Van-e mire büszkék legyenek a szocialisták?

2010. október 25. 07:32

Ha szocialista barátaim nem csak rövid távú haszonszerzés miatt gondolták szeretni a programot, akkor szándékaikat jobban meg tudták volna magyarázni az ország lakosságának.

2010. október 25. 07:32

„A modernizáció nem más, mint művelt emberek korszerű teljesítménye. A kutatás-fejlesztés, a képzés, tudás, az egészség megőrzése, ápolása, vagy például a jó úthálózat (ami szintén a kormányprogram része volt) az ország tőkevonzó képességét növelik. A modernizáció ilyen hétköznapi dolgokat jelent. Nem elég hozzá a sokszor tehetetlen és az átgondolatlanság miatt eredménytelen reformdüh. Az nem modernizációt, hanem az attól való idegenkedést, távolságtartást, reformellenességet eredményez. Így válik a reformdiktatúra jó szándéka ellenére modernizáció-ellenessé.

Ha szocialista barátaim nem csak rövid távú haszonszerzés miatt gondolták szeretni a programot, hanem politikai elveik megvalósítása, távlatos elképzeléseik valóra váltása érdekében, akkor szándékaikat jobban meg tudták volna magyarázni az ország lakosságának, és valós teljesítményeik érthetőbbek lettek volna. Akkor jobban szerepeltek volna a választásokon, és most nem kellene keseregni a kétharmados kormánytöbbség miatt. Itt most terjedelmi korlátok miatt nem foglalkozom olyan kérdésekkel, mint a szégyenteljes korrupciós ügyek, az őszödi beszéd és annak háttere, vagy az a tény, hogy demokráciában a jól teljesítő kormányokat is megunják nyolc év után. (Hát még a politikai és gazdasági cikk-cakkokat mutató hatalmat.) Ezek, egyéb objektív és szubjektív tényezők mellett, természetesen a választási vereségnek fontos elemei. De jelesül fontos az, hogy az emberek nem tudják, hogy kit tiszteljenek a szocialistákban. Kivel azonosak ők? Kik is ők? Mit vállalnak az elmúlt évekből és mitől, illetve kiktől határolódnak el.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemhiszek
2010. október 26. 01:36
Lassan oda jutok, mindegy mit ígérnek, csak az Istenért, tartsák már be! -"No, Pista bá, magát most jól megagyaljuk." - "Ááá, hiszem ha látom..."
nemhiszek
2010. október 26. 01:13
A szocializmus kaláccsal etetett bennünket. A szocializmus receptje emberibb bármi más eszméjénél. De ez csak az elmélet. Nézzük a gyakorlatban, a konyhában: K. János bácsi szocializmusa Magyarországon - miután végleg beleunt az ellenzék kivégezgetésébe - 50 % szocializmus, 50 % egyéb. Az egyéb összetevői: korrupciócska, gazdasági hozzá nem értésecske, csipet elnyomás, agymosás vastagon, hazudozás, lekenve mázként a "mindent eltitkolunk, amit nem arról meg nem beszélünk" csokimázzal. "Modern-kori" szocializmusunk csupán egy szó volt, a kormánypárt nevében. Legyen ez 1% szocializmus. A többi 99% vadkapitalizmus és piacgazdaság elegye hazudozással, s lekenve mázként a jól bevált "mindent eltitkolunk, amit nem arról meg nem beszélünk" csokimázzal. Most új kormányunk van, és végre előlehet venni a régi, bevált receptet. Azt amit elsőként taglaltam. Természetesen az első 50% összetevő nélkül. De így hiányos lenne a kalács! Megoldják, nyugi. Hozzá vágnak egy darabot a második recept kovászából, s gondolom maradt még a jól bevált "mindent eltitkolunk, amit nem arról meg nem beszélünk" csokimázból is. Ez van (lesz) srácok....
nesin
2010. október 25. 21:59
Az MSZP bukásához saját hibáikon kívül jelentősen hozzájárult Fidesz felelőtlenül destruktív ellenzéki politikája. Mára nyilvánvaló lett, hogy folyamatosan hazudtak. Szükség van megszorításokra a válság miatt, de most már, hogy ott vannak a húsos fazéknál a "zemberek" nem számítanak. Le lehet nyúlni 3.000.000 magánnyugdíjpénztártag befizetéseit. Nem érdekesek a devizahitelesek sem: lehet keresni a mesterségesen rontott árfolyamon,stb.
elfelejtette
2010. október 25. 16:03
My name is Medgyessy. Péter Medgyessy. Shaken, not stirred.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!