Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A királyság dicsérete

2010. augusztus 20. 15:50

A köztársaság története Göncz Árpádtól Schmitt Pálig tart. A királyságot egy szent alapította és egy boldog uralkodóval lehelte ki lelkét.

2010. augusztus 20. 15:50

„Hogy miért szeretjük a királyságot? Az örökletes uralkodót (királyválasztókat most hagyjuk) senki sem választotta posztjára, így aztán egyetlen személynek sem tartozik elszámolással és felelősséggel - leszámítva talán őseit és leszármazottait. Az uralkodó az emberek embere - jobb esetben Istené is -, aki saját személyével emlékeztet arra, hogy a pártok léte nem mindenek felett álló. A modern elképzelés a fékekről és egyensúlyokról a fizikát veszi alapul, amikor patikamérlegen egyensúlyozza ki ezeket a jog eszköztárának bevetésével. A monarcha korlátozó szerepe azonban a tradíción alapul, ami a folytonosság fontosságára figyelmeztet. Hogy az uralkodó választás nélkül is a helyén maradhat, az pedig arra, hogy hiba egyenlőségjelet tenni a konszenzus és a demokrácia közé.

Magyarország 1946-ban sikeresen felszámolta ezeket a torz és feudális elveket, így mára maradtak a parlament által választott elnökök. A köztársaság története Göncz Árpádtól (nem sokon múlt, hogy nem Pozsgay Imrét kell ideírni) Schmitt Pálig tart. A királyságot egy szent alapította és egy boldog uralkodóval lehelte ki lelkét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miloka
2010. augusztus 20. 17:54
Ez egy ironikus, célzatos írás akart lenni. Arról nem beszélve, hogy tudtommal a magyar köztársaság nem Árpi bácsival kezdődött, s nem is Schmittel ér véget. Innentől kezdve hamis az egész kis szösszenet.
gatyakorc
2010. augusztus 20. 16:51
sine ira et studio: Amúgy teljesen igazad van, de spec. a gepidák az állami létük megsemmisülésekor elvben legalábbis már (igaz ariánusok, de) keresztények voltak.
sensei
2010. augusztus 20. 16:12
"A köztársaság története Göncz Árpádtól (...) Schmitt Pálig tart." És Schmitt Páltól, márminthogy "ig" tart, akkor azóta mi van amióta ő a Köztársasági Elnök?
advocaat
2010. augusztus 20. 16:07
Üdv, Farkamológus! Jó témát hoztál. A MAGYAR NEMZET-karakternek a KIRÁLYSÁG KÖLL, bzmeg. De te alapvetően hülye vagy, ugyanis a rövid életű 1849-es (Habsburg-trónfosztás utáni) Kossuth-köztársaságon kívül a létrekényszerített KÖSZ! Társaság...:( - ok jogilag (kontinuitás és népakarat szempontjából, valamint az ex-lex állapotok, ill. katonai megszállás következtében) és ténybelileg MIND ILLEGITIMEK - azaz in integrum restitutio-t igénylő államjogi helyzetűek voltak, baszodalássan. Hogy aztán I. Vajk (helyesen Bajik=bajnok) puccsára, oktrojált "spirituális" :(( "tevékenységére", hazaárulásáról és Biszkubélás nemzetellenességére mélyebben ÉPP MA ne is térgyek kifele, csezmeg....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!