Ezt látni kell! Meglátogattuk a megvalósult szabolcsi álomstadiont (VIDEÓ)

2024. augusztus 26. 05:32

Igazi gólparádét láthatott a közönség. Megkérdeztük az egyetlen játékost, aki játszott a mostani csapatból a régi stadionban, de mutatjuk, mit mondott a klubtulajdonos, és miért tartja többnek egy foci arénánál a létesítményt a polgármester.

2024. augusztus 26. 05:32
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: Mandiner/P. Fülöp Gábor

***

Több mint kilenc esztendő után játszott ismét hazai NB I-es mérkőzést a szabolcsi megyeszékhelyre három „vándormadár” esztendőt követően visszatért Nyíregyháza Spartacus labdarúgócsapata. Az elmúlt szezonokban Balmazújvárosban és Sényőn albérlőként meghúzódó piros-kékek 2021 május 9-én léphettek pályára legutóbb a Városi Stadionban, amelyet azóta elbontottak, s egy teljesen új, korszerű, a mai igényeknek megfelelő, nemzetközi mérkőzések megrendezésére alkalmas futball arénát építettek a helyére. Be is népesült a mintegy 8 ezer férőhelyes létesítmény, amely talán leginkább a Vasas angyalföldi és a Honvéd kispesti – szintén – új stadionjára hasonlít. A korábbi, 1958-ban átadott, atlétikai pályával rendelkező nyíregyházi elődre viszont nyomokban sem emlékeztet, maximum annyiban, hogy pont ugyanott helyezkedik el. 

Új korszak, szép remények

Ez egy teljesen más világ a futballban is és a magánéletemben is! Ez már egy modern stadion, különleges akusztikával, ehhez fogható nem volt a régi. Nagyon jó atmoszférában lehetett részünk, sajnálom, hogy nem sikerült győzelemmel debütálnunk ebben az új arénában. Úgy gondolom, jó úton vagyunk, és ezt a hangulatot szeretnénk megőrizni hazai pályán” – kezdte a Mandinernek a Szpari csapatkapitánya, Gengeliczki Gergő. A 31 éves belső védő első korszakában 2013 nyarától másfél évig erősítette a nyírségi együttest. A vasárnapi, Fehérvár elleni stadionavatón (3-3) 119. alkalommal viselte a legutóbbi kiírás 4. helyezettje ellen színmagyar kezdőcsapattal kiálló Nyíregyháza mezét. A fordulatos (2-0-ás hazai vezetés, fehérvári fordítás, 2 nyíregyházi öngól, a végén hazai meccslabda csattant a keresztlécen) mérkőzésről és a nyírségi klub jövőképéről is beszélt lapunknak.

Gyors, agresszív csapatot alkottunk, szeretnénk ezt továbbvinni. Hétközben volt bennünk drukk, a mérkőzésen már nem éreztem. Kellett kis idő, hogy felvegyük a játék ritmusát, de ez nem a stadion miatt volt, hanem az ellenfél is jó erőt képviselt.

 Nem átmeneti dolog, hogy újra az NB I-ben vagyunk, azon vagyunk, hogy ez hosszú távon is így legyen. A vármegyének mi vagyunk a legnagyobb klubja, szeretnénk a legmagasabb szinten képviselni Szabolcs-Szatmár-Bereget.

Az első gólöröm az új nyíregyházi stadionban: Eppel Márton a 6. percben bevette a székesfehérvári Tóth Balázs kapuját
Fotó: Mandiner/P. Fülöp Gábor

„Szeretném, hogy ez hosszú távú legyen!”

Csak emlékeztetőül: a Nyíregyháza Spartacus 2015-ben nem kiesett az élvonalból, hanem kizárták, mert egy korábbi játékosával perben állt, és tartozását nem fizette ki időben. A története során többnyire a másodosztályban szerepelt együttes kalandos időszak után jutott el oda, hogy megkezdhesse a 14. élvonalbeli szezonját. Volt ebben harmadosztályú szereplés kényszerből, valamint alig több mint egy éve verejtékes, osztályozós pótvizsga az NB II-ben maradásért, s jónéhány, a hagyományokhoz méltatlan másodosztályú idény. Az elmúlt időszak összeforrt Révész Bálint nevével. A fuvarozási vállalkozó, Magyarország egyik legmeghatározóbb logisztikai szolgáltatójának alapítója, tulajdonosa, vezetője a legsötétebb időkben is kitartott a Szpari mellett. A klubtulajdonos szűkszavú nyitó beszédében nem is titkolta az érzelmeit.

