Wikileaks-jelenség: áldás vagy átok?

2010. december 09. 17:34

Sokan éppen azért üdvözlik a Wikileaks eme legújabb akcióját, mert végre nyilvánosságra kerülnek politikusok, kormányok viselt dolgai.

2010. december 09. 17:34

Sokan éppen azért üdvözlik a Wikileaks eme legújabb akcióját, mert végre nyilvánosságra kerülnek politikusok, kormányok viselt dolgai. Természetesen az információs szabadsághoz fűződő jogok elengedhetetlen kellékei a demokratikus társadalmaknak, különösen, ha kormányok tevékenységének ellenőrzéséről van szó. A politikusok is emberek, hajlamosabbak etikátlan vagy akár törvénytelen dolgokat is művelni, ha azt feltételezik, hogy cselekedetük nem kerül nyilvánosságra. Az állampolgárok információhoz fűződő joga azonban nem korlátlan, a demokratikus államoknak is alkotmányos és legitim érdekeik fűződhetnek ahhoz, hogy bizonyos információkat ne tegyen mindenki számára hozzáférhetővé. Például kiemelt biztonsági kockázatú épületek listájának közzététele józan paraszti ésszel felmérve sem biztos, hogy bölcs és méltányolandó cselekedet volna. Hasonlóképpen a titkos diplomácia szolgálhat nemes célokat is: béketárgyalásoknál szinte nélkülözhetetlen eszköz. De az, hogy ez ügyekben mi helyes és mi nem, csak a szerző szubjektív értékítélete. És ez a probléma lényege. Valóban hasznos lenne-e, ha a jövőben az Assange-hoz hasonló információ-guruk a saját szubjektív értékítéletükre bízhatnák következmények nélkül, mi kerüljön nyilvánosságra és mi nem? Mi lenne a helyzet, ha legközelebb valaki például arról tenne közzé terjedelmes listát, hogy neves újságírók milyen politikusokkal, hatalmasságokkal érintkeznek e-mailben, telefonon? Mi a közérdek, az államérdek, hol van a közérdek és a személyiségi jogok határa? Ezekre a kérdésekre nem lehet általános érvényű, felületes válaszokat adni. A demokratikus társadalmakban kormányzati szerveknek, bíróságoknak, civil társadalomnak együtt kell kidolgozniuk, tökéletesíteniük azokat a mechanizmusokat, intézményeket, amelyek egyensúlyt teremtenek a konkuráló információs jogok és érdekek között.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2010. december 10. 07:48
Az új világrendben az az igazán veszéyes, hogy vannak "Nagy Testvérek", akikről semmi nem derül ki, de akik mindenkiről tudnak mindent. A mostani ügy annyiban jó hír, hogy legalább egy kis visszabillenés ebben az asszimetriában. Ti egyébként hisztek Assange-ban, a magányos Robin Hoodban, és az unatkoző őrvezető sztorijában?
drieno
2010. december 09. 18:50
nem azért, de a nyilvánosságra hozott dolgok 95%-át minden különösebb kémképzettség nélkül tudni lehetett, ha valaki érdeklődik a közélet iránt, és vannak alapvető történelmi ismeretei, akkor ez a nyilvánosságra hozatal a tartalmával nem lepte meg - személyeknek lehet kellemetlen, de van rá egy fogadásom, hogy Merkelnek is meg van a véleménye az amerikai nagykövetről... ami meglepő, hogy egy szuperhatalom bizalmas levelezésének ekkora darabja láthatott napvilágot
alithia
2010. december 09. 18:35
A kerdesre nagyon egyszeru a valasz Minden kozerdek, ha nincsenek visszaelesek, torvenytelen alkuk, akkor ezeket az informaciokat mindeki ismerheti, nem ? A biztonsagi ugyeket meg a visszaelesektol viszonylag konnyu elkuloniteni, nem kell hozza semilyen specialis ertek itelet. A wikileaks meg amugy is csak visszaelesekkel, es nem biztonsagi ugyekkel foglakozik, tul van progve a dolog, mindenrol jogunk van tudni
magnamater
2010. december 09. 18:00
Ha közösen kidolgoznák a kormányzati szervek bíróságok, társadalmi szervek az ezen ügyben hozandó intézkedéseket, akkor ezeket szegnék meg - a kémkedések kiküszöbölhetetlenek, a politikusoknak meg tudatában kell lenniök, hogy mindég,minden kiderűlhet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!