A Real Madrid ajándék Ferrarija várta Bene Ferencet a reptéren, mégsem igazolt a királyi gárdához

2024. október 11. 09:39

A neves sportszergyártó Bene-kollekcióval csábította, az Ajax Cruyff helyére akarta leigazolni. A legendás csatárfenomén, Bene Ferenc fia, ifjabb Bene Ferenc mesélt a Mandinernek az édesapjáról.

2024. október 11. 09:39
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: Bene Ferenc. Egy világklasszis labdarúgó, akit hiába hívtak külföldi elitklubok, nem hagyta el a hazáját. Fotó: Arcanum/Bene Ferenc életregénye.

60 éve, október 11-én történt, hogy az édesapja a magyar válogatott tagjaként hat gólt rúgott a tokiói olimpián Marokkónak. Látott régi filmfelvételeket erről a meccsről?

Nagy szívfájdalmam, hogy kevés felvétel maradt fent édesapám karrierjéről, tudomásom szerint a Marokkó elleni találkozóról sincs egyetlen filmkocka sem – kezdi ifjabb Bene Ferenc. – A mérkőzés jelentőségével természetesen tisztában vagyok, beszéltem róla vele. Ő akkor 12 góllal lett gólkirály az olimpián. Ez azóta is csúcs, pedig olyan nagyságok próbálkoztak a megdöntésével, mint a brazil Ronaldo, vagy éppen az argentin Messi. A Marokkó elleni meccsel kapcsolatban két történetet tudok. Az egyik szerint 

Ezt is ajánljuk a témában

a találkozó előtti napon édesapám az utcán sétált Gelei Józseffel, a magyar csapat kapusával, és meglátott egy cukrászdát. Bement volna, de Gelei Józsi azt mondta, inkább menjenek tovább, de annyi gombóc fagyit kap tőle később, ahány gólt rúg Marokkónak. Hat gombóc lett belőle. 

Szintén ehhez a találkozóhoz kapcsolódik, hogy amikor a marokkói király meghallotta, hogy a válogatottjuk 6–0-ra kapott ki Magyarországtól és mind a hat gólt egy bizonyos Bene nevű ember lőtte, akkor kijelentette, mindenképpen meg akar ismerkedni ezzel a futballistával. Így fordult elő, hogy az olimpia után a marokkói király meghívta országába az Újpestet, több százezer dollárt fizetett azért, hogy láthassa játszani a csapatot és benne az édesapámat. 

Bene Ferenc akcióban. Általában gól lett a vége
Bene Ferenc akcióban. Általában gól lett a vége
Fotó: Arcanum/Nemzeti Sport

Milyen tárgyi emlékei vannak az édesapja bámulatos futballkarrierjéből?

Hosszú évek óta próbálom felkutatni az édesapámhoz köthető tárgyi emlékeket, talán nem is eredménytelenül, hiszen a Puskás Intézet jóvoltából utazó vándorkiállítás lett belőle. A Marokkó elleni hat gólra visszatérve, az a zászló pont megvan, amelyet a marokkói csapatkapitány adott a magyar válogatottnak a találkozó előtt. A kiállításon is látható egy-két válogatott mez, amelyben pályára lépett, meg egy újpesti is. Az egyik válogatott dresszt például egy spanyol gyűjtőtől vásároltam meg. 

Kuriózumnak számítanak viszont azok az egyedi mezek, amelyeket édesapám a világválogatottban és az Európa-válogatottban viselt. Olyan sztárokkal játszott ezeken a gálameccseken, mint Johan Cruyff, Franz Beckenbauer vagy éppen Bobby Charlton. 

Bene Ferenc minden idők egyik legeredményesebb csatára volt világszinten is. Hogy érzi, méltóképpen ápolja emlékét az ország?

Marcaliban utcát, Balatonkeresztúron sportcsarnokot, Újpesten általános iskolát neveztek el róla, Kaposváron pedig édesapám nevét vette fel a helyi labdarúgó akadémia. Természetesen az idő elhalványítja a nagy teljesítményeket, de Bene Ferenc továbbra is bent van a köztudatban, aminek nagyon örülök. A világ legnagyobb labdarúgói között jegyezték, a futball terén hatalmas példakép volt, számomra pedig elsősorban édesapaként. Olyan emberi és erkölcsi mércét képviselt, amely egész életemben egyfajta zsinórmérték. 

Milyen ember volt?

A labdarúgást tekintve hihetetlenül profi, nyugodtan mondhatom, hogy megelőzte a korát. A hatvanas-hetvenes évek Magyarországán, annak moráljában szembetűnő volt az az alázat, amelyet a futball iránt képviselt. Neki soha nem voltak ügyei. Soha nem volt benne egyetlen bundában sem, nem mellékesen a több évtizedes karrierje során soha nem állították ki. Mindig tisztelte az ellenfeleit, az erkölcs terén pedig rendíthetetlen volt. 

