Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Füstbe ment terv: sok örömük nem volt a románoknak a nagy visszatérésükben

2024. július 02. 19:55

24 év után jutott az Európa-bajnokság egyenes kieséses szakaszába Románia – egyenesen ki is esett! Szoboszlai Dominik liverpooli csapattársa volt a meccs legjobbja.

2024. július 02. 19:55
null

Nyitókép: MAURICE VAN STEEN / ANP MAG / ANP via AFP

***

Egy csoportelső és egy harmadik találkozott az utolsó előtti nyolcaddöntőben Münchenben a labdarúgó Európa-bajnokságon. Románia és Hollandia, ebben a sorrendben, miután dél-keleti szomszédunk megnyerte az E jelű négyes küzdelmeit azzal, hogy a négy négypontos csapat közül a legjobb lett a gólkülönbsége. Hollandia az osztrákok elleni fájó vereséggel szorult a sógorok és a franciák mögé, de így is egyértelműen a párharc egyértelmű esélyesének számított.

Dominancia

Az első félidőben közel 70 %-ban birtokolták a labdát a kékbe öltözött narancsosok, akik óriási nyomás alá helyezték Edward Iordanescu csapatát. 

34 akciót vezettek, ám mindössze egyetlen gólt szereztek: a 20. percben Szoboszlai Dominik liverpooli csapattársa, Cody Gakpo cselezett befelé balról, és a labdát a rövid sarokra visszalőve meglepte Florin Nitát (0-1). Emellett alig volt védeni valója a klub nélküli, a török Gaziantepnél lejáró szerződésű, 36 éves kapusnak, mert Xavi Simonsék többnyire nem találták el a kaput. Jellemző a hollandok játékára, hogy próbálkoztak beadással oxival, és szögletből jobbról jobb külsővel...

Veszteségek

A teljesen alárendelt szerepet betöltő románokat még az ág is sújtotta: előbb a lelátón szurkoló legenda, George Hagi szeme láttára sérült meg a fia, Ianis, aki turbánnal a fején folytatta a játékot. Később a jobbhátvéd, Vasile Mogost kellett kényszerűségből lecserélni.

Jerdy Schouten és Ianis Hagi harca a labdáért
Fotó: MAURICE VAN STEEN / ANP MAG / ANP via AFP)

Kései gólok

Szünet után sem vett vissza a tempóból – a játékosként 1988-ban Eb-győztes – Ronald Koeman szövetségi kapitány együttese. Memphis Depay öt méterről az előtte felvő román védőket találta telibe az 55. percben. Kisvártatva Szoboszlai másik Liverpool-játékos klubtársa, Virgil van Dijk fejelt szöglet után a bal oldali kapufára. Gakpo már a hálóba talált, de lesen tartózkodott a lecsorgó labdára vércseként lecsapó, a tornