Portugália
ÉLŐ
Szlovénia

Viharos meccset nyert meg Németország Dánia ellen az Eb-n

2024. június 29. 21:07

A házigazdák a félbeszakadt találkozón 2–0-ra győztek Dortmundban a labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében.

2024. június 29. 21:07

Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

 

Mint köztudott, a németek a magyarokat is megelőzve, 7 pontot gyűjtve az A-csoport győzteseként mentek az Eb nyolcaddöntőjébe, míg a dánok a 3 pontot szerezve a C jelű négyes második helyezettjeként jutottak el a 16 közé. Mint köztudott, a németek a magyarokat is megelőzve, 7 pontot gyűjtve az A-csoport győzteseként mentek az Eb nyolcaddöntőjébe, míg a dánok a 3 pontot szerezve a C jelű négyes második helyezettjeként jutottak el a 16 közé. A két válogatott egymás elleni mérlege: 28 mérkőzésen 15 német győzelem, 5 döntetlen és 8 dán siker, a gólkülönbség 55–38 a hazaiak javára. Nagyon bekezdtek a házigazdák, s a 4. percben be is találtak a dán kapuba, ám Kroos bal oldali szöglete után Schlotterbeck közeli fejesgólját Michael Oliver játékvezető nem adta meg lökés miatt, kifelé ítélt szabadrúgást. A lendület azonban nem tört meg, újabb német helyzetek következtek, s rendesen megdolgoztatták Schmeichel kapust. Az hamar kiderült ezen a mérkőzésen is, hogy ez a német válogatott roppant erős. A dánok csak elvétve jutottak el az ellenfél kapujához.

És a nyomás a későbbiekben sem csökkent, ám majdnem Dánia szerzett vezetést. A 20. percben egy hosszú indítást Eriksen kezelte le szépen, s 16 méterről lőtt, ám Rüdiger belelépett a lövésbe. A kezdeti német rohamokat aztán túlélték a dánok, s a félidő felére már kiegyenlítettebb lett a meccs.

Lecsapott a vihar a szombat esti nyolcaddöntőre. A 35. percben Michael Oliver félbe is szakította a mérkőzést, olyan rossz volt az időjárás Dortmundban. Felhőszakadás, jégeső és villámlás miatt a főszereplők az öltözőbe vonultak.

Elment a vihar, és körülbelül 25 perc elteltével folytatódhatott a mérkőzés. A németek kihasználták a nem várt szünetet, és a hátra lévő 10 percet ugyanúgy megnyomták, mint a találkozó elejét. Két perccel az újrakezdés után Raum bal oldali beadását követően Havertz közeli fejesét bravúrral védte Schmeichel – nagy helyzet volt. Majd nem sokkal később jött az ismétlés, Schlotterbeck az oldalhálóba fejelt.

A 0–0-s eredménynek a dánok örülhettek jobban a szünetben. 

Még úgy is, hogy a 45. percben óriási helyzetet hagytak ki a vörös mezesek: Eriksen ugratta ki Delaney-t, aki Höjlundot hozta helyzetbe, de a csatár 13 méterről a kimozduló Neuerbe rúgta a labdát. Végül 70 perc alatt ért véget az első félidő.

Jól bekezdtek a szünet után a dánok, ám akár csak az első félidőben a németekét, úgy Joachim Andersen gólját sem adták meg les miatt. Pedig nem is ő, hanem Delaney volt rossz helyen. Aztán nem sokkal később, az 51. percben is a Crystal Palace „gólszerzője” volt a főszereplő, csak épp negatív. Raum ívelt középre balról, de Andersen kezét eltalálta a labda. A játékvezető a videóbíró (VAR) segítségével megítélte a büntetőt. 

A tizenegyest Kai Havertz a bal alsó sarokba rúgta, 1–0.

Nem is vitás, az Európa-bajnokság egyik legjobb meccsét láthatták a nézők Dortmundban. Kroosék nem álltak le a megszerzett vezetés után, folytatták az offenzívát Schmeichel kapujára. Ami ki is fizetődött: 

a 68. percben Schlotterbeck hosszú labdájával Musiala lépett meg a saját térfeléről, majd 8 méterről a dán kapus mellett a bal alsóba lőtt, 2–0. 

Dánia még próbált szépíteni, akadtak is helyzetecskéi, de ez végül nem jött össze. Dortmundban megerősítették bennünk Füllkrugék, amit eddig is tudtunk, Németország az egyik legnagyobb esélyese ennek az Eb-nek.

Szombaton a magyar válogatott mindkét csoportellenfele továbbjutott a nyolcaddöntőből. A svájciak kora eset az olaszokat verték meg 2–0-ra, a németek meg a dánokat. A házigazdák a Spanyolország–Grúzia mérkőzés győztesével játszanak majd a negyeddöntőben.

 

 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Firtos
2024. július 01. 07:52
A VAR egyre inkább hiteltelenebbé kezd válni. Mert igaz ugyan, hogy a technika milliméterre jelezni tudja például a lesállást, de a legfőbb kérdés az, hogy ki kezeli, és melyik pillanatban állítja meg a képet. Ugyanis nekünk csak egyetlen képet mutatnak meg, és egyáltalán nem biztos, hogy az a releváns. Ami a kezezéses gólokat illeti: egyáltalán nem mindegy, hogy a kezezés szándékos, vagy egyszerűen közelről, nagy erővel rárugták a labdát. Aztán van egy harmadik példa is - amit a német-magyar meccsen láttunk: miután egy nyilvánvaló szabálytalanság volt - fellökték Orbánt, a VAR szobában végignézték, és utána szégyen nélkül megadták a gólt! Akkor meg minek kell a VAR?
v4nmeeg1p3psid
2024. június 30. 09:24 Szerkesztve
Várjál! Valamit kitúrtam az orromból. Ilyenkor mi van? VAR mit mond? GYŐZTÜNK?
zakar zoltán béla
2024. június 30. 08:58
Szégyen ez az egész! Csalnak minden meccsen! Ezt a bírót a viharszünetben kellett volna eltakarítani. Az egész bajnokság kabaréba fulladt! Undorító!!!!!!!!!!!!!!!!Mától kezdve nem nézem, nem érdekel! A VAR olyan, mint Brüsszel: Van die Leyen.
Zolotarjov
2024. június 30. 07:54
Németország-Dánia: 2-0.. Ismerős az eredmény libsidióták?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!