Sallai Roland szakmailag és pénzügyileg is jó döntést hozott a Galatasarayjal? Elemzés! (VIDEÓ)

2024. szeptember 26. 05:46

Özönlenek a sztárok a török élcsapathoz, amely euróban fizet, miközben nagy veszteségeket szenved el a líra zuhanórepülése miatt. Miben segíthet ezen a helyzeten is a magyar szélső, aki nem játszhat az Európa-liga csoportkörében?

2024. szeptember 26. 05:46
ISTANBUL, TURKIYE - SEPTEMBER 13: Roland Sallai, the Hungarian footballer recruited by Galatasaray from German Bundesliga team Freiburg, arrives in Istanbul, Turkiye on September 13, 2024.

Nyitókép: Mehmet Murat Onel /  AFP

Az elmúlt hetekben a legtöbb beszédtémát Sallai Roland klubváltása szolgáltatta a honi labdarúgásban. A magyar válogatott 27 éves kulcsembere hatmillió euró (2,37 milliárd forint) ellenében szerződött a német első osztályú bajnokságban, a Bundesligában szereplő SC Freiburgtól a török élvonalban játszó Galatasarayba. Ami a transzfer részleteit illeti, az isztambuliak négy részletben törlesztik a szélső vételárát, aki négy év alatt 10 millió eurót (3,95 milliárd forint), vagyis idényenként 2,5 milliót (986,35 millió forint) keres majd. Nem hangzik rosszul, de ez az összeg még mindig sokkal kevesebb, mint amennyit honfitársa – és egyben barátja – Szoboszlai Dominik kap tizenkét havonta Liverpoolban (6,24 millió font plusz 1,56 millió font bónusz, azaz összesen 3,69 milliárd forint).

Ezt is ajánljuk a témában

A fenti számokat pénzügyi szempontból vizsgálva szemrebbenés nélkül kijelenthető: Sallai jó döntést hozott, miközben az sem elhanyagolható, hogy sztároktól hemzsegő közegben – gondoljunk csak Victor Osimhenre, Michy Batshuayira, Hakim Ziyechre, Mauro Icardira és Dries Mertensre – került. Persze, az igazi az lenne, ha az Európa-bajnokságon remek teljesítményt nyújtó magyar minél hamarabb állandósítani tudná helyét a Galatasaray kezdőcsapatában, bár Marco Rossi szövetségi kapitány szerint az öt európai topliga után a török bajnokság egyértelműen kiemelkedik: a színvonal folyamatosan emelkedik, és egyre több jó futballista is igazol oda.

Rossi mester szavaival élve: a Süper Lig tényleg a kontinentális elithez tartozik – csak éppen nem a gazdasági mutatókat illetően. Olyannyira, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA szerint Törökország vezető klubjai 310 millió euró adózás előtti veszteséget könyveltek el a 2023-as évad végén. A gondokat csak tetézi, hogy

 a török csapatok úsznak az adósságban – legalább 1 milliárd euróval (!) tartoznak a hitelezőknek –, 18 első ligás egyesületük kifejezetten tőkehiányos pozícióban van. 

 

Nem segíti a helyzetüket, hogy habár magasan jegyzik a török futballt, egyre kevesebbet fizetnek azért, hogy erről a szurkolók is megbizonyosodhassanak. A katari BeIN médiacsoport 2022-ben már „csak” 182 millió dollárt ígért a Süper Lig-mérkőzések közvetítési jogáért, szemben a 2016-ban megkötött nagyjából évi 500 millió dolláros megállapodással.

A sok külföldi sztár pénzbe kerül, a török líra viszont nem éppen a legjobb hívó szó mostanság, ezért természetesen minden valamire való légiós euróban szeretne hozzájutni a béréhez. Ahogy arra a Financial Times cikke is rámutat, a török fizetőeszköz több mint négyötödét elveszítette az értékéből az euróval szemben, így már az átváltáson hatalmasat lehet bukni. A Galatánál ez különösen igaz, ahol a bevétel 76 százalékát teszi ki a bérköltség, és ott van még a bankoknak fizetendő kamat is, amely egyes hírek szerint több mint 1,4 milliárd lírára, 14,5 milliárd forintra rúg évente.

Ugyancsak nagy érvágás az isztambuliaknak, hogy nem jutottak be a Bajnokok Ligája főtáblájára, így a Ferencvároshoz hasonlóan az Európa-ligában vigasztalódhatnak. 

A 27 éves magyar – aki késői érkezése miatt a csoportkörben nem szerepelhet – talán nem hiába mondta, hogy rögtön meg szeretné nyerni a második számú kontinentális kupasorozatot, az érte kapott több millió euró ráadásul új kenyéradójának is jól jönne.

 Sallai Rolandnak mindenesetre nem a Galatasaray pénzügyi mutatóival kell foglalkoznia, hanem azzal, amihez legjobban ért: futballozni – ezzel pedig nem volt gondja az elmúlt években. 

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000092
2024. szeptember 26. 18:31
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­é­­k­e­­­l­­d­ ­a­­ ­s­z­­e­­x­­­i­­ ­p­­u­­­n­c­i­­­m­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!