Ugrás az ismeretlenbe: ezért vette ki a fiát a magyar rendszerből Szoboszlai Dominik apja

2024. szeptember 05. 17:27

Újabb műhelytitkok derültek ki a Liverpool magyar válogatott középpályásának útjáról.

2024. szeptember 05. 17:27
Liverpool's midfielder Dominik Szoboszlai celebrates after scoring a goal during a pre-season club friendly football match between Liverpool and Real Betis at Acrisure Stadium, in Pittsburgh, Pennsylvania, on July 26, 2024.

Nyitókép: Kamil Krzaczynski /AFP

 

A szenvedélyről, elkötelezettségről és természetes képességekről szóló történetekre vágyó futballvilágban nem sok olyan érdekes történet van, mint Szoboszlai Dominiké. Amint azt James Pearce a The Athletic nevű sportoldal megjelent cikkében részletezte, a Liverpool középpályása, akit ma Magyarország egyik legkiválóbb exportcikkeként emlegetnek, egy kis magyar focisuliból, a Főnix Gold Akadémiáról jutott el az Anfield Roadra, a világ egyik legnagyobb futballcsapatához. Ahogy írják, Szoboszlai a nyers tehetség és a könyörtelen elszántság keverékét testesíti meg, amely voltaképpen szükséges a futball legmagasabb szintjén való boldoguláshoz.

A magyar válogatott csapatkapitánya 2007-ben az édesapja, Szoboszlai Zsolt által alapított székesfehérvári Főnix Gold Akadémián kapta meg az alapokat. Az akadémia filozófiája – ahogy azt Szoboszlai Zsolt ismertette – a technikai rátermettségben és a kreatív problémamegoldásban gyökerezik a pályán.

„Minél képzettebb technikailag egy játékos, annál jobban képes megoldani a problémákat a mérkőzés során”

 – állítja az édesapa. Ez a megközelítés, valamint Dominik korai otthoni versenygyakorlatainak való kitettsége – már három éves kortól kezdve – a sikerre összpontosító mentalitást alakított ki a labdarúgónál. Az ellenálló képesség és a versengés korai tanulságai lefektették az alapjait egy olyan játékosnak, aki ma már a nyomás alatti kitartásáról ismert, legyen szó akár magyar válogatottról, akár a liverpooli teljesítményről.

Bár Szoboszlai útja a csúcsra utólag előre elrendeltnek tűnhet, voltak pillanatok, amelyek merész döntéseket és áldozatokat követeltek. Az egyik ilyen fordulat akkor következett be, amikor a papa úgy döntött, kiveszi fiát a Fehérvár FC utánpótlás-rendszeréből, majd elindította a Főnix Goldot. Sokan kockázatosnak tarthatták ezt a lépést, tekintettel arra, hogy a Fehérvár élvonalbeli magyar klub volt. Zsolt azonban úgy érezte, hogy a magyarországi fiatalképzés nem jó, valami más kell a fiának, és más gyerekeknek is. 

A 2007-ben alapított klub, amelyben Szoboszlai hét éves kora óta nevelkedett,  a kezdeti húsz fős létszámról mára körülbelül 250 fiatalra bővült.

„Valami mást szerettünk volna csinálni, mint korábban. A technikai felkészültségre összpontosítottunk, ami lehetővé teszi a játékosok számára, hogy kreatív megoldásokat vigyenek a pályára” – magyarázta Zsolt. Pontosan azokat a megoldásokat, amelyek később Dominik nélkülözhetetlen játékává váltak a liverpooli középpályán.

Ahogy Dominik haladt előre, úgy kezdett terjedni a hírneve technikai készségeiről és taktikai intelligenciájáról. Az olasz Atalantánál és a holland Den Haagnál végzett korai pályafutása után a Red Bull Salzburghoz igazolt, amely a fiatal tehetségek felfuttatásáról ismert klub. Ez az átigazolás, mint Zsolt kiemelte, nem a profi szerződés megszerzéséről szólt, hanem arról, hogy a 15 és 18 év közötti játékosok fejlesztésére kialakított környezetben fejlessze, növelje a tudását.

„Nem a profi karrierre gondoltunk, amikor a Salzburgot választottuk, hanem sokkal inkább az ott folyó utánpótlás-fejlesztési struktúrára, amely javítja a játékosok képességeit”

 – mondta Szoboszlai Zsolt. És igaza volt, az ausztriai sikerek után jött a német RB Leipzig, ahonnan a Pool tavaly nyáron leigazolta. 

