Vajon a világklasszis férfi focisták meddig jutnának a legkorszerűbb felszerelés, az álomfizetés nélkül?

2024. július 25. 12:53

Olyan ez, mint amikor a nők szavazati jogát azzal vitatták el, hogy nem dolgoznak, és nincs saját tulajdonuk.

2024. július 25. 12:53
Netherlands v England: Semi-Final - UEFA EURO 2024
Mérő Vera
Mérő Vera
Facebook

Nyitókép: Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP

„Nagyon - elkeserítően - sokan háborognak a dán férfi válogatott azon gesztusa miatt, hogy visszautasították a tiszteletdíjuk megemelését a női csapat javára, hogy a szövetség kiegyenlítse a nők díjazását. A fanyalgók érve, hogy a férfi foci összehasonlíthatatlanul jobb, a nők nem képesek igazán szép játékra, és a férfiakat klasszisokkal többen nézik, tehát sokkal nagyobb bevételt termelnek, a szponzorok sem véletlenül őket támogatják. Egyik állítás sem teljesen igaz, de nem is ez a lényeg. Bontsuk ezt ki.

Egy viszonylag új kutatás szerint 2023-ban rekordszámú, 46,7 millió ember nézte a női sportot a televízióban. Hogy, hogy nem, pont a női futball-világbajnokság segített nagyban növelni a nézettséget. A 2023-as szám egymillióval volt magasabb, mint a 2019-es korábbi legjobb érték. Miért lehet ez? Mondjuk például azért, mert ahogy a sportközvetítés nézése nem vagy egyre kevésbé »fiús program«, úgy a nők is elkezdik nézni. És hát ők a társadalom - kicsit több mint - fele.

Még mindig hatalmasak a lehetőségbéli különbségek, de már az olló leheletnyi záródása is látványos eredményeket hoz. Bizony, ha a foci nem kizárólag fiúsport, a lányok is elkezdik játszani, és ha komolyabb tehetségkutatás és -gondozás jelenik meg körülöttük, akkor pedig - e tendencia mentén - ugyanúgy klasszisokat fog kinevelni a sportág a nők, mint a férfiak körében. A még mindig jelenlévő különbséget a nősport sokadlagos kérdésként tekintett támogatási rendszere mellett a tanult tehetetlenség jelensége is okozhatja. Hogy ha mindenki azt sulykolja, hogy neked ez nem fog menni, elhiszed, hogy nem fog, és úgy is lesz. Kivéve, amikor nem.

(...)

A tegnapi posztom alatt  »érvelők« gondolkodását leginkább úgy tudnám összefoglalni, hogy nincs szükség a nők számára hozzáférhetőbbé tenni a különböző sportágakat, hiszen látjuk, mennyivel gyengébben teljesítenek a férfiaknál. Igen, látjuk, hogy a fiúknak nyújtott támogatásformák töredékével, szinte nem létező médiareprezentációval nem jutnak el ugyanoda, de hogy gyengébbek volnának? Vajon a világklasszis férfi focisták meddig jutnának a legkorszerűbb felszerelés, az álomfizetés és a legmagasabb színvonalú oktatás nélkül? A legjobb maratonfutó mennyivel múlná alul a saját rekordját, ha Nike Alphafly 3 helyett sittes tornacipőben nyomná?

A fanyalgók gondolkodására rímel, ahogy a Magyar Nemzet, első körben csak férfiakat bemutató olimpiai lexikon címlap korrigálásán felháborodtak egyesek. Mert majd meg lesznek a nők is ünnepelve - ha nyernek. Érzitek, ugye?

Olyan ez, mint amikor a nők szavazati jogát azzal vitatták el, hogy nem dolgoznak, és nincs saját tulajdonuk. De hogy legyen, ha nem dolgozHATnak, és annyira nem lehet tulajdonuk, hogy nem is örökölhetnek?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Töki
2024. július 26. 15:55
Nem érted te ostoba jószág teee!!! Mert, te az vagy!!! Szégyen, a női nemre!!! Nem csodálkozom, hogy téged öklözni szoktak!!! Idióta!!!
survivor
2024. július 26. 12:23
Miért van, hogy a férfi teniszezők jobbak , mint a nőiek ? A férfi úszók ? A férfi futók ? A férfi ugrók ? A férfi hajítók ? A férfi ökölvívók ? A vívók ? Miért van külön férfisport ? Miért nincs női torreádor ? Pedig csak táncolni kell...és egyszer szúrni.
survivor
2024. július 26. 12:17
Ez egy NHP. Pele akkor is jobb játékos mint Oborzil , ha tornacsuk van rajta.
Obsitos Technikus
2024. július 26. 12:15
Tyű de ostoba proli ez...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!