Politico: Ursula von der Leyen lett Európa „császárnője”

2024. szeptember 19. 12:19

A Bizottság elnökének nagyobb lesz a hatalma, mint valaha.

2024. szeptember 19. 12:19
null

Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP

 

„Amikor Ursula von der Leyen bemutatta a következő Európai Bizottság tagjait, egyúttal elhallgattatta a kétkedőket azzal kapcsolatban, hogy ki is Brüsszel valódi vezetője”írja a Politico.

A cikk szerzői szerint a Bizottság elnöke „korlátlanul” ellenőrzése alatt tartja majd az Európai Unió politikáját. A lap szerint Von der Leyen úgy alakította át a tárcákat, hogy az minél kedvezőbb legyen neki: saját embereit támogatta, és feldarabolta a nagyobb hatalommal járó tárcákat és több ember között osztotta szét őket. A hatalomátvétele teljes volt – írja baljósan a brüsszeli lap. 

„Még inkább ő fog mindent irányítani. Ki gondolta volna, hogy ez egyáltalán lehetséges?” 

–  mondta egy uniós tisztviselő a Politico riporterének. 

Ezt is ajánljuk a témában

A cikk szerzői szerint Von der Leyen sikeresen megszabadult a legnagyobb ellenfeleitől: eltűnt a biztosok közül a francia Thierry Breton és a holland Frans Timmermans is, akik a leghangosabb kritikusai voltak. 

A Poltico újságírói szerint Von der Leyen már első elnöksége alatt is arról volt ismert, hogy „egyoldalú döntéseket hoz, túllépi a munkaköri leírását, más uniós vezetőket kihagy a döntéshozatalból, és csak néhány tanácsadójával beszél.” Ennek eredményeképpen „Ursula királynő” gúnynéven emlegették Brüsszelben.

A legnagyobb pofont a franciák kapták: ígéretet kaptak egy fontos tárcára, ha lecserélik Bretont. A cserét végrehajtották, a jutalmuk azonban egy felhígított tárca lett. 

A franciák a „prosperitás és ipari stratégia” portfólióért fognak felelni. 

A 26 biztosról Von der Leyen azt állította, hogy az „egyenrangúak” csoportja. Az uniós diplomaták és tisztviselők – köztük néhány bizottsági alkalmazott – szerint azonban az új struktúra lehetővé teszi von der Leyen számára, az oszd meg és uralkodj stratégiáját. A szocialisták például háttérbe lettek szorítva: a spanyol Teresa Ribera kapott egyedül fontos tárcát. 

A cikk szerint nem meglepő Von der Leyen felemelkedése: Macron gyengülésével hatalmi űr lett jöttre, amit most a Bizottság elnöke akar betölteni. Olaf Scholz német kancellár a saját jövője miatt aggódik, Donald Tusk lengyel miniszterelnök pedig a belpolitikával van elfoglalva.

„Nem kell megtanítani von der Leyennek, hogyan kell játszani a hatalmi játékokat”

 – mondta egy uniós diplomata a Politicónak. „Látta az európai fővárosok által hagyott vákuumot, és beleugrott” – tette hozzá. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
europész
2024. szeptember 19. 20:32
Egy igazi Carno.Madam a kuplerajban.
bagira004
2024. szeptember 19. 18:28
Hóhérja nem császárnője mellette bakó Z.
sexykitty-5000087
2024. szeptember 19. 17:35
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­é­k­e­­l­­d­­ ­a­ ­­­s­­­z­­e­­­x­­i­­­ ­­­p­­­u­­n­­­c­­­i­­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
atti64
2024. szeptember 19. 16:29
BAZD MEG NÁCI KURVA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!