Itthon mindent elért, a válogatottal is remekelt, ám a kommunista rezsim neki sem engedte, hogy külföldre igazoljon. Beszélgettek erről már idősebb korában?

Ez egy fájdalmas pont volt az amúgy példaértékű életében.

 A kommunisták nem engedték, hogy külföldre igazoljon, pedig a Real Madrid, a Barcelona, az Inter, a Hamburg, az Ajax és a Boca Juniors is le akarta igazolni a karrierje csúcsán. 

Számtalan lehetőséget elvettek tőle. Elég csak azt említeni, hogy Németországba azzal csábították, hogy ha igent mond, a híres sportszergyártó, piacra viszi az Adidas Bene kollekcióját. Persze nem csak édesapámtól vették el a lehetőséget, hanem a korszak meghatározó magyar játékosaitól. Meggyőződésem, ha kimehettek volna a legprofibb nyugati klubokba, az a magyar labdarúgáson is sokat lendített volna. 

Gulyás Gyula sportriporter magyaráz. A hallgatóság: Bene Ferenc, Albert Flórián és Farkas János. A kép 1969-ben készült. Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán.

Tud még példát mondani arra, mivel csábították a külföldi elitklubok az édesapját?

Mikor egy válogatott meccs miatt Madridba utazott a csapat, a reptéren a Real Madrid képviselője konkrétan megmutatott egy Ferrarit a parkolóban, hogy csak rá vár, írja alá a szerződést, és már ülhet is be az autóba. Arról is mesélt, hogy amikor Johan Cruyff a holland Ajaxtól a Barcelonához szerződött, az amszterdamiak minden követ megmozgattak, hogy hozzájuk menjen, de nemet mondott. Nemet mondott, hiszen 

csak úgy mehetett volna a Relahoz, vagy Amszterdamba, ha disszidál, ő pedig nem akarta a hazáját elhagyni. Azzal is tisztában volt, ha emigrál, akkor nagyon nehéz helyzetbe hozta volna a testvéreit a kommunista rendszer bosszúja miatt. 

Bene Ferenc játékosként világhírű volt, az edzői karrierje viszont elmaradt ettől a nívótól. Ön szerint miért?

Édesapám soha nem volt nyomulós típus, ráadásul a nyolcvanas-kilencvenes években a hazai futball elég messze volt az elvárt profizmustól. Edzőként dolgozhatott Újpesten, aminek nagyon örült, bár egy szerencsétlen, pénzhiányos periódusban, arra pedig különösen büszke volt, hogy Dunai Antal pályaedzőjeként ő is kivette a részét abból, hogy a magyar-válogatott 1996-ban kijutott az atlantai olimpiára. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ön is NB I-es labdarúgó volt. Az édesapja terelte a foci irányába?

Egyáltalán nem, de mivel beleszülettem a labdarúgásba, egészen kicsi koromtól kezdve nem volt kérdés, hogy én is focista leszek. Persze az összehasonlítás óhatatlanul előjött, de én mindig önállóan akartam érvényesülni. Nagyon jó labdarúgó akartam lenni, de hamar beláttam, olyan magasságokba nem juthatok, mint ő. Azt a fajta profi hozzáállást és alázatot vittem tovább játékosként, amelyet ő is képviselt az életben és talán szerénytelenség nélkül mondhatom, edzőként is a maximalizmus érvényes rám. 

Egy kedves kép a múltból. Ifjabb Bene Ferenc az édesapjával egy magyar bajnokin 
Fotó: Arcanum/Nemzeti Sport

Ifjabb Bene Ferenc anno az NB I-be vezette a Gyirmótot, volt a szintén első osztályú Pápa vezetőedzője, több helyen szakmai igazgató és utánpótlástréner. Ehhez képest nyár óta nincs klubja. Mit csinál?

A Nemzeti Sportrádiónál dolgozom állandó szakértőként. Élvezem, remek kollégáim vannak, én pedig megpróbálok a futballal kapcsolatos elemzéseimmel segíteni a rádióhallgatóknak abban, hogy jobban értsék a pályán látottakat. 

A magyar–hollandon is kint lesz?

Igen, sőt, az 1987-es magyar–holland Eb-selejtezőn is kint voltam annak idején a Népstadionban labdaszedőként. Akkor sajnos 1–0-ra kikapott a csapat. 

Most milyen eredményt vár?

Konkrét eredményt nem mondanék, de ha a csapat és a közönség továbbra is erős egységet képez és azt a mentalitást hozza az együttes, amelyet megszokhattuk tőle korábban, és ha végre ismét lesz egy kis szerencsénk, akkor jó eredményt érhetünk el a hollandok ellen.

A Nemzeti Sportrádió mellett edzősködne is újra?

