Törvény előtti egyenlőtlenség

2010. október 25. 19:44

Józan paraszti ésszel is belátható: ha egy harapós kutya kiszabadul az utcára, és halálra marcangol valakit, azért a kutya gazdája a felelős.

2010. október 25. 19:44

„Szabadlábon védekezhet a vörösiszap-katasztrófát okozó cég vezérigazgatója, akit több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás bűntettével gyanúsított meg a nyomozó hatóság. A bíróság nem rendelte el Bakonyi Zoltán előzetes letartóztatását. Szerintük nem kell attól tartani, hogy a cégvezető elrejti az iratokat, hiszen lefoglaltak már minden fontos dokumentumot, annak a lehetősége sem áll fenn, hogy befolyásolja a tanúkat. Hogy is tenne ilyet?

A szökés lehetősége pedig fel sem merült még az előzetes letartóztatást kezdeményező ügyészekben sem. Miért szaladna világgá egy nyolc év börtönbüntetéssel járó bűncselekmény gyanúsítottja néhány milliárddal a farzsebében? Ez a veszély csak a potom hatvanmilliót zabráló Zuschlag esetében állt fenn, de vele kapcsolatban is csak azért, mert az MSZP levette róla a kezét. (...)

Józan paraszti ésszel is belátható: ha egy harapós kutya kiszabadul az utcára, és halálra marcangol valakit, azért a kutya gazdája a felelős. Ha valaki autóval közlekedve figyelmetlensége miatt elgázol valakit, akkor azért felelősséggel tartozik. Ebből következik, hogy ha valaki olyan iparvállalatot működtet, amelyben veszélyes hulladék keletkezik, akkor felelős azért, hogy ezt az anyagot megfelelő körülmények között tárolja, és ha ez nem sikerül neki, a katasztrófáért felelősséggel tartozik, kártérítési (polgári) és a gondatlanság miatt büntetőjogi felelősséggel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
renidnam
2010. október 26. 09:14
Csak olvasom,olvasom:joga ennek,joga annak..A kárt elszenvedők jogai,a kárt okozó jogai..Tessék úgy megközelíteni a dolgokat,hogy nem az a jog amit adnak,hanem :jog az, amit nem vehetnek el! Biztos vagyok abban,hogy megfelelően alkalmazzák a kivizsgálás során-érdek nélkül-a jog alapját-nevezetesen:audietur et altera pars.Vagyis :hallgattassék meg a másik fél.Sok idő kell ehhez.Türelem a véleményekkel./szerintem/
pedansa
2010. október 26. 08:18
Én ismerek egy "harapós kutyát", aki szintén szabadlábon... Matild különben az irigység magyar apostola. Sajnálom, azt a sok "szegény"fideszest. Nem én éleztem ki ezt a gondolatot, én csak utánozom az írót, ( most nagyzoltam). Az iszap katasztrófa egy hihetetlen nagy veszteség, nagyon sok embernek, én Matild helyébe nem csinálnék politikai hancúrt belőle, de neki semmi sem drága. Kicsit "torkos", nem?!
Standup Johny
2010. október 25. 23:31
Matildka,kis zsurnaliszta! Legyen már egy kissé lusta! Mért osztana igét épp most, Nem maga az egri prépost!
nesin
2010. október 25. 21:45
T. Matild írása az indulatból újságírás mintapéldája ami szakmailag elfogadhatatlan de sajna főleg a jobboldalon jellemző. Nem csoda, hiszen a fő fő főnökük O.V. is már előre megmondja kik lesznek börtönben és miért. Az ártatlanság vélelme mint jogi alapelv ismeretlen előttük. Ilyen ügyekben a független bíróságnak kell dönteni, nem pedig egy újságírónak vagy akár járuléklenyúló, kontár, tolvaj Orbán Viktornak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!