A hazaszeretet nem oktatható

2009. december 16. 08:58

A magyar diákok szinte semmit sem tudnak a zsidók és a cigányok történetéről.

2009. december 16. 08:58
A magyar diákok szinte semmit sem tanulnak s persze nem is tudnak a zsidók és a cigányok magyarországi és európai történetéről, a magyar kultúrában, gazdaságban és társadalomban betöltött szerepükről. A Rákosi- és a Kádár-diktatúráról, a rendszerváltásról, a III. Magyar Köztársaság politikai berendezkedéséről pedig még annyit sem. De a magyar jobboldal, úgy tűnik, még ezt a minimális tudást is sokallja.

Én Rétvári Bencével szemben úgy vélem, hogy a hazaszeretetet nem lehet oktatni. Az iskolának múltjukkal tisztában lévő, azt értékelni tudó, a magyar köztársaság intézményrendszerét ismerő, abban eligazodó, a demokratikus értékek fontosságát megértő állampolgárokat kell nevelnie. Akiknek egészséges, befogadó és nem kirekesztő magyar identitásuk van (esetleges más identitásaik mellett), és akik tiszteletben tartják, értéknek tekintik mások identitását. Olyan állampolgárokat, akik számára természetes, hogy egy közösségben súlyos véleménykülönbségek is lehetnek, de ettől még az közösség marad, s a problémákra demokratikus úton, közösen kell megoldást találni.

Labanino Rafael: A hazaszeretet nem oktatható (NOL)

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2013. január 08. 23:54
A hazaszeretet ott kezdődik, amikor egymást szeretik azok, akik egy hazában élnek. De ezt olyan nehezen értik meg az emberek.
ottapont
2013. január 08. 23:30
Az ember teljesen összezavarodik. Akkor most vannak zsidók vagy nincsenek, tudnunk kellene róluk vagy nem? A HVG-s Hont András szerint például nem tényezők: 'a zsidók mint zsidók nem formálják az ország karakterét, közösségeik nem lépnek kölcsönhatásba más csoportokkal, szokásaik, szertartásaik nem meghatározóak a hétköznapokon és az ünnepi alkalmakkor' Bonyolult ez kérem.
Sören Vlagyimirovics Delgado főhadnagy
2013. január 08. 23:10
Ez egy volt SZDSZ-es, csak szólok. Eltűnhetne a politikából.
savanyú józsef
2009. december 17. 16:37
>Az a 19. sz-tól létezik. Azért őseink vannak >korábbról is. Ez akkor marhaság, hogy még kommentálni sem érdemes. Talán a tatárjárás nem a magyarokat sújtotta, hogy az akárki besenyő-kun vagy nem tudomkiket? Vagy talán a sváboknak külön történetük lett volna? Ugyan már, ezt magad se gondolhatod komolyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!