Köztársaság - a bukott államforma

2009. november 03. 14:30

A köztársaság ma nem tudja megvédeni a lakosság számottevő részét - emiatt különféle paramilitáris csoportok jönnek létre.

2009. november 03. 14:30
A köztársaság ma nem tudja megvédeni a lakosság számottevő részét - emiatt különféle paramilitáris csoportok jönnek létre, s ezekhez a rend fenntartását várva sokan csatlakoznak. Az emberi kiszolgáltatottság egyéni, de összetartó közösségeket érintő, tragédiáiból szinte minden hétre jut egy kijózanító adag a tömegkommunikációs tudósításoknak köszönhetően.

Összegezve: a köztársaság egyszerűen nem működik, a sokadik nekifutásra sem igazolta történelmi létjogosultságát. A köztársaság ma már sem mint államforma, sem mint létforma nem megfelelő a magyarság számára. A jelenlegi gazdasági és politikai válság kijózanítóan rámutat mindenre, ami nem működik tovább az életünkben - és azt igényli, ami megtart minket a viharban. A királyságunk ilyen volt ezer éven át, a különböző koncepciójú köztársaságok pedig hat évtized alatt sem bizonyították ilyen tulajdonságukat. Miért kellene hát ragaszkodnunk hozzájuk?

A királyságunk, persze, nem "varázspirula", ami meggyógyítja minden kínunkat és bajunkat. De mindenképpen olyan keretet biztosít a politikai nemzet számára, amelyben a Kárpát-medencében mindig is élni akartunk, és élni tudtunk. Ideje van a visszatérésnek, hogy előre tudjunk lépni egy nagyot.


Pánczél Hegedűs János: Köztársaság - a bukott államforma (NOL)
Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik