A zöldnél halványabb

2010. március 29. 19:55

Az LMP erőteljes zöldje sokak számára lehet egyes szempontokból elfogadhatatlanul élénk, a többiek színtelenségével együtt azonban ez bizony csak meglehetősen halvány, elmosódott képet ad.

2010. március 29. 19:55
Az ökopolitika színvonalas hazai megjelenése (amit szakmai és civil fronton már többen is képviseltek, ennek a pártpolitikában való kikristályosodása újdonság, bár ennek is van előzménye és alternatívája) örvendetes jelenség, kevésbé szívderítő azonban az, hogy megvitatlanul marad. A hagyományos politikai pártok (bal- és jobboldalon egyaránt) nem vették fel az eléjük dobott kesztyűt, hanem sajátos módon integrálták az ökopolitika előretörésével megjelenő eszméket. Nem kezdtek kritikába, nem próbáltak saját válaszokat adni a környezeti kihívásokra, hanem elfogadták az ökopolitika fő jelszavait (például a fenntartható fejlődést), és anélkül, hogy végiggondolták volna, mit jelentenek ezek az elvek politikájuk egyéb fundamentumaira nézve, lelkesen képviselni kezdték ezeket. Esetleg csak kényszerűen engedtek az időnként rendkívül szervezetten megjelenő zöld civil érdekképviseleteknek. Magyarországon minden párt egyetértett a zöld ombudsman szükségességével, mindegyik helyeselte a klímavédelmi törvényt, s mindegyik szükségesnek tartja a szelektív hulladékgyűjtés további kiterjesztését - s mindezt tulajdonképpen a zöld politikai konszenzus jelentette elvek és gyakorlat alapján.

A vita hiánya két problémát szül: feltáratlanok maradnak az ökopolitika esetleges gyakorlati tévedései, továbbá elesünk azoknak az alternatív megoldási lehetőségeknek a megismerésétől és mérlegelésétől, amit a hagyományos politikai irányzatok (szociáldemokrata vagy konzervatív) tudnának javasolni a környezeti problémák megoldására.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyünyüke
2010. március 29. 20:27
Hogy lehet ilyen semmit mondóan nyilatkozni? Ezt tanítják valahol?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!