Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A Mandiner megtudta: Csoboth Kevin is eladó, de nem ez a cél a liláknál

2024. június 26. 05:31

Új időszámítás kezdődött tavasszal az Újpest FC labdarúgócsapatának történetében a Mol beszállásával. A munka neheze azonban csak most kezdődik, az új tulajdonosok vázolták a terveiket.

2024. június 26. 05:31
Kiss B. László

Nyitókép: Újpest FC Facebook

 

A nagy idők már rég elmúltak Újpesten, s ma még ember nem tudja megmondani, hogy valaha visszajönnek-e. A 60-as, 70-es évek aranykora, amikor a lilák zsinórban nyerték a bajnoki címeket, s meneteltek a nemzetközi kupákban, a múlt ködébe vész, de talán a korábbi tulajdonos, a belga Roderick Duchatelet-féle szürkeségnek, egyhangúságnak, kilátástalanságnak, színtelen-szagtalan focinak vége a Megyeri úton azzal, hogy a Mol Vagyonkezelő Zrt. március 18-án beszállt az újpesti futballba. A nyáron egy tucat játékost elküldtek vagy eladtak, valamint Mészöly Géza vezetőedző szerződését sem hosszabbították meg, helyette jött a lengyel-svéd Bartosz Grzelak a Fehérvártól. Az új vezetők nem szeretnének ígérgetésekbe bocsátkozni, de minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy az Újpest újra sikeres legyen. És most Ratatics Péter elnök és Benczédi Balázs ügyvezető igazgató néhány részletet elárult, hogyan akarnak új csapatot építeni a IV. kerületben, valamint a rövid és hosszú távú célokról. 

„A klubot úgy vettük át, hogy eddig nem dolgozott például gyógytornász és dietetikus sem, nem volt játékosmegfigyelő, videó- és statisztikai elemző, ami Magyarországon is elfogadhatatlan, a nemzetközi szintről nem is beszélve. Immár ezek a területek is működnek, s folyamatosan fejlesztjük. A másik fő feladat a játékoskeret fejlesztése. 

Az első csapat keretének több mint ötven százalékát magyar játékosok kell hogy alkossák, 

a keret nyolcvan százalékának harminc év alattinak, negyven százalékának pedig huszonöt év alattinak kell lennie” – mondta Ratatics Péter, akitől azt is megtudtuk, hogy harminc évnél idősebb játékosokat nem terveznek szerződtetni, hacsak nem valami kiemelkedő labdarúgóról van szó.

Ezt is ajánljuk a témában

Lőw Zsoltot megpróbálták hazacsábítani Újpestre

Hosszú ideje pályaedző, ám kevesen mondhatják el magukról, hogy sztárcsapatoknál oktatják a futballt. Volt Neymar, Kylian Mbappé, Thiago Silva trénere, most pedig Harry Kane-é. Lőw Zsolt a Bayern Münchentől készül elválni, és még ő sem tudja, hol folytatja.

Nebojsa Vignjevicstől már megszabadulnának

A következő év az alapok újjáépítéséről, a transzparencia megteremtéséről és a szurkolókkal való folyamatos kommunikációról fog szólni. Hároméves időtávban határozták meg a vezetők a dobogóért való küzdelmet mint elvárást, öt éven belül pedig a nemzetközi porondra lépés a terv. Grzelak mester célja az első évben az újjá alakult csapattal az első hatba való kerülés. A szakember eredményeket nem ígért, de azt igen, hogy az irányítása alatt a szurkolók mindig küzdő csapatot láthatnak majd. Nem nagy szavak, de első körben már ez is biztató lenne az elmúlt évekhez képest. Amúgy Újpesten az a furcsa helyzet alakult ki, hogy két vezetőedzője is van a csapatnak, igaz, a korábbi szakvezető, Nebojsa Vignjevics a napi munkába nem folyik bele, de a felmondó papírját még nem írta alá. Az elnök a Mandinernek elárulta, szeretnék minél hamarabb lezárni ezt a dolgot, de a helyzet nem egyszerű. A szerb szakembert Roderick Duchatelet-től örökölték, de vele már nem terveznek a klubnál.

