Portugália
ÉLŐ
Szlovénia

Ez ám a szenzáció, kiesett az Eb-címvédő Olaszország!

2024. június 29. 18:03

Svájc magabiztos játékkal 2–0-ra győzött szombat este Berlinben a németországi labdarúgó Európa-bajnokság kieséses szakaszában a nyolcaddöntőben.

2024. június 29. 18:03

Nyitókép: MTI/AP/DPA/Sören Stache

 

Ki ne tudná nálunk, hogy Svájc Magyarország előtt a mi csoportunk második helyén jutott tovább a négyesünkből 5 ponttal? Olaszország pedig a spanyolok mögött lett második 4 ponttal.

Sokan úgy tartják, a csoportmeccsek után, a kieséses szakaszban kezdődnek igazán a nagy tornák. Most már nem lehet finomkodni, számolgatni, a taktikázás idejének vége. Szombaton kora este Berlinben izgalmasnak ígérkező mérkőzéssel, a Svájc–Olaszország nyolcaddöntővel folytatódott az Európa-bajnokság. Három évvel ezelőtt, 2021-ben a csoportkör második fordulójában Olaszország 3–0-ra nyert Svájc ellen, és aztán meg is nyerte a tornát, míg az alpesi ország válogatottja az utolsó fordulós győzelmét követően csoportharmadikként jutott tovább az Eb-n. A 2021-es vb-selejtezőben is összetalálkoztak, egy csoportban volt a két csapat, kétszer döntetlenre végeztek. Az első negyedóra inkább csak tapogatózással telt, komoly helyzetet nem láthattak a nézők.

Az első félidő derekán kissé megélénkült a meccs, mindkét csapat megpróbált helyzeteket kialakítani az ellenfél kapujánál, de nagy lehetőség egyik oldalon sem adódott. A svájci támadásokban azonban jobban benne volt a veszély, csak az utolsó passzok mindig pontatlanok voltak. Fél óra alatt Svájc nyolcszor próbálkozott gólt lőni (a lövésekből ugyanakkor csak egy találta el a kaput), míg Olaszország csupán egyszer. Fél óra elteltével a labdabirtoklás 64:36 volt Schärék javára. Amúgy a svájciak 1993 óta nem tudták legyőzni az olaszok, akkor egy vb-selejtezőn nyertek.

Érett a svájci gól, és a 37. percben össze is jött. 

Remek összjáték végén Remo Freuler talált a kapuba, ezzel 1-0 a meccs állása. 

Vargas adott közlépre a tizenhatos bal sarkáról, érkezett az egyedül hagyott csapattársa, aki felpörgette magának a labdát, és nagyon pontosan lőtte ki a jobb alsó sarkot. A Bologna középpályásának ez volt a kilencedik gólja a válogatottban. A vezetőgól után sem változott a meccs képe, többet volt a labda Freuleréknél. Sőt, a játékrész hosszabbításában szabadrúgásból majdnem Rieder is betalált, de Donnarumma a kapufa segítségével mentett. Az Eb-címvédőnek a második félidőben komolyan változtatnia kell a játékán, ha nem akarnak már a nyolcaddöntőben búcsúzni az Európa-bajnokságtól. Megérdemelten vezet Svájc!

Ez a meccs eddig jól megmutatta, milyen játékerőt képvisel Svájc, és milyen nehéz dolguk volt Szoboszlaiéknak az első csoportmeccsen Kölnben, ahol 3–1-re kikaptunk. Az alpesi ország válogatottja minden összehasonlításban jobb volt az első játékrészben. És ez folytatódott a szünet után is. Már a második félidő elején tovább növelte előnyét Svájc: 

Vargas 15 méterről, az olasz tizenhatos bal sarka közeléből pazarul tekert a bal felső sarokba, 2–0. 

Óriási bajban ezzel az olaszok. A második bekapott gól talán már felébresztette a címvédőt, mert egy kapufa összejött Chiesáéknak.
Ám, mint kiderült, ez kósza fellángolás volt, a folytatásban is a svájciak irányították a játékot. Ndoye és társai kicsit visszaálltak ugyan – ami érthető ilyen előny birtokában –, de nagyon magabiztosan és taktikusan fociztak, látszott, hogy az ellenfél nem igazán tud fogást találni rajtuk.  Luciano Spalletti olasz szövetségi kapitány cserékkel próbálta frissíteni a csapatát, ám ez sem segített komolyan. 

A 74. percben majdnem összejött a szépítés a délieknek, ám Gianluca Scamacca csak a jobb kapufát találta el közelről. De, ha ez bemegy, valószínűleg akkor sem változott volna az állás, mert az Atalanta csatára lesen kaphatta a labdát. Mint később kiderült, ezzel volt az utolsó komoly helyzete Olaszországnak. El kell ismerni, a svájci válogatottban mindenki óramű pontossággal végezte a dolgát, és megérdemelten jutott tovább a nyolcaddöntőből. Granit Xhakáék – akár csak a mieinket – két góllal, 2–0-ra győztek le az Európa-bajnoki címvédő Olaszországot, így Horvátország után egy újabb nagy válogatottnak ért véget a 2024-es kontinenstorna.

Svájc a vasárnapi Anglia–Szlovákia mérkőzés győztesével játszik az elődöntőbe jutásért.

 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2024. június 30. 00:00
A svájciak sokkal egyértelműbben verték az olaszokat, mint minket. Azt meg különös kéjjel fogom nézni, ahogy a spanyolok kifilézik a németeket.
sexykitty-101
2024. június 29. 23:23
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­­é­k­­e­­l­­d­­­ ­a­­­ ­s­z­­e­x­­­i­­­ ­­p­­­u­­­n­c­­­i­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­𝐅­𝐔­­𝐍
sexykitty-101
2024. június 29. 23:22
🍓 ️ ­É­­­r­t­é­­k­­e­l­­­d­ ­­a­­­ ­­s­­z­­­e­­x­i­­ ­p­u­­n­­­c­i­­m­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Zolotarjov
2024. június 29. 23:20
Németország-Dánia: 2-0 Ismerős az eredmény lipcsikék..? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!