Lex Vini: antirasszista törvényt neveztek el a Real Madrid játékosáról

2024. július 10. 14:09

Rasszista magatartás esetén a sporteseményeket leállítják vagy felfüggesztik.

2024. július 10. 14:09
HEADLINE 222
Szabó Levente

Nyitókép: Thiago Ribeiro / AGIF / AGIF via AFP

A brazil kormány rasszizmusellenes törvényt nevezett el a Real Madrid támadójáról, Vinícius Juniorról – adta hírül a BBC

A riói kormány által egyhangúlag elfogadott Vini Jr. törvény értelmében rasszista magatartás esetén a sporteseményeket leállítják vagy felfüggesztik.

A 22 éves Viniciusnak az elmúlt szezonban többször kellett szembenéznie rasszista inzultusokkal a spanyol bajnokságban. 

„A mai egy nagyon különleges nap, és remélem, hogy a családom nagyon büszke rá” – mondta az aranylabdára is pályázó játékos a Maracana Stadionban tartott eseményen. „Nagyon fiatal vagyok, és nem számítottam arra, hogy ez a megtiszteltetés fog érni” – tette hozzá Vini Jr. 

A brazil média szerint a törvényt azon esemény ihlette, amikor májusban a Valencia elleni mérkőzésen a játékost rasszista bántalmazás érte, és a találkozót leállítottak, mivel Vinícius rámutatott a felelősökre. A törvény protokollt tartalmaz a rasszizmusra vonatkozó panaszok feldolgozásáról, illetve kötelező felvilágosító kampányokat is bevezetnek Brazíliában. 

Vinícius a riói törvényhozó közgyűlés és a városi tanács kitüntetésében is részesült,

lábnyoma felkerült a stadion hírességek sétányára, olyan brazil legendák mellé, mint Pelé, Garrincha vagy Ronaldo. Az elmúlt szezonban 15 gólt szerző szélsőt arra is felkérték, hogy vezesse a FIFA, játékosokból álló, rasszizmus elleni különbizottságát.

Vini Jr. a Paraguay elleni mérkőzésen a Copa America D csoportjában, az Allegiant Stadionban Las Vegasban, az Egyesült Államokban 2024. június 28-án. Fotó: William Volcov / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Secerror
2024. augusztus 09. 20:31
Viniciust ki tudod venni a favelából, de a favelát nem tudod kivenni Viniciusból.
backstablive
2024. július 10. 16:25 Szerkesztve
Akkor nem is lessz NB 1-soha többet?
letsgobrandon-2
2024. július 10. 16:22
vagy... külön bajnokságot kéne szervezni a niggereknek... ......egyből megszűnne a probléma
eljolesz
2024. július 10. 16:08
És persze azt ők mondják meg, hogy ki a rasszista.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!