Gibraltár spanyol föld? Az UEFA vizsgálatot indít Rodri és Morata viselkedése miatt

2024. július 19. 18:11

Kíváncsian várjuk az eredményt.

2024. július 19. 18:11
null

Nyitókép:Oscar del Pozo/AFP

Általában kelet-európai és balkáni sportolók szoktak nagy felhördülést kiváltani egy-egy kérdéses terültetről szóló nyilatkozataikkal, de Nyugat-Európa sem mentes az ilyenfajta konfliktusoktól.

Erre az egyik legjobb példa Gibraltár kérdésköre: a hagyományosan a Spanyol Királysághoz tartozó városállamot – amely a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán közötti összekötő kapcsolata miatt kulcsfontosságú – 1704-ben, a spanyol örökösödési háború idején szerezték meg a britek, akik haditengerészeti támaszpontot is kialakítottak ezen a 6,5 négyzetkilométernyi mészkőszirten, amely egy arab vezérről kapta a nevét.

A Nagy-Britanniához való tartozást a sziget pár tízezer fős lakossága 1967-ben egy népszavazással is megerősítette, de a terület azóta is a spanyol-angol diplomáciai kapcsolatok legfőbb vitás pontja

Így hát, mint arról beszámoltunk, kicsit sem meglepő, hogy az angolok elleni Eb-döntő megnyerését követően néhány spanyol játékos – élükön a két madridi születésű, Rodri és Alvaro Morata – nem tudta türtőztetni magát, és „Gibraltár spanyolföld!” felkiáltással ünnepelt a spanyol főváros Cibeles-terén.

Csakhogy Gibraltár 2013 óta teljes jogú UEFA-tag lett, és a helyi labdarúgó szövetség be is panaszolta a focistákat az európai szövetségnél.

Pénteken aztán meg is lett ennek az eredménye, az UEFA ugyanis hivatalosan is közölte: vizsgálatot indít a Manchester City és az Atlético Madrid labdarúgójának viselkedése miatt. ( Morata egyébként épp ma igazolt Madridból az AC Milanba - a szerk.)

„Az UEFA etikai és fegyelmi felügyelőjét nevezik ki, hogy értékelje az UEFA fegyelmi szabályzatának lehetséges megsértését Rodrigo Hernández Cascante és Álvaro Morata játékosok által tanúsított viselkedést a 2024-es UEFA Európa-bajnokság trófeájának nyilvános bemutatásakor” – olvasható a szűkszavú közleményben.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­É­r­­t­­é­k­e­l­d­­­ ­­a­­ ­­s­z­­­e­­­x­­i­­ ­­­p­u­n­­c­­­i­­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Robi54
2024. július 20. 14:03
Erdély magyar föld!
lofejazagyban-2
2024. július 20. 12:54
ez nem totalitáriánizmus, hogy már a focipályán kívüli beszédet is ellenőrizni akarják? Milyen alapon? Az UEFAés a FIFA valami nemzetközi bíróság lett?
Aerion
2024. július 20. 11:28
Gibraltár spanyol föld, Harkov orosz, Kárpátalja pedig magyar. A moslék takarodjon a halál faszára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!