztítani áhított autochton népet. de ezeknek a gazembereknek el kell magyarázni, hogy mi tudjuk, hogy ők miben sántikálnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!