Felvettük a kesztyűt, meg kell nyerni az országot

2010. november 27. 10:09

Addig radikálisan kell átalakítanunk az MSZP-t, hogy szerethető, hiteles és nyugodt lelkiismerettel választható alternatíva legyen. Interjú.

2010. november 27. 10:09
- Nemrég, amikor Lendvai Ildikóval beszélgettünk, többek között megkérdeztük tőle, hogy Mesterházy vagy Gyurcsány. Erre azt válaszolta, mindkettő. Öntől azt kérdezzük, hogy Gyurcsány vagy Balogh András és Botka?

- Én is azt mondom: mind a három. Ezek az emberek különböző irányzatokat képviselnek a párton belül és nincs olyan irányzat, amit ki kell emelni és hagyni, hogy adott esetben elnyomja az összes többi eltérő véleményt. De ez oda-vissza igaz. A szocialista párt színes, nagyon sokféle elképzelés megtalálható benne, és ettől a döntések is csak jobbak lesznek. Nem hiszek abban, hogy egyik, másik vagy harmadik szereplőnek van abszolút igazsága egy adott kérdésben. Senkinél sincs a bölcsek köve. Mindenki tévedhet, ezért az a jó, ha többféle vélemény vitájában alakul ki az az álláspont, amit mindenki vállalni tud, és ami mögé fel tud sorakozni. Én egészen biztosan nem akarok válogatni a szocialista párti politikusok közül. Meggyőződésem, hogy aki tesz a szocialistákért, annak helye van közöttünk, aki pedig kibeszél, és hatalmi vagy személyi ambíciók miatt semmibe veszi a közösség érdekét, az nemcsak nekünk, hanem Magyarországnak is árt. Egy erős alternatívaként jelentkező ellenzék ugyanis nemcsak nekünk, baloldaliaknak fontos, hanem a demokratikusan gondolkodó polgároknak is.

- Mikorra lesz a Szocialista Pártból erős ellenzék?

- Mit értenek erős ellenzéken?

- Amelyikre nagyon sokan oda figyelnek, amelyiknek nagyon nagy a vonzása.

- Ez hosszú folyamat lesz, hiszen egy hatalmas választási vereség után vagyunk. De emlékezzünk az első szabad választás utáni időszakra. Akkor az MSZP-nek egy 33 fős frakciója volt, és a képviselők rengeteget dolgoztak a párt építésén. Az első két évben azonban ebből alig látszott valami, miközben a legnépszerűbb ellenzéki párt a Fidesz volt. Aztán elérkezett egy pont, ahol átbillent a társadalmi vélekedés. Az emberek elkezdtek alternatívát keresni, és megtalálták a szocialista pártot, amely 94-ben eddigi történelmünk legnagyobb győzelmét aratta. Most is türelmesnek kell lennünk. A választói preferencia ugyanis lassan, de változik. Addig radikálisan kell átalakítanunk az MSZP-t, hogy szerethető, hiteles és nyugodt lelkiismerettel választható alternatíva legyen. Nekünk nemcsak a Fideszt kell legyőzni, hanem az országot is meg kell nyerni. 

- Tehát hosszú távra gyűjtenek erőt. A kérdés az, hogy megvan-e ehhez a szellemi és a politikai kapacitásuk.

- Sorra nyílnak meg azok a szellemi műhelyek, amelyek ebben nagyon sokat tudnak segíteni, nemcsak nekünk, hanem az országnak is. Megmozdult valami, hiszen értelmiségi, szakmai és civil körökben megjelentek a markáns és nyílt kritikai vélemények. Ez adhat impulzust a pártnak is. Támogatóink körében hatalmas a tenniakarás, nagy az elszántság, hogy újra megerősítsék a pártot. Mi támaszkodunk erre az erőre. Van szellemi háttér, és a pártban is megvan az erő, ami képessé tesz bennünket arra, hogy újjászervezzük a baloldalt. Nem tehetjük meg a Fidesznek azt a szívességet, hogy szétverjük magunkat.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
de karatna
2010. november 28. 11:21
"Felvettük a kesztyűt, meg kell nyerni az országot" Az elmúlt közel három emberöltő alatt, még a vak is megtanulta azt, hogyan néztek ki és hogyan lehet benneteket felismerni! Nincsen esélyetek, hiába húztok a kezetekre " demokráciának" nevezett kecskebőrt, -- ahogy egykoron JÁKOB tette az öreg vak Izsákkal-, hogy becsapja! A MAGYAR NÉP PONTOSAN MEGTANULTA AZT, HOGY KIÉ A HANG! Na erre a hangra Magyarországon már nincsen kereslet!!!
atila68
2010. november 28. 11:04
Egyszerűen nem értem az MSZP-t. Tényleg nem. Összeszednek nagy nehezen egy sportcsarnoknyi nyugdíjast, majd hagyják, hogy Gyurcsány Ferenc beleszarva az egész jól felépített koreográfiába "megasztárt" játsszon. Ha ennyi tartás nincs a PÁRT erős(?) embereiben, hogy rendet tartsanak a bukott erős(!) renitensek közt, akkor mégis, hogyan kívánnak kiállni bárki, bárkik mellett, hogy akarnak váltópárt lenni a következő választásokon, ha nincs rend a kapukon belül? Nekem sem tetszik, ahogy az kormány megy előre és leépít mindent amit még a Horn kabinet épített ki a saját klientúrájának megélhetésül, de ott legalább van koncepció. Ma is bekapcsolom a Klub Rádiót, és azt hallom, hogy a liberálisok (jó lenne nevesíteni) rettegnek, hogy vége van a demokráciának. Komolyan van aki ezt féknyom nélkül elhiszi?
kérdés
2010. november 28. 01:10
Emberek! Baj van. Mit fogunk kezdeni azzal a rakás megzakkant emberrel, akik jól tapasztalható módon, szép lassan becukkolják magukat a teljes őrületbe, ha marad az Orbán-kormány? Ui. az Égadta egy világon semmi sérelem nem érte őket, sem katasztrófa s ennek dacára egy olyan öngerjesztésbe fogtak, aminek kiszámíthatatlan következményei lehetnek csak. Fel vannak rá készülve a rokonok, az eü, meg az államkincstár? Lehet, hogy ők döntik be az etatot. Én kalkulálnék a várható kezelési költségekkel ilyen tömeghisztéria kitörésének esetére, amit a jobbik emeszpé generál. Ui. ha járványként elterjedne a kórságuk (nevezzük bátran Orbán-szindrómának), akkor hiába kaparinthatnák meg a hatalmat, semmit nem tudnának vele kezdeni. Ezt ők tudják a leginkább, ahogy ma egyik fórumtársunk igen bölcsen megjegyezte. Így lehet, hogy csak arra játszanak rá, hogy szimulánsként, könnyebben átvészelhetik a libegő nyugdíjak, a beszűkült mozgástér, a felelősségrevonás, a számukra bizonytalan jövő problematikáját. Ugye, mégiscsak jobb egy zárt intézmény, teljes ellátás, látogatási idő, mint ez a szöööörnyűűűűűű Orbááááááán-kormány.
Tikva
2010. november 27. 23:51
Vedd fel aztatat a kesztyűt atis, csak a fejedre húzd,hogy lássuk az ötágú csillagot:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!