Ahol bevált Matolcsy receptje: gazdasági csoda Argentinában

2011. január 22. 14:59

Argentína „diadalmas visszatérése” a nálunk Matolcsy György nevéhez kötött gazdaságpolitikai technikák alkalmazásának is köszönhető.

2011. január 22. 14:59

„Kudarc-sztoriból siker-sztori: a nemrég még bóvli államkötvénynél is bóvlibbnak tartott argentin államkötvényeket világszerte veszik, mint a cukrot, a gazdaság szárnyal. (...) A pampák országa által kibocsátott kötvények egyetlen év leforgása alatt – csak tavaly – amerikai dollár alapon átlagosan 35 százalékos hozammal örvendeztették meg tulajdonosaikat. Buenos Aires tőzsdéjének indexe másfél éve robusztusabb teljesítményt mutat fel, mint bármely ázsiai tőkepiacé. A munkanélküliség 5 év alatt a negyedére zuhant. Az ország az új típusúnak nevezett gazdaságpolitika bevetésével feltápászkodott! Olyannyira, hogy a globális intézményi és magánbefektetők magatartását igencsak befolyásolni képes Deutsche Bank illetőleg J.P. Morgan a minap nemcsak vásárlásra méltónak minősítette az argentin kötvényeket, de egyenesen azt ajánlotta a befektetési alapoknak, hogy akár radikálisan is növeljék kockázati-portfoliójukban a dél-amerikai ország állampapírjainak arányát.

Csakhogy  - a Frankfurter Allgemeine Zeitung friss elemzéséből minden esetre ez olvasható ki – Argentína »diadalmas visszatérése« (v.ö. glorious comeback) a nálunk Matolcsy György nevéhez kötött gazdaságpolitikai technikák  alkalmazásának is köszönhető. A leglátványosabb rokonság két egymáshoz kísértetiesen hasonló manőver megtételében mutatható ki: Argentína illetékesei – hazánk kormányát jó néhány esztendővel megelőzve ugyan – szintén kitessékelték az IMF tárgyalódelegációját, mondván »az ország a Valutaalap diktátumainak teljesítése nélkül, saját lábán is meg tud állni a nemzetközi hitelpiacokon«. És ez így is lett, hiszen folyamatosan eredményesen zárulnak le az argentin állam szempontjából a kölcsönök meghosszabbításáról, átalakításukról, új kölcsönök felvételéről szóló tárgyalások a régi és új hitelezőkkel. (...)

Érdekes, hogy a Deutsche Bank és a J.P. Morgan – nem kevésbé a Frankfurter Allgemeine – elemzői visszafogottan ugyan, de mégiscsak nagyra értékelik, hogy az ország, történelmében most először, tartósnak ígérkező gazdasági növekedést mutat fel, az import korlátozása nélkül, a lakossági és vállalati devizakészletek érintetlenül hagyása mellett. És tény, hogy elkezdték  vásárlásra érdemes kategóriába sorolni az ország állampapírjait.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
is3
2011. január 23. 14:51
szerintem is produkálni kellene egy ilyen Argentín csodát. csak a tisztán látás kedvéért, az úgy kezdődik, hogy először csődbe megy az orszg, a pénz értéke kb. a tizedére esik vissza. nem 400, hanem 2000ft-os euro. persze, be is tiltják a devizát ismét, és azonnali hatállyal el is veszik mindenkitől a bankszámlán tartott kis devizáját. a nyugdíjpénzeket is elveszik (ez már nálunk is megvan), és a lakosság 20-30%-a esik egyik napról a másikra a szegénységi küszöb alá. ez nálunk 2-3 millió ember, a már meglévő 2-3 millióhoz. na és akkor innen indul a posztbeli történet. már nagyon várom, hogy mikor lövik el a startpisztolyt, amikor 1 millió magyart kergetnek el hetek alatt a lakásából, mert nem tudja fizetni a lakástörlesztését 1600ft-os svájci frank árfolyamon.
trendo
2011. január 23. 09:21
Nagyon ki vagytok éhezve az ellenoldal dícséretére, úgy látom :) Amúgy az argentin példát vonzónak beállítani kapitális baromság. Követni meg életveszélyes. Ugyebár: 1. az állam lenyúlta a lakosság összes megtakarítását 2. ész nélkül nyomja a pezót 3. kiárulja az ország összes nyersanyag készletét és a mezőgazdasági termények javát. Ha Matolcsy ezt akarja leutánozni, már viszem is a bankbetétemet Szkovákiába vagy Ausztriába, nehogy a Manyup sorsára jusson. Aztán azt se tudom, hogy pl. mitől olyan optimista Zentai a mezőgazdaságot illetően, mikor nemsokára kifogy a magtárainkból az utolsó szem gabona is... és az idei termés se ígérkezik szupernek. Csak attól elpuffanni, hogy ők is kirúgták az IMF-küldöttséget? Nagy dolog. Majd egy új kormány visszahívja őket, ha megint elfogy a lóvé.
marós
2011. január 23. 07:27
Ez a Zentai rátette a lábát a "damaszkuszi útra"?
SCUMM
2011. január 22. 21:45
a szerző elkövet egy egészen elképesztő hibát: összekeveri a nominális GDP-növekedést a reállal. Magas infláció mellett a nominális GDP automatikusan növekszik (a nominális GDP = teljes éves termelés * aktuális árak!), így nem megfelelő indikátor a gazdaság valós teljesítményére. Argentina reál GDP-növekedése független források szerint csupán 0,9% volt 2010-ben. ( http://www.indexmundi.com/argentina/gdp_real_growth_rate.html ) A pénznyomtatásra alapozott gazdaságpolitika nem lehet sikeres.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!