Szoboszlai Liverpoolba érkezése óta megmutatta, miért került olyan sokba a klubnak. Technikai képességei, látásmódja és nyomás alatti nyugodtsága kulcsfontosságú volt az Anfielden elért sikeréhez. Szoboszlai Zsolt állítja, fia pályáját lépésről lépésre, körültekintően építették.

„Salzburgtól Lipcsén át Liverpoolig lépcsőzetesen épült fel Dominik karrierje. Tavaly volt egy olasz és egy másik angol csapat, amely vitte volna, de mi a Liverpool mellett döntöttünk. Mégpedig azért, mert ez egy nagy múltú és hagyományokkal rendelkező klub, amelynél képesek a legtöbbet kihozni a fiamból” – nyilatkozta az édesapa.

Az Anfieldindex.com cikke szerint attól a pillanattól kezdve, hogy betette a lábát az Anfieldre, a magyar válogatott játékos lendületet, energiát és egy kis varázslatot hozta magával, amire a Liverpool középpályájának szüksége volt. A lap szerint Szobó az angol sztárcsapat hosszú távú sikereiben is kulcsfigura lehet. Az új vezetőedző, Arne Slot irányítása alatt egyértelműen remek formában van, és szerintük még ettől is lehet jobb…

 

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sandoratilla
2024. szeptember 06. 06:50
A Kaliforgia nevû sorozatban a S03E12-ben van egy rész amikor Hank beszélget Mia-val. A csaj azt mondja Hank-nek: - Amúgy tudod nem túl jó érzés híresnek lenni a nagy semmiért....
Isten jobb keze
2024. szeptember 05. 22:57
Akkor is pénz éhes volt! Bezzeg anno pellé zokniba tömött szalmát használtak foci labdának! 😂😀 puskásék nem kúlönben !
oberennsinnen49
2024. szeptember 05. 20:13
Ebben a magyar csapatban NEM LEHET JÓL JÁTSZANI! Del: egyetlen magyar U-csapatban sem lehet jó teljesítményt nyújtani nmemzetközi mérkőzésen. Ez a teljes magyar labdarúgás látlelete, kb. a 0:6 ÓTA, AMIT A SZOVJETEKTŐL KAPTUNK. Ugyanis: NINCS A MAGYAR FUTBALLNAK JÁTÉKRENDSZERE, mai szóval játékfilozófiája, játékkultúrája. A szakvezetők ezért amikor felküldik a csapatot, maguk sem tudják, mit várhatnak el, hogyan rúgunk gólt, gólokat, hogyan védekezünk hatékonyan, hogyan működik a játékkapcsolat, a kooperáció a játékosok között labdával, labda nélkül, milyen távolságot tartanak, általában, támadásban, védekezésben, mennyi az az időköz, amelynél a továbbpasszolás kötelező, a védő milyen közelről, mekkora dinamikával védekezzen stb., CSODA, HA A JÁTÉKOSOKNAK SINCS FOGALMUK SEM EZEKRŐL AZ ALAPOKRÓL. Ezért ki kell mondani: a legnagyobb erkölcstelenség felküldeni a pályára a magyar fiatalt azzal, hogy érjetek el eredményt! És az erkolcstelenség bajnoka: az MLSZ! És a magyar sportirányítás.
oberennsinnen49
2024. szeptember 05. 20:13
Tudja valaki, MIÉRT NEM SZOBOSZLAI ZSOLT A TELJES MAGYAR UTÁNPÓTLÁS SPORTIGAZGATÓJA, SZAKMAI VEZETŐJE - KIZÁRÓLAGOSAN EGYSZEMÉLYI FELELŐSSÉGGEL, DÖNTÉSI ÉS PÉNZOSZTÁSI SZABADSÁGGAL? De itt van a legújabb kudarc, a szlovákok U-21 ées válogatottja győzött Magyarország ellen ma délután 2:1-re a Hungária úton, ami nem különlegesség, a futballban van ilyen. Csak sajnos, a valódi különbség, a gólhelyzetek aránya az 5:1 volt Szlovákia javára. A magyarok EGYETLEN FELÉPÍTETT TÁMADÁST nem voltak képesek felmutatni a 90 perc alatt. Miért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!