Megint begyűrűzött a sportba a politika – kizáratnák Izraelt a FIFA-ból

2024. május 17. 19:32

Több ország labdarúgó-szövetsége is támogatja a zsidó állam tagságának megszüntetését.

2024. május 17. 19:32
Izrael zászlója, Dávid-csillag

Nyiókép: Pixabay

 A Palesztin Labdarúgó-szövetség követeli, hogy Izraelt zárják ki a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségből (FIFA), mert szerintük a zsidó állam folyamatosan megsérti a nemzetközi jogot a Gázai övezetben – idézi az az Associated Press cikkét az Index. 

A FIFA válaszában közölte, kikérik egy független jogi csoport véleményét, majd egy rendkívüli tanácsülésen döntenek a palesztin javaslatról,

amely Izrael nemzetközi labdarúgásból való kizárására irányul az Associated Press.

„A labda az önök térfelén pattog” – mondta Dzsibril Rajub, a Palesztin Labdarúgó-szövetség elnöke a FIFA elnökének a bangkoki találkozón. Gianni Infantino a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség vezetője a szervezet kongresszusán ismertette a javaslatot, miután a palesztin és az izraeli labdarúgó-szövetség képviselői felszólalhattak a 211 tagszövetség előtt.

„A helyzet sürgősségére való tekintettel rendkívüli FIFA-tanácsot hívunk össze, amely július 25. előtt kerül megrendezésre. A jogi szakemberek véleményét figyelembe véve meghozzuk a megfelelő döntéseket”

 – közölte Infantino.

A palesztin kezdeményezés szerint Izrael megsérti a nemzetközi jogot a Gázai övezetben, és felhívta a többi tagország figyelmét a FIFA emberi jogokkal és a diszkrimináció elleni küzdelemmel összefüggő kötelezettségvállalásokra. A palesztin szövetség azt írta, hogy „Gázában az összes futballinfrastruktúra megsemmisült vagy súlyosan megrongálódott”, és közölte, hogy 

az indítványt Algéria, Irak, Jordánia, Szíria és Jemen is támogatja.

 „A palesztin nép, beleértve a palesztin futballcsaládot is, példátlan humanitárius katasztrófát él át” – mondta Dzsibril Rajub. Hozzátette, hogy a szankciós javaslat miatt fenyegetések érték őt Izrael részéről. „Az izraeli külügyminiszter megfenyegetett, hogy bebörtönöz, ha nem vonom vissza ezt a javaslatot, de a világon egyetlen hatalom sem állhat az igazság útjába” – tette hozzá Rajoub.

Az izraeli válogatott az október 7-i terrortámadásokat követően Magyarországon, a felcsúti Pancho Arénában játszotta hazai mérkőzéseit. Júniusban pedig a magyar labdarúgó-válogatott ellen lépnek pályára felkészülési mérkőzésen. 

 

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000062
2024. szeptember 06. 16:43
🍓 ️ ­­­É­­r­t­­­é­­­k­e­­l­­d­­ ­a­ ­­­s­z­­e­­­x­­i­­­ ­p­u­­n­­­c­­­i­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
2024. május 20. 18:26 Szerkesztve
Paleszokra miert nem kert kizarast?! 🤣🤣🤣 Zsidogyilkos banda.
Málaga21
2024. május 18. 11:57 Szerkesztve
„Gázában az összes futballinfrastruktúra megsemmisült vagy súlyosan megrongálódott” Érdekes, eddig úgy tudtam Gáza nem volt más, mint egy hatalmas koncentrációs tábor, ahol szegény palesztinok rabszolgasorsban, mélynyomorban tengődtek.
chief Bromden
2024. május 18. 11:00
Sürgősségi helyzet? A palesztinokat már kizárták?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!