A FIFA Izrael kizárását fontolgatja – Netanjahuék döntése nem segít a válogatottnak

2024. szeptember 27. 17:01

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség október 3-i ülésén dönt a zsidó állam sorsáról. Vagy nem. A döntést ugyanis jó ideje halogatja a szervezet.

2024. szeptember 27. 17:01
Izrael zászlója, Dávid-csillag

Nyitókép: Pixabay

Október 3-án dönti el a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), hogy kizárja-e Izraelt – tájékoztatott a Sky News. Mint arról korábban beszámoltunk

a Palesztin Labdarúgó-szövetség tavasz óta követeli, hogy Izraelt zárják ki szervezetből, mert szerintük a zsidó állam folyamatosan megsérti a nemzetközi jogot a Gázai övezetben. 

A FIFA válaszában közölte, kikérik egy független jogi csoport véleményét, majd egy rendkívüli tanácsülésen döntenek a palesztin javaslatról, amely Izrael nemzetközi labdarúgásból való kizárására irányul  – áll az Associated Press hírében. 

A FIFA ezt követően többször is lehalasztotta a döntést Izrael ügyében, ezért az izraeli válogatott részt vehetett a párizsi olimpiai játékokon. A NeoKohn izraeli lapokra hivatkozva közölte, hogy , a FIFA független jogi felülvizsgálatot kért, valamint mind az izraeli, mind a palesztin labdarúgó-szövetségtől kért véleményt.

Erre Moshe Zuares, az izraeli szövetség vezetője reagált, mondván, hogy mindez a palesztin szövetség ellenséges, „cinikus és politikai kísérlete”, amivel ártani akarnak az izraeli labdarúgásnak.

A Palesztin Labdarúgó-szövetség közölte, hogy „igazságot és egyenlőséget remél a palesztin labdarúgás és sportolói számára”, miután a FIFA vezető tanácsa jövő csütörtöki ülésének napirendjére tűzte a kérdést. Azzal vádolnak izraeli futballtisztviselőket, hogy diszkriminálják az arab játékosokat, és ciszjordániai települések csapatait is beveszik az izraeli bajnokságba.

Bár az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) korábban közölte, hogy nem tárgyalnak Izrael esetleges kitiltásáról, amennyiben a FIFA felfüggesztené Izrel tagságát, az azt eredményezné, hogy az izraeli labdarúgó-válogatottak egyáltalán nem vehetnének részt a FIFA valamint az UEFA által rendezett versenyeken. A gyakorlatban ez azt jelenhetné, hogy a már megkezdődött Nemzetek Ligája-tornáról is kizárnák a csapatot, valamint a világbajnokságról is lemaradna a zsidó állam nemzeti együttese. 

Az izraeli válogatott mérkőzéseit egyébként egy ideje biztonsági okokból Magyarországon rendezik. 

Emlékezetes, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió következtében több ország jelezte, hogy válogatottjaik nem hajlandóak az oroszok ellen pályára lépni, majd az UEFA eltiltotta az orosz válogatottat attól, hogy versenyein szerepeljen. Fontos azonban megjegyezni, hogy az izraeli nemzeti együttes ellen egyelőre egyetlen ország sem hirdetett bojkottot. 

Az Izraeli Labdarúgó-szövetség ügyének mindenesetre biztosan nem tesz jót, hogy az ország vezetésének döntése, miszerint elutasítják egy esetleges tűzszünet bevezetését.  

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy-2
2024. szeptember 27. 19:13
Hány millió dollárt kóstál a FIFA emberkéinek zsebe, hogy ezt megtegyék? Gyalázat, hogy a sportba is beviszik a politikát! Ukrajnával mi a helyzet görények?, akik az ország területét odaadták a terrorista USA-nak, hogy háborút robbantsanak ki, és az ukrán embereket küldik vágóhidra a terrorista USA érdekekért? Elmentek ti mind a q-va anyátokba.
Halder_1899
2024. szeptember 27. 19:00
"Az izraeli válogatott mérkőzéseit egyébként egy ideje biztonsági okokból Magyarországon rendezik." Gyakran azon nyugati országok ahol már nem lehet biztonsággal lejátszani egy zsidók elleni meccset, nos ők antiszemitázzák a magyarokat.
Hekimeki
2024. szeptember 27. 18:56
Nem fontolgatni kell hanem KIZÁRNI A PICSÁBA❗❗❗❗❗❗
sexykitty-5000095
2024. szeptember 27. 18:49
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­é­k­e­l­d­­ ­a­­­ ­s­z­e­­­x­­i­­ ­p­u­­n­c­i­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!