Forintócsítás mint csodafegyver

2010. június 08. 14:44

A mi esetünkben kevés segítséget jelentene a forint leértékelése. Már második éve csökken a reáljövedelmünk, a fizetési mérlegünk többletet mutat, miért kellene elinflálnunk a béreket?

2010. június 08. 14:44
„Manapság roppant népszerűségre tett szert az a gondolat, hogy a forint jelentős leértékelése, Medgyessy Péter volt miniszterelnök kifejezésével élve, a »forintócsítás« tudná a leggyorsabban kivezetni az országot a válságból. Ez is olyan javaslat, melynek a hétköznapi logikánk szerint működnie kellene. Ha az exportőrök a Róna Péter közgazdász által optimálisnak tartott 370 forintot kapnának minden euróbevételért, nőne a profitjuk, és versenyképesebbek lennének. Az import is drágává válna, így végre a magyar ember magyar árut vásárolna. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a gyakorlatban ez mégsem működik. (...)

A mi esetünkben kevés segítséget jelentene a forint leértékelése. Már második éve csökken a reáljövedelmünk, a fizetési mérlegünk többletet mutat, miért kellene elinflálnunk a béreket? Ha valaki úgy gondolja, hogy a munkaerőköltségek magas szintje az akadálya gazdaságunk gyorsabb növekedésének, akkor a béreket terhelő adók mérséklése az infláció felpörgetése nélkül is képes segíteni a helyzeten. Ha valaki ennek ellenére kitart a leértékelés mellett, annak érdemes a mellékhatásokat részletező apró betűs részt is elolvasni a devizahitelesek növekvő törlesztési terheiről és a bankokról, amelyek a hitelbedőlések miatt még kevesebb hitelt folyósítanak. A pénzpiaci következményeket illetően elég visszaemlékezni arra, hogy a Medgyessy-féle forintócsítás, azaz az árfolyamsáv 2003-as »eltolása« mekkora kamatemelkedést eredményezett.

A leértékeléspártiak persze erre is tudnak megoldást. Az állam kivásárolja a bankoktól a devizahiteleket, csökkenti a lakossági terheket, magára vállalja az árfolyamkockázatot. Róna Péter sokkal messzebbre megy, s általános devizahitel-konverzióra tesz javaslatot. Bár az általa felvázolt konstrukció megértése még a pénzügyekben járatosak számára is komoly kihívás, egy biztos: devizakitettséget, adósságot legfeljebb újraosztani lehet, eltüntetni nem. Ha egy külföld felé eladósodott ország leértékeli valutáját, terhei növekednek, hiszen megnő az adósságszolgálata. Konstrukciója válogatja, hogy a devizahiteleseknek vagy az adófizetőknek jut-e több a feketelevesből, de a forint leértékelése esetén mindannyian szegényebbek leszünk.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ati27
2010. június 08. 19:32
A devizahiteleket pont a megyo-gyurcsány kormány idejében kezdték el nyomatni a forinthitelekkel szemben..
miloka
2010. június 08. 18:36
Egyszerűen a falra mászok az ilyen szép magyar kifejezésektől: forintócsítás. Ha már Megyó ( akinek sok problémája van, volt a magyar kifejezésekkel) ilyen böszmeséget ejtett ki a száján, miért kell azt reklámozni???
balbako_
2010. június 08. 17:49
Róna Péter nem tudom ki, egy ügyeletes zseni a Népszavából, hála Istennek távol van tartva a gazdaságpolitikától, így hülyeségeivel a Népszava kedves olvasóit boldogítja. Most 8 forintért hisztiznek Róna úr elvbarátai. Elegem volt és a kormánynak is elege van a spekulációs tőke csodaszereiből.
==T==
2010. június 08. 17:41
1: afizetési mérlegünk nem mutat többletet, max a folyó fizetési mérleg, de az csak egy részea fizetési mérlegnek, a tőkemérleg erősen egyenlege erősen negatív. 2: tetszik, nem tetszik, tartós gazdasági növekedés ott van, ahol alacsony a kamat (vagyis gyakorlatilag nincs AHT hiány), és a legfőbb exportpiacokhoz/importáló vetélytársakhoz képest leértékelődik a hazai fizetőeszköz. Ez utóbbi nem csak a hazai termelőket(ezáltal a munkavállalókat) segíti, hanem a hazai fizetőeszközben fennálló adósságok törlesztését is. Csermely Ágnes leülhet, egyes...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!