Marx, segíts!

2010. május 13. 11:19

A Népszava Szép Szó mellékletének szerkesztői vitát kezdeményeztek az MSZP jövőjéről, az újító gondolatokat munkásmozgalmi relikviákkal illusztrálták.

2010. május 13. 11:19
„Nos, a Népszava Szép Szó mellékletének szerkesztői A baloldal útja, szerepe címmel vitát kezdeményeztek az MSZP jövőjéről, hat-hat kérdést feltéve az általuk kiválasztott (s még véletlenül sem Gyurcsány-párti) szocialista vezetőknek, megmondóembereknek. A hét végi fordulóban hat oldalon tíz aggódó balos szólalt meg Krausz Tamástól Kovács Lászlón át Mesterházy Attiláig. Maga a tördelés is rendkívüli, hiszen az újító gondolatokat a húszas-harmincas évek szociáldemokrata-munkásmozgalmi relikviáival illusztrálták, előrebocsátva a vitatkozó feleknek, hogy merre is keresendő a fényes jövő (vagy inkább múlt) útja. Vissza a tömegekhez! – olvasható például egy 1928-as szocdem kiáltvány másolatán. (...)

Szóval, vissza a tömegekhez! Korunk Marosán Györgyei, Böhm Vilmosai, Gerő Ernői és Szakasits Árpádjai (vö.: a munkásmozgalom régi harcosai) most Marxig, de legalábbis a Horthy-rendszer ellenzékéig nyúlnának vissza a Népszavában. Ebben a két hivatásos élő marxista, Krausz Tamás és Szvák Gyula (a harmadik Szigeti Péter OVB-elnök, róla még nem tudjuk, milyen MSZP-t szeretne) a legelszántabb. »Akik azt hiszik, hogy a régi liberális, polgári baloldal útja folytatható, súlyosan tévednek. A liberalizmussal való fúzió temette maga alá az MSZP-t« - írja Krausz, aki nem is tekinti baloldali erőnek a mai szocialistákat. Szvák szerint sem lehet »egy ilyen lejáratott brandre jövőt építeni«. Gyurcsány Ferenc erőlködését politikai kabarészámnak tartják, s mozgalmi alapokon életre hívnák a Magyar Egyesült Baloldalt, amelyben a megtisztult MSZP csak egy építőkocka lenne. Krausz szerint ez lenne a kiút »az egypárti kapitalizmus zsákutcájából«. Mesterházy odáig jut: rájuk vár a »hálátlan szerep«, hogy kirántsák a honfitársakat »a populizmus és a demagógia kábulatából«. A mellékletből megtudhatjuk azt is, hogy a teljhatalomhoz jutott jobb és szélsőjobb a Horthy-rendszer politikai-jogi intézményrendszeréhez próbál visszatérni, »a baloldalnak ezért kell összeszednie magát«, de még szerencse, hogy »a gazdag történelmi örökségéből mindig meríthet«.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states
2010. május 13. 16:42
Hogy az MSZP számottevő politikai erő marad-e, az Orbánék kormányzati teljesítményén múlik elsősorban, és nem azon, hogy hányszor nem újulnak meg a szocik...
drienovác
2010. május 13. 12:31
komoly fogalmi válság van egy ultrakapitalista pártprogramot megvalósító szocialista párt szerintem nem baloldali - balodali akkor lenne, ha a munkavállalók, valamint a nem munkából élő elesettek támogatására is lenne programja, elképzelése, és nem csak a támogatásokat faragná egyre mikroszkopikusabb mértékűre, kivéve a pozitívan preferált kisebbségét, természetesen ezzel szemben a mszp gyakorlatilag felszámolta a szakszervezeteket, kivéve a barátiakat, a "mukásbarát"-ság, az teljesen elmúlt, helyét átvette a "megvalósítjuk a XIX századi kaptalizmust", annak is a legrosszabbik és legkíméletlenebb formáját, a szakszervezeti vagyont magánkézbe játszották, különös tekintettel az olcsó nyaralást lehetővé tévő ingatlanokra, megszüntették a társadalmi mobilitás kivívott vívmányait, helyette a "ha van pénzed, meg időd, bármilyen diplomát megszerezhetsz" mozgalmat valósították meg, bármilyen mobilitást segítő tehetségtámogató állami vagy magán ösztöndíjrendszer nélkül a szabad orvosválasztás, az alanyi jogon járó ellátás szintén megszűnt, holott egy munkanélküli ugyanúgy rászorulna az ellátásra, ha beteg - csak éppen nem kapja meg, mer dögöljön meg az olyan (50 év fölött helyezkedj el, ha tudsz, ha nem, akkor dögöjj meg, legalább nyugdíjat se kapsz, dupla haszon) iskolák, kórházak szűntek meg, mert valakinek kellett az ingatlan nehéz a "szocialista" jelzőt használni egy olyan pártra, amelyik mindezt elkövette, a "magyar" jelzőről ne is beszéljünk, amit a magyar igazolvány, majd az elszakított magyarok állampolgársága ügyében előadtak, az alapján ez a jelző sem használható rájuk, úgyhogy marad a "párt" - na, ez igaz...
deerg
2010. május 13. 12:08
Egész Európában azért szenvedett vereséget a baloldal mert az emberek rájöttek hogy ez a neoliberális modell mind gazdaságilag, mind ideológialag nem tartható fennt tovább. Minden jelentős országban (Sárközy, Cameron, Berlusconi, Merkel) konzervatív vezetésű kormány jött létre. Ez annak is köszönhető hogy a jobbközép csoportok képesek voltak válaszolni az új idők szavára. Szerintem nem fog előtérbe kerülni itthon az MSZP ha Orbánék nem rontanak el valamit látványosan.Úgy tűnik hogy ők is rájöttek hogy a fölösleges hadakozás mindekivel nem vezet erdményre. És végre sikerült kialakítani egy ütőképes médiabirodalmat is. Az a szerencsénk hogy Gy.F.-en kívül nincs olyan ember a PÁRTban aki képes lenne győzelemre vezetni az elvtársakat. Ő pedig olyan szinten lejáratódott hogy még rafiált kampánytechnikákkal sem tudják majd magukhoz visszacsalogatni a prolikat. Arra ott a Jobbik. Azt gondolom hogy hiába kapálózik ez a sok ex-munkásőr. Ha tényleg megint a régi bolsevik arculatot akarják megint bevezetni akkor garantált az újbóli bukásuk és még egy ereséget nem bír el ez az ellopott közpénzekből élő hiénacsapat. Köszönjük meg Krauszéknak az "új irányt"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!