A király visszatért, de nem ült a trónra 200 pillangón

2024. augusztus 01. 07:55

Milák Kristóf föllázadt a világ ellen, és egyelőre nem nyerte meg a háborút.

2024. augusztus 01. 07:55
MILÁK Kristóf
Kovács Gergő
Kovács Gergő

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Generációs élményről beszélnek, amikor meghatározó események történnek olimpiákon az arany közelében. Ilyen volt Kásásék fordítása a szerbek ellen 2004-ben, vagy a csajok elveszített kézidöntője 2000-ben, vagy a „gyere, Egérke, gyere, kicsi lány” 1988-ban!  Az egykori mélységek, magasságok a következő generációknak nem sokat mondanak majd, legföljebb érdeklődve hallgatják, hogy mik voltak régen. 

Arról akartam írni, hogy Milák Kristóf esete más. Arról akartam írni, hogy Milák Kristóf megteremtette a saját mítoszát, ami nem sporttörténelmi, hanem történelmi jelentőségű. 

Arról akartam írni, hogy Milák Kristóf úgy borította eufóriába az országot, hogy közben megkérdőjelezett mindent,

 amit évtizedek sporttudománya és tapasztalata állított például a következő nemzedékek tehetségei elé: ha sikeres akarsz lenni, akkor ezt meg azt kell tenned.

Februárban így láttam: „Bizonyos tünemények mélyebben beleivódnak egy nemzet emlékezetébe, a kultúrába a sporton túl, mint a szabályos profilú sztárok sokasága. Mert drámaiak, mert közvetlenek, mert húsbavágóak, mert emberiek. Ami biztos: ha Milák megnyeri az olimpiát, forradalmi példát mutat. Kiderül, hogy máshogy is lehet.”

Arról akartam írni, hogy pontosan ez történt, sőt, a jelenség megértéséhez egy gondolatot is fabrikáltam: a fiziológiai zsenialitás Milák esetében érdekes személyiséggel párosult, láthatóan átgondolta, „végigérezte” a fontos kérdéseket, önálló választ keresett rájuk. Ez nem jellemző az élsportban, és ez a „furcsaság” kellett ahhoz, hogy Milák Kristóf Milák Kristóf legyen. És az lett. 

Arról akartam írni, hogy Milák elhagyta a régit, és újat keresett, olyat, ami működik. De nem működött. 

Milák Kristóf elveszítette a 200 pillangót, mert nem tette bele a kellő mennyiségű munkát a felkészülésbe. Nagy időt úszott a közvetlen előzményekhez képest (1:51.75), de meg sem közelítette a saját világcsúcsát (1:50.34), Leon Marchand pedig akkora saját rekordot úszott hazai közönség előtt, amire senki sem számított (1:51:21), legalábbis Milák nem számított rá. 

Ha Milák Kristóf megússza az időt, amire képes, sem Marchand, sem a földönkívüliek, sem a franciák Istene nem állítja meg.

 Nem úszta meg.

Kiderült, hogy a megfeszített, egész éves munkát az élsportban nem lehet megspórolni, ha biztosra akarunk menni. Kiderült: 

csakis az a biztos, ha a földkerekség potenciális legjobbja a legjobb saját idejére tör, nem csak egy valószínűleg megfelelő időre.

 A potenciális, egyedülálló képesség önmagában is elég lehet, de nem elég minden esetben. 

Ne áltassuk magunkat azzal, hogy az ezüst is szépen csillog. Ha valaki olyat tud, amit senki más a Földön, de ezt nem képes megmutatni, annak az első helyet követő összes variáció ugyanakkora, végtelen csalódás.

De mégis, amiről írni akartam, a csillogó zsenialitás győzelméről, Milák Kristóf mennybemeneteléről, csak zárójelbe került:

 valósággá válhat, ha Milák megnyeri a 100 pillangót, ahol azonban már nem ő a legnagyobb esélyes. De megnyerheti. És akkor újra borul minden. Az tényleg nem sporttörténelem, hanem történelem lenne.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kovács Gergő

Mandiner

Idézőjel

Ki mutatná meg, ami még nem volt, ha nem Milák Kristóf?

 

Összesen 197 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2024. augusztus 03. 01:16
Kovács Gergő: "arról akartam írni" "arról akartam írni" "arról akartam írni" "arról akartam írni" - ÉN ÉN ÉN ÉN Ez nem újságírás , ez egoizmus
alexandrosz-2
2024. augusztus 01. 17:39
A kurva anyádat kovács!
haaszrudolf
2024. augusztus 01. 17:18
A magam részéről Azon túl, hogy Gratulálok Kristófnak az olimpiai ezüsthöz, szeretném megköszönni a magyar olimpiai úszócsapat minden tagjának a sajtóval való együttműködését! Kristóf viselkedését pedig a magyar szurkolókkal szembeni tisztelet hiányának tartom az ő részéről! Én tudom hogy ez nagyon sok embernek nem tetszik, de az a helyzet, hogy egy sportolónak van egyfajta minimális kötelezettsége a sajtó felé amit érdekes módon például az összes magyar úszó Kristófot leszámítva teljesít!
pink_vader
2024. augusztus 01. 14:41
Visszahúzódó embernek tűnik, akinek kínszenvedés a médiafigyelem, meg a központban lenni. Nekem olyan csendes típusnak látszik, inkább elvan a sarokban. Az ő feladata az úszás, nem pedig a nyilatkozás - inkább abban legyen sikeres, mint fordítva. Nagyon nehéz lehet új motivációt találni ennyi siker után, és el tudom képzelni, hogy már utálja az egészet. Emellett rengeteget bántották, azt is nagyon nehéz elbírni. Teljesen megértettem, amikor odacseszte az egészet, hogy mindenki hagyja békén. Remélem, hogy megint megtalálja a szépséget, a kihívást az úszásban, és új erőre kap. A szó pedig, amit keresünk, az a ‘köszönöm’…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!