A kormánynak kell mennie. Nem nekem.

2011. február 21. 15:02

A kormány gyűlöli az értelmiséget, mert az liberális és ellenzéki, és ezért hazaárulónak neveznek minket. Interjú.

2011. február 21. 15:02

Mit tesz ön Orbán Viktor nemzeti-jobboldali kultúrpolitikájával szemben?

Mi, magyar művészek tiltakozunk ellene. Nemrégiben Schiff András zongoraművész tett közzé egy nyilatkozatot a kormány, és annak rasszista uszításai ellen. Ezt aláírta Fischer Ádám karmester, Heller Ágnes filozófus, Konrád György író, Jancsó Miklós filmrendező-kollégám, és én. Egy másik tiltakozólevelet, amely a munkakörülményeink tönkretétele ellen szólal fel, kilenc rendezőtársammal együtt írtunk. Ezt 40 külföldi kolléga támogatta az aláírásával, köztük Andrzej Wajda, Theo Angelopoulos, Aki Kaurismäki, Jim Jarmusch, és Gus van Sant.

Hogyan változott meg a kulturális klíma Magyarországon?

Pontosan az történik nálunk, amit Németországban Kulturkampfnak neveznek. A kormány gyűlöli az értelmiséget, mert az liberális és ellenzéki, és ezért hazaárulónak neveznek minket. Heller Ágnest még azzal is megvádolták, hogy pénzt lopott az államtól. Pedig 81 éves, és azt sem tudja, mi a pénz!

És hogyan akadályozzák önöket, filmrendezőket a munkában?

A kormány minden támogatást leállított. A producerek fele tönkrement, mozik zárnak be, nekem is három produkciós tervemet jegelték, pedig a pénzügyi partnereimmel már mindent előkészítettünk. De az állami támogatási nyilatkozat ma annyit ér, mint egy darab WC papír. Pedig volt egy jó támogatási rendszerünk, ami még talán a németnél is jobb volt: az alapítvány kuratóriumát a szakma választotta meg demokratikus úton. Most meg van egy kormánybiztosunk, egyfajta cenzor, aki önhatalmúlag dönt. (...)

Eljátszik a gondolattal, hogy teljesen külföldre távozik?

Magyar vagyok. Ez a kormány épp új alkotmányt fogalmaz, és húsz évre akar berendezkedni. Mégis nekik kel menniük. Nem nekem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szarazer54
2011. február 21. 16:41
"Heller Ágnest még azzal is megvádolták, hogy pénzt lopott az államtól. Pedig 81 éves, és azt sem tudja, mi a pénz!" Ha valaki nem tudja mi a pénz, a gyámhivatal gondnokság alá helyezi, ezáltal felmenve a delikvenst cselekedeteinek jogkövetkezményei alol.
Öreg
2011. február 21. 16:37
Tarr Bélát megvezették, nagy nincs tisztában a hazai viszonyokkal /Nemugy, mint pl. Kocsis, akit ő az általánositásával kizárt a művészek és az értelmiség köréből/ Az általánositást egyébként is -meghalt szüleimre is tekintettel- visszautasitom, mert az értelmiségről azt állitani, hogy liberális és ellenzéki enyhénszólva tájékozatlanság, de ha nem akarok finom lenni, ostoba provokáció. A müvész ur valahogy elfelejtette megemlitani, hogy a filmszakmában is mekkora sibolás volt, de megemliti, hogy egy lovat papirok nélkül vett /lehet, hogy lopott volt a ló/ Egyébként meg érdekes demokrácia felfogása van a müvész urnak, mert a kormányt elküldi- függetlenül a választási rendszertől- mert szerinte a kormány nem szereti az értelmiséget, mert az liberális és ellenzéki. Pont ilyennek választották meg, nem gondolja. Az a felvetése pedig, hogy Heller Ágnes 81 éves és azt sem tudja /már?/ hogy mi a pénz! Egy olyan országban, ahol 80 éves nyugdijasok porciózva osztják be a nyugdijukat, hogy -lehetőleg-jusson mindenre. A "világhirű" filozófusnő meg nem tudja mi a pénz!
fofo
2011. február 21. 16:34
Heller Ágnest még azzal is megvádolták, hogy pénzt lopott az államtól. Pedig 81 éves, és azt sem tudja, mi a pénz! - Ő ne tudná? A kormány gyűlöli az értelmiséget, mert az liberális és ellenzéki, és ezért hazaárulónak neveznek minket. Szóval csak ők az értelmiség!? A mondat helyesen: A magyarok gyűlölik a liberális értelmiséget, mert hazaárulók. az alapítvány kuratóriumát a szakma választotta meg. Ami csak a fajtájukból állt. Mégis nekik kel menniük. Nem nekem.” Ugyan miért akar maradni, ha itt gyűlölik megvonják a támogatást? Egyébként ez az alapvető gond.
Nomine
2011. február 21. 16:26
szeretnék látni egy kis statisztikát amiben kimutatászerűen ott van, hogy Béla bácsi mennyi pénzt kapott eddig a MAGYAR ÁLLAMTÓL az álomfilmjeire aztán nehogy a végén az derüljön ám ki, hogy megint annak a küszöbére szarunk ahonnan a pénz jön... egyébként meg maradjon kint a germánioknál ha ott olyan jó a liberális légkör
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!