„Most már teljesen lazán fogom föl az egészet” Konkoly Zsófia, a paralimpia kétszeres aranyérmes hőse a Mandinernek

2024. szeptember 05. 21:50

A PSN Zrt. kiválósága közel áll ahhoz, hogy sporttörténelmet írjon Párizsban: a múlt heti, 400 méter gyorson (S9) aratott diadala után csütörtök este 200 méter vegyesen (SM9) is maga mögé utasította a mezőnyt. S még hátra van a fő száma a 100 méter pillangó!

2024. szeptember 05. 21:50
null

Nyitókép, fotó: MPB/Szalmás Péter

***

Vámos Tamás/Párizs

 Mivel a 22 éves pécsi kiválóság a délelőtti futamok után a legjobb idővel került az esti fináléba, már sejteni lehetett: akár a második nagy dobás is összejöhet! (A 400 méteres gyorsúszás utáni nyilatkozatot ITT olvashatja!) 

A 200 méter vegyes csütörtöki döntőjében az 50 méter pillangó után Zsófi vezetett, ám a hát- és a mellúszást követően a nagy spanyol rivális, Nuria Marques Soto vette át a vezetést, azonban a gyorsúszás végén honfitársunk csapott először a célba! Érthető, hogy a futam végén szétszedte őt a nemzetközi sajtó is, láthatóan fáradtan, ám annál készségesebben állt a magyar újságírók rendelkezésére. 

Ezt is ajánljuk a témában

   „A 400 méteres gyorsúszás döntője után is elmondtam, hatalmas kő esett le a szívemről, hiszen nagy megkönnyebbülés volt, hogy már az első nap után biztos lehettem abban: nem távozom aranyérem nélkül Párizsból! Ez azért is nagy dolog volt számomra, hiszen az első számban nem is számítottam aranyéremre”

KONKOLY Zsófia
Konkoly Zsófi újabb párizsi csodája: 200 méter vegyesen sem győzték le! Fotó: MPB/Szalmás Péter

Előzetesen a 200 méter vegyes sem volt Zsófi fő száma, adja magát a kérdés: miként készült erre a távra?

„Mivel abszolút felszabadultan úsztam, ennek volt köszönhető, hogy a legjobb idővel sikerült a fináléba jutnom. De ez nem jelenti azt, hogy egy egészséges versenydrukk ne lett volna bennem. A döntőben eleinte csak csak magamra figyeltem, a spanyol lányt nem is nagyon vettem észre, csak az utolsó táv, a gyorsúszás előtt figyeltem arra, hol is van, így azért nagyon nehéz volt. Az, hogy tartalékoljak, eszembe sem jutott, próbáltam végig a nyakán maradni, mert azzal tisztában voltam: az utolsó távon, gyorsúszásban jó hajrára vagyok képes. Bejött... 

Úgy érzem, mindent kiúsztam magamból,és ma már úgy vagyok vele: a 100 méteres pillangóúszás mellett már a 200 méter vegyes is a kedvenceim közé tartozik!”

Konkoly Zsófia éppen 100 méteren paralimpiai címvédő, erre a számra pénteken kerül sor. Felmerül: eszébe sem jutott, nem is volt energiája arra, hogy tartalékoljon a harmadik párizsi döntőjére?

„Ma este a 200 méter vegyesre koncentráltam, egyáltalán nem figyeltem arra, mennyi erőm marad péntekre. Amennyi lesz, annyi lesz – már emiatt sem görcsölöm magam...”

Ha Zsófi pénteken is diadalmaskodik, akkor sporttörténelmet írhat: bekerül a magyar parasportolók azon impozáns társaságába, akik egy paralimpián három elsőséget szereztek! Ezzel kapcsolatban a következőket mondta el:

„Amikor Tokióból hazértem, persze, hogy eszembe jutott: nem volt messze a 400 méter gyors és a 200 vegyes megnyerése sem. 

Most már teljesen lazán fogom föl az egészet. Bevallom: nem érzem úgy, hogy összejöhet a triplázás, hiszen nagyon erős lesz a mezőny, 

ráadásul lejött a kategóriába egy amerikai lány, aki a napokban sorra döntögette a világcsúcsokat. Ám nyilván mindent megteszek azért, hogy immár négyszeres paralimpiai bajnokként érkezzem haza Párizsból!”

   

 

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Barnabás.N
2024. szeptember 05. 22:31
Döbbenet! Régebben nem tűnt fel, hogy a paraolimpián is ilyen eredményeket érnek el a sportolóink! :) Gratulálok Zsófinak, igazi bajnok!
Bi Tang Tomee
2024. szeptember 05. 22:12
Zsófi nem parázott, inkább nyert… Hajrá magyarok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!