Vonják vissza a médiatörvényt!

2011. január 13. 12:22

A környezetvédelemnek szabad sajtóra van szüksége, és mivel ezt a médiatörvény koncepciója sérti, a Greenpeace annak teljes elvetését követeli.

2011. január 13. 12:22
„A Greenpeace kizárólag a saját szűken vett szakmai szempontjai szerint arra jutott, hogy az új médiatörvény a környezetvédelemre is súlyosan káros hatással van. A környezetvédelemnek szabad sajtóra van szüksége, és mivel ezt a médiatörvény koncepciója sérti, a Greenpeace annak teljes elvetését követeli.

A Greenpeace ezért csatlakozik a magánszemélyek által kezdeményezett demonstrációhoz péntek este hattól a Kossuth téren, és minden bátor, felelős gondolkodású polgárt erre hív fel.

A rendszerváltás óta eltelt két évtizedben a hazai zöld szervezetek fontos tapasztalata, hogy a rossz döntések újragondolásának kikényszerítése lehetetlen volna a közvélemény nyomása nélkül. A probléma az, hogy ilyenkor vagy a kormányzati szféra különböző képviselőivel,  vagy az üzleti élet amúgy is nagy lobbierejű érdekcsoportjaival vagyunk kénytelenek szembe menni.  Ezt az új médiatörvény a jogalkotó esetleges szándékától függetlenül is nagyságrendekkel megnehezíti, mivel a nagy cégek többnyire jó viszonyt ápolnak mind a média, mind a hatalom meghatározó szereplőivel, az új törvény számukra is sokkal jobb lehetőséget ad a hírek és vélemények kontrolljára.

»Ez nagyban megnehezíti a környezetvédelmi kampányokat is, hiszen azokban úgy gyakorlunk nyomást, hogy szélesebb közönség elé tárjuk a politikai, gazdasági élet szereplői számára kellemetlen híreket, nézeteket«- mondta Vay Márton, a Greenpeace sajtószóvivője.

A helyi ügyek kapcsán, a döntően önkormányzatok által befolyásolt lokális médiumokban és a nagyobb üzleti érdekcsoportokkal szembeni kampányoknál az országos médiában ez eddig is gyakori tapasztalata volt a zöldeknek. A médiára a jogállami demokráciákban mint ellenőrző, független ellensúlyra van szükség, és a médiatörvény ezt a szerkesztőségek súlyos büntetésekkel való fenyegetetésével, az állami központi hírgyár kulcspozícióba helyezésével vagy a háttérinformátorok kiadásának kötelezettségével ellehetetleníti.

Vay Márton azt is elmondta, hogy »minden eddigi kormánynak voltak olyan intézkedései, amiket elutasítottunk, és függetlenségünk, eltökéltségünk megköveteli, hogy most se hallgassuk el aggodalmainkat. Tiltakozásunkat ki kellett fejeznünk, mert a szabad sajtó a környezetvédelemnek is fontos stratégiai érdeke.«”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egykettő
2011. január 14. 21:30
Úgy látom nem érted mi a különbség a "médiatörvény koncepciója" és a "médiatörvény léte" között. Nem baj, pici droid, elmagyarázom. Rossz a koncepció, ezért nem javítgatni kell, hanem eldobni. Ezt mondja a Greenpeace, nem azt, amit te beleértettél. Továbbra is logikusabbak, mint az összes fülkeforradalmár kommentelő együttvéve.
egykettő
2011. január 14. 03:46
Bár a mandineres tálibok egy atomvillanásnyi idő alatt azonosítanak minden ellenséget, azért halkan megjegyzem, teljesen logikus a cikkben szereplő okfejtés. A környezetvédelemnek minél szabadabb sajtóra van szüksége. Ez csak ennyi, nem kell vért hányni tőle.
Tikva
2011. január 13. 23:51
Upsz...hja, és a Greenpeace nem foglal állást politikai mikronokban...vajon miért tette volna most?
Tikva
2011. január 13. 23:49
Kérem tételesen írja már le a "sajtószóvivő",hogy milyen jogai sérülnek az új médiatörvénnyel??? Hja,hogy nem várok választ?? Hm...na ,de miért is nem? Oh,hát őt is megvették kilóra,de előtte jól bezabált...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!