A gázai médiaháború: identitások harca

2010. június 06. 17:58

Az egész gázai történetet - szemben a tudatlan moralizálásokkal - regionális politikai tényezők magyarázzák.

2010. június 06. 17:58
„Ám az egész gázai történetet - szemben a tudatlan moralizálásokkal - regionális politikai tényezők magyarázzák. Törökország, melynek több katonai szerződése is van Izraellel, roppantul nehezményezte, hogy a zsidó állam nem tájékoztatta őt a 2008 decemberében megindult, a Gázai övezet ellen indított »Öntött ólom« hadmüveletről. Az Erdogan alatti, és a kisebbségekkel amúgy nem kesztyűs kézzel bánó török állam, melyben egyre erősödik az iszlám, részt kér az iszlám országok hatalmi versengésében s az »iszlám utca« szószólójának szerepét akarja eljátszani. Erdogan »népirtásnak« nevezte a történteket, nyiltan az Izraellel való szövetséges viszony lazítására törekszik, miután a zsidó állam nem rajta keresztül tárgyal Sziriával. Az sem szolgált a két ország közti viszony javára, hogy amikor Izrael ez év januárjában - egy antiszemitának ítélt tévésorozat miatt - bekérette Törökország izraeli követét, s Avigdor Lieberman külügyminiszter párttársa, Danny Ajalon külügyminiszterhelyettes nyilvánosan megalázta a követet, ami a diplomáciában hallatlan faragatlanságnak tűnik. (...)

A valóban rossz sorban élő gázai palesztinok - akiknek rossz helyzetét azonban saját iszlamista kormányuk is okozza - tússzá váltak ebben a konfliktusban, látszólagos védelmezőiknek pedig fontosabb volt az Izraellel szembeni fellépés identitása, mint az a konkrétum, hogy ténylegesen segítsenek rajtuk, tegyék elviselhetőbbé az életüket. Végül is a Végső Győzelem szempontjából a háború nem rossz, legalábbis egy lépéssel közelebb visz a Dolgok Végleges Rendezéséhez, amely az iszlamisták szerint egy nagy iszlám kalifátus lenne, az európai szélsőbaloldal szerint pedig az elnyomottak győzelme az elnyomók felett.

E bizarr, a hajókon is létrejött nihilista koalíció kritikája mellett ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy Izraelnek felül kellene bírálnia azon politikáját, amely nem engedi meg a számára azt, hogy gesztusokat nyújtson (így fel kellene oldania Gáza blokádját), és regionális középhatalomként viselkedjen a térségben, ne pedig úgy, mint egy túlérzékeny, ám kizárólag az erő politikájában bízó durcás és egyben kissé autisztikus vonásokat felmutató (Bernard Henry-Lévy) kisgyerek.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2010. június 06. 19:48
Elég gusztustalan, hogy a palesztin nyomorúságot igyekszik áttolni a palesztinokra. A romhalmazzá lőtt településeket, az ivóvíz korlátozást, az élelmiszer és gyógyszer hiányt nehéz más nyakába varrni, ez bizony Izrael tervszerű tevékenységének eredménye!
soelmo
2010. június 06. 19:35
Minenre van magyarázat? Avagy minden bűnös talál felmentést magának? Ugyan meddig érvényes ez? A teljes tudathasadásig? Amikor izrael és az izraeliták annyira találnak magyarázatot önpusztító hibáikra, hogy minden izraelitát végveszélybe sodornak?
várúr
2010. június 06. 19:34
Csak egy adalék: a kiürített Gázában a Hamász azzal kezdte, hogy lerombolta az izraeliek által épített gyümölcstermelő üvegházakat. Nehogy máblocked helyben termeljenek némi vitaminos ennivalót. Egyszerűbb a népet európai segíílyből etetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!