Sokan mondják, hogy a magyar labdarúgásban kellene dolgoznom, és én is nyitott lennék rá.

 Örömmel részt vennék az utánpótlás-nevelésben vagy felnőtt szinten egy olyan klubnál, amely rendszerben gondolkozik és valóban úgy érzi, szüksége van a felkészültségemre, a tapasztalatomra. 

Érdeklődött már valahol?

Abban is hasonlítok édesapámhoz, hogy én sem helyezem előtérbe magamat. Nincs menedzserem, nem hívogatok klubelnököket, nem járok olyan meccsekre, ahol olyan csapat játszik, amelyiknél inog a tréner alatt a kispad. Én nem ilyen vagyok. 

Ifjabb Bene Ferenc manapság. A Nemzeti Sportrádió szakértője, mellette pedig várja a lehetőséget edzőként is
Fotó: beneferenc.hu

Visszatérve az édesapjához.  2006-ban hunyt el 61 éves korában. Mit szólna ahhoz, hogy a magyar-válogatott zsinórban három Eb-n is kint járt a halála óta?

Örülne. Az ő idejében a Magyar Labdarúgó-szövetség képtelen volt igazi, profi körülményeket teremteni. Még azt sem engedték, hogy egy komoly nemzetközi meccs előtt valamelyik érintett magyar csapat bajnoki mérkőzést halasszon. 

A játékosok sokszor ki voltak facsarva ezért. Meg lehet nézni, hány meccset veszített a válogatott az utolsó tíz-húsz percben, amikor már előjött, hogy nem pihenten léptek pályára. 

Tegyük fel, annak idején az édesapja elfogadja a madridi reptéren a Ferrarit és a Realhoz igazol, ön pedig Madridban születik 1978-ban. Mennyiben lenne most más az élete?

Az anyagiak és a lehetőségek terén egészen más dimenzióba került volna és meglehet, én is. De ezért csak őt sajnáltam, mert megérdemelte volna ezt a lehetőséget a tudása és hozzáállása miatt is. Én így is boldog vagyok. Van egy csodás feleségem, két gyönyörű gyermekem, szeretek Magyarországon élni. A kérdésfeltevés pedig azért is fikció, mert, mint említettem korábban: apám sosem hagyta volna el a hazáját.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Korábbi szövetségi kapitány a Mandinernek: Nem lesz mészárlás!

Interjú Csábi Józseffel a Hollandia elleni válogatott mérkőzés előtt a 8-1-ről, mészárlásról, sérültek pótlásáról, Marco Rossi munkásságáról, a válogatott és a magyar futball közötti ellentmondásról, valamint az új feladatról, a BVSC-Zugló fejlesztéséről.

Ezt is ajánljuk a témában



 

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SyncBaer
2024. október 11. 11:46
Anyai unokabátyámmal egyidősek voltak (pár nap különbséggel) és együtt voltak ifjúsági válogatottak. Kettejük barátsága megmaradt. Jártam én is náluk a szülőfalujában, édesapja vasutas volt Balatonkeresztúron. Jellemző rá, hogy 25 évvel azután, hogy találkozott velem, Pasaréten a Pénzügyőr pálya büféjében (ahová teniszezni járt), emlékezett rám, megismert és mint barátjával beszélgetett. Nagyszerű ember volt, Isten nyugosztalja!
oberennsinnen49
2024. október 11. 10:56
Bene Gerenc - de kisebb mértékben a Dózsa is - annyira kimagaslottz a magyar futballmezőnyből emberileg, tudásban, amit nehéz szavakkal leírni. 1967-ben (vagy 66 őszén?) történt a Népstadion zsúfolt lelátói előtt. Nagyon faragták, konkrétan szétrúgdosták az TC-sek. Ám ő talpon maradt, mintha semmi nem történt volna, úgy folytatta tovább. Mígnem az egyik rúgás nagyon betalált, mert Feri lennmaradt, , amilyet tőle sosem láttunk. Pethő gyúróék beszaladtak, ápolták. Az ellenfél nagy sztárja tőle kb. 15-20 méterre álldogált csípőre tett kézzel hátat fordítva...Véletlenül sem lépett oda a földön fekvő Benéhez, Hogy vagy, baj van? vagy hasonló... Pát hónapja együtt, egymás mellett játszottak a brazilok ellen. Bene korai szólógáljának köszönhetően Magyarország szárnyakat kapott, Brazília megijedt, a TC sztárjátékosa pedig élete játékát nyújtotta, köszönhetően Feri zseniális megoldásának, aki már a meccs elején megmutatta: Mi az, hogy Magyarország. Pár hónapja együtt játszottak.
sexykitty-5000108
2024. október 11. 09:42
🍓 ️ ­­É­­­r­t­é­­k­­­e­­­l­d­ ­­­a­ ­­s­­­z­­e­­x­i­­ ­p­u­­­n­­c­­i­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!