Legendák és hiedelmek a médiaalkotmány körül

2010. szeptember 17. 08:45

A természetfilmes csatornáknak vagy az autós magazinoknak nem lesz kötelező beszámolni Orbán Viktor részvételéről a csabai kolbászfesztiválon.

2010. szeptember 17. 08:45

„Az a rémhír nem igaz, hogy minden médiumnak tájékoztatási tevékenységet kell végeznie a jövőben. A természetfilmes csatornáknak vagy az autós magazinoknak nem lesz kötelező beszámolni Orbán Viktor részvételéről a csabai kolbászfesztiválon. A tájékoztatás általános kötelezettségét a hatályos törvények is tartalmazzák, ez pusztán egy deklaratív szabály, amely az államra rója azon feladatot, hogy segédkezzen a médiapiac esetleges működési zavarainak elhárításában (azaz a piaci monopólium megakadályozása és más eszközök révén biztosítsa polgárai megfelelő tájékoztatáshoz való jogát). A kiegyensúlyozott tájékoztatás szabálya pedig kizárólag a médiaszolgáltatásokat kötelezheti, és csak azokat, amelyek végeznek tájékoztatási tevékenységet. A nyomtatott és az online sajtó természetesen továbbra is maradhat pártos. (...)

A javaslatban szerepel néhány kifejezetten progresszív elem is. Védené például az oknyomozó újságírást: a jövőben nem lenne büntethető azon újságíró, aki egy közérdekű információ megszerzése érdekében jogsértést követ el, ha az a közérdekhez képest nem aránytalan. A javaslat megteremtené a sajtó információforrásainak védelmét: az újságírók így mentesülhetnek a jogi eljárásokban a tanúzási kötelezettség alól, ha a megszerzett információ közérdeket szolgált, és a forrással titoktartási megállapodást kötöttek. A szerkesztői és újságírói szabadság védelmét szolgáló javaslat alapján pedig védelem illetné meg őket a tulajdonosi vagy reklámozói, szponzorálói nyomással szemben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2010. szeptember 18. 06:39
A médiaterroristák minden kormány intézkedést, törvényjavaslatot támadni fognak, a rosszindulatú akciókat le kell sajnálni, a libsik csak ennyíre képesek.
gudmen
2010. szeptember 18. 04:34
Vagy Szücs Erikát pogácsázás közben!)
vikicsunáj
2010. szeptember 17. 15:45
Van benne jó és van benne rossz is. De egy dolog nagyon hiányzik: ha Lendvai Ildikót arcközeliben mutatják, tegyék ki a 18-as karikát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!