„Én egy kicsit meghatódott vagyok, megmondom őszintén.

 Tíz éve konkrétan nem tudtunk továbbmenni az NB I-ben, nem akarok belemenni a részletekbe. Most újra itt vagyunk, kitartó vagyok.

 Az hogy ez így egyszerre sikerült, új stadion és NB I, különleges. Én azt szeretném, hogy ez hosszú távú legyen!” – fogalmazott Nyíregyháza díszpolgára.

Nyíregyházi mérföldkő: Révész Bálint (b) klubtulajdonos és Kovács Ferenc polgármester az ünnepi stadionavatón
Fotó: Mandiner/P. Fülöp Gábor

Ezt is ajánljuk a témában

 

Több mint stadion

A beruházás keretében egy 8150 férőhelyes lelátórendszert és egy futópálya nélküli, 10 ezer négyzetméteres pályát alakítottak ki. A multifunkciós stadionban nem csupán labdarúgó-mérkőzéseket tarthatnak majd, hanem koncerteket és más rendezvényeket is. Az aréna az UEFA-2 kategória követelményeinek megfelelő. A Nyíregyházi Városi Stadion építése a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében valósult meg Magyarország kormánya segítségével, több mint 19 milliárd forintos költségvetésből. 

Ez egy olyan sportkomplexum, ahol a focistadion körül egy 630 méter hosszú, másfél méter széles rekortán futópálya épült. Ingyenesen használhatják majd a nyíregyháziak. Elkészült egy szabadidő-sportcentrum is, és az országban az egyik legnagyobb kispályás foci-bajnokság otthonául szolgáló salakos pályák közül három helyén műfüveset alakítottunk ki. 

Ez itt az egyetem szomszédságában egy sokkal jelentősebb dolog, mintha csak egy labdarúgó stadion épült volna. Az aréna egyébként úgy lett kialakítva, hogy az épületben rendezvényeket, kint nagy koncerteket is lehet majd tartani

 – mondta a Mandinernek a várost 14 éve vezető Kovács Ferenc polgármester. A FIDESZ-KDNP színeiben júniusban a negyedik helyhatósági választását megnyerő politikussal egyfajta mérleget is vonattunk.

Az önkormányzatnak az a feladata, a feltételeket megteremtse. Ebből a szempontból nem állunk rosszul. Az elmúlt évtizedben felújítottuk a sportcsarnokot, megépült a jégpálya, a sportuszoda, az atlétikai centrum egyaránt a legmagasabb színvonalon. Ebbe a sorba illeszkedik, hogy mostanra elkészült a stadion is Nyíregyházán.

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. augusztus 26. 12:08
Ez kell a tirpákoknak. (lesz mit szétverni, ha nincs kedvük bicskázni)
Skywalker_bp
2024. augusztus 26. 08:13
Azt jól látom, hogy a Mandiner elfelejtett beszámolni arról, hogy tegnap este a Keletiben kisiklott az Intercity? Meg arról is elfelejtett beszámolni, hogy Lázár János állíttatta le a fejpályaudvari sínszakasz felújításokat és ô állította le az intercity beszerzéseket is 2022-ben? Mert akkor már megroppant a költségvetés a téves orbáni gazdaságpolitika miatt és akkor már ment fû alatt a tûzoltás? Juhú! Hasít a NER. Csak mondom, hogy az einstandolt ivóvízhálózatunkból is ezermilliárdnyi beruházást mulasztott el eddig a NER. Nemcsak a kórházainkat hagyta a Fidesz lerohadni, de mindenünket, ami elvben közös. Ezért árad a Tisza. És ez még csak a kezdet. 🤣🤣🤣💪🏻💪🏻💪🏻✌️✌️✌️🇭🇺🇭🇺🇭🇺
Ez D-dúr és e-moll
2024. augusztus 26. 07:50 Szerkesztve
"baronet ---> gebsi1 2024. augusztus 26. 07:23 Anyád a birka, akit egy móc hegyipásztor baszott telibe, ebből lettél te... Ha olyan kurvaokosak vagytok, libsik, teli hazaárulásból nyúlt pénzzel, akkor miert nem tudtok évtizede egy bármilyen választást nyerni? Mert csak a birkázásig terjed a nagy eszetek... nyomorultak." Mert ha választást nyernek, akkor igazat adsz nekik? Nem vagy te egy kicsit birka? :-)
Zolotarjov
2024. augusztus 26. 07:41
Érdekes, a lipcsikék 2010 előtt valamiért nem ágálnak a stadionépítési és stadionrekonstrukció program ellen..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!