Esterházy Márton a Mandinernek: Valami eltörött a csapategységben

2024. október 11. 05:59

A hollandok elleni legutóbbi győztes válogatottunk csatára szép emlékeket őriz a pénteki ellenfelünkről – közel 40 éve. Gondolatok a múltról és az utódokról, akik szerinte újra összeállhatnak.

2024. október 11. 05:59
Kiss B. László

Nyitókép: MTI/Németh Ferenc

 

A fiatalabb generációnak talán utópisztikusnak tűnhet, de volt idő, négy évtizeddel ezelőtt, amikor a magyar labdarúgó-válogatott a világ elitjébe tartozott. A Mezey György-féle nemzeti csapat bárki ellen esélyesként lépett pályára. Például majdnem napra pontosan negyven éve, 1984. október 17-én úgy vertük meg Hollandiát 2–1-re Rotterdamban vb-selejtezőn, hogy az a meccs könnyen lehetett volna 3–1 is. 

„Szenzációs mérkőzést játszottunk a Feyenoord stadionjában. A több mint ötvenezer néző fantasztikus hangulatot teremtett. Nem volt rajtunk nyerési kényszer, de abban az időben – nem úgy, mint most – mi bárkivel szemben eséllyel léptünk fel, minden csapattal pariban voltunk, így Hollandiával is. Pedig akkor a válogatottjuk erősebb volt, mint a mai, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Erwin Koeman játszott náluk. Olyan klasszis futballisták, akik később, 1988-ban Európa-bajnokok lettek. És igen, nyerhettünk volna ellenük 3–1-re is. 

Az utolsó percben felrúgtak engem, 11-es, csak a Varga Józsi fölé rúgta a büntetőt. De persze így is örültünk meccs után, hiszen győztünk, ráadásul a második gólt én szereztem. 

Amúgy ez volt pályafutásom egyik legszebb találata. Igaz, volt benne egy kis szerencsefaktor is. Csongrádi Feritől kaptam egy fantasztikus labdát, amit a combommal átvettem, és a tizenhatosról, bal-kötőből, jobb külsővel elpasszoltam ütemtelenül. A hazai kapus, Hans van Breukelen elmozdult jobbra, a labda meg kínos lassúsággal bevándorolt a hosszú sarokba, amit ő már nem ért el, s ezzel lett 2–1” – emlékezett vissza az 1984-es hollandoknak lőtt góljára Esterházy Márton.

Esterházy Márton
Esterházy Márton, a Budapesti Honvéd és a magyar labdarúgó-válogatott tagja 1985-ben
Fotó: MTI/Wéber Lajos

Az egyik legfájóbb vereségünk

Sajnos ez volt az eddigi utolsó győzelmünk Hollandia ellen. Az azóta eltelt negyven évben kilencszer játszottunk a németalföldiekkel, és mindnek vereség lett a vége. És ezek között voltak kínos, megalázó zakók is, 6–1, 7–1, 8–1. Utóbbi a 123 éves futballtörténelmünk legnagyobb és egyben az egyik legfájóbb vereségét jelentette. Péntek este (20.45) a Nemetzek Ligájában fogadjuk a Puskás Arénában Hollandiát, és bizony ennek a meccsnek sem mi vagyunk az esélyesei. Most a 18. egymás elleni találkozó következik. A mérleg: 17 mérkőzés, 5 győzelem, 2 döntetlen, 10 vereség. A gólkülönbség: 29–51.

A nyári, németországi Európa-bajnokságon megtört valami a magyar válogatottnál. Persze előtte sem tartoztunk Európa elitjéhez, de volt csapategység, és eredményeink. 

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint elég megnézni, hol játszanak a pénteki ellenfél futballistái, ez alapján Hollandia talán erősebb is, mint Németország, amelytől az NL első fordulójában 5–0-ra kaptunk ki.

„Nekünk tudnunk kell, mikor van esélyünk veszélyeztetni. Nem szabad az ő játékukat játszani, olyan párharcokat vállalni, amit ők erőltetnek. Jól kell védekezni, nem szabad teret engedni a középpályán. Amikor lehetőségünk lesz, gyorsan kell végigvinni a támadást. Emellett fontos még a rögzített helyzetek kihasználása” – mondta Rossi.

Ezt is ajánljuk a témában

ROSSI, Marco
Marco Rossi edzést vezet a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2024-es németországi Európa-bajnokságon
Fotó: MTI/llyés Tibor

Sok jó egyéni teljesítmény kellene

Esterházy szerint félnünk azért nem kell, a pénteki ellenfél mostani csapata nem olyan erőt képvisel, mint korábban.

„A holland válogatottnak van egy fajta nimbusza, ami Cruyffnak, Van Bastennek és a többi világsztárnak köszönhető. Most azonban nem tartozik Európa elitjéhez, de nyilván erős csapat. 

Mi egy átalakuláson megyünk keresztül. Sajnos sok játékosunk nem játszik a klubjában, és mindig elmondom, hogy ez meglátszik a válogatott eredményességén. Tény, valami eltörött a csapategységben, a kommunikációban az Eb-n. Ezt lehet látni a játékunkon. Sok jó egyéni teljesítmény kellene, hogy az egység helyrebillenjen. Az nagy marhaság, hogy az ellenfelet megzavarja a Puskás stadion vagy a Fradi pálya atmoszférája. Ezen mindig mosolygok, ha játékos vagy edző mondja. Ezek a futballisták minden héten nagy közönség előtt játszanak. Engem mint volt focistát, meg amúgy a jól felkészült sportolót is mindig doppingolja, ha sokan kíváncsiak rá, akár hazai pályán, akár ellenfélként. Az AEK Athénban többször nyolcvanezer ember előtt fociztam, meg máshol is, ami engem feldobott” – árulta el a Budapesti Honvéddal háromszor bajnokságot nyerő volt válogatott futballista. Esterházy a pénteki meccsel kapcsolatban nem akart tippelni, mert saját bevallása szerint nem jó ebben, de szoros eredményt vár.

„Nem mondom azt, hogy a hollandok a favoritok, háromesélyes meccs ez. Annak lesz némi pikantériája, hogy Szoboszlai Dominik a csapattársai, Virgil van Dijk, Ryan Gravenberch és Cody Gakpo, meg sok Premier League-ellenfele ellen játszik. 

A hozzáállással nem lesz baj, bízom benne, visszajön a csapategység, de ehhez kellenek a jó egyéni megoldások.

 Az sajnos nem segít nekünk, hogy Sallai Roland keveset játszott csak az új csapatában, a Galatasarayban” – tette hozzá a volt csatár.

Ezt is ajánljuk a témában

Korábbi szövetségi kapitány a Mandinernek: Nem lesz mészárlás!

Interjú Csábi Józseffel a Hollandia elleni válogatott mérkőzés előtt a 8-1-ről, mészárlásról, sérültek pótlásáról, Marco Rossi munkásságáról, a válogatott és a magyar futball közötti ellentmondásról, valamint az új feladatról, a BVSC-Zugló fejlesztéséről.

 

Hollandiával játszik pénteken a Nemzetek Ligájában a Rossi-csapat. Milyen eredményt vár




 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hernadvolgyi-2
2024. október 11. 06:48
Hajrá MAGYARORSZÁG! Hajrá MAGYAROK!
sexykitty-5000108
2024. október 11. 06:03
🍓 ️ ­­É­r­­t­­­é­­k­­­e­l­d­ ­­­a­ ­­s­­z­­­e­x­i­­ ­­­p­­u­­­n­­c­­­i­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!