Játékosmozgás

Eddig nem sok új focista érkezett Újpestre, ezért további igazolások várhatóak a következő hetekben, mielőtt a csapat elutazik Ausztriába edzőtáborozni. Az elmúlt heteken Babós Levente (Puskás Akadémia), Baranyai Nimród (Debrecen), Bese Barnabás (Fehérvár FC), Dénes Adrián (Fiorentina), Kaczvinszki Dominik (Bp. Honvéd) és a kapus Riccardo Piscitelli (olasz, Mezőkövesd) igazolt a lilákhoz. És ami talán a legjobb hír a lila-fehér szurkolóknak, hogy Yohan Croizet visszatért Zalaegerszegről, s bár apróbb sérülése van, de szeretnék folytatni vele a közös munkát. A Skócia elleni Európa-bajnoki mérkőzésen győztes gólt szerző 

Csoboth Kevinért konkrét ajánlatot még nem kaptak, s egy játékos jövője sem csak a klubon múlik, de a vezetők is tudják, hogy van az a pénz, amiért eladnák őt.

És ha már szóba kerültek az anyagiak, nagy kérdés, hogy mekkora összegből gazdálkodik majd az egyesület az új tulajdonosoknál. Információnk szerint 7 milliárd forintból, de ezt Ratatics Péter nem erősítette meg a lapunk kérdésére.

„Pontos összeget még nem tudok, ez sok mindentől függ, például, hány és mekkora szponzort sikerül megnyernünk. Az elmúlt évek költségvetéséhez képest jóval nagyobb kerettel indulunk neki. Ez nem jelenti azt, hogy összevissza, koncepció nélkül vásárolgatunk, a vezetőedzővel egyeztetve fogunk igazolni” – árulta el az elnök. A Duchatelet-érában 1,5 milliárdból működött az Újpest. 

Benczédi Balázs ügyvezető igazgató (jobbra), Ratatics Péter elnök és az új vezetőedző, Bartosz Grzelak az Újpest FC stadionjában
Fotó: Újpest FC Facebook

A Fradi jó példa lehet az újpestieknek

A drukkerek emellett persze az érdekli a legjobbak, hogy mikor érik utol a lilák a nagy rivális Ferencvárost.

„El kell ismerni, hogy a Fradi az elmúlt évtizedben nagyon jó építkezett, mi pedig azt gondoljuk, hogy ugyanezt meg tudjuk csinálni sokkal rövidebb idő alatt, mint amennyibe nekik tellett. 

Szeretünk tanulni mások hibájából és nem mi elkövetni a fájó és költséges bakikat. Ugyanezt meg tudjuk csinálni okosan és gyorsan, de azért néhány évre szükségünk van ehhez” – jelentette ki Ratatics Péter, aki elsősorban nem is az FTC-re gondolhatott ezzel, hanem inkább a Vasasra és a Budapest Honvédra. Azért ebben az évtizedben valamikor szeretnénk bajnokesélyesek lenni.

A Szusza Ferenc Stadion fejlesztéséről is beszéltek az új vezetők. Mint köztudott, a Megyeri úti pályán a 2000-es évek elején volt legutóbb komoly fejlesztés, az elmúlt öt évben csak toldozgatás-foltozgatás történt, így a mai állapotában nem megfelelő a létesítmény az UEFA előírásainak, így például a nemzetközi kupák csoportmeccseire nem alkalmas.

„Meg kell vizsgálni minden lehetőséget, bármilyen döntés is születik, a szurkolókkal közösen kell megoldást találunk. Vagy itt, vagy máshol a kerületben, de kellene egy új stadion” – véli a elnök.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-113
2024. július 03. 16:08
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­é­­k­­e­­l­­­d­­ ­­­a­­ ­s­­z­e­­x­­­i­­ ­­­p­u­n­c­­­i­­m­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
2024. június 26. 05:56 Szerkesztve
Ők maguk is Koplárovics II. szintűnek gondolják? (szóval csak addig van jó ára, amíg ez be nem bizonyosodik mindenkinek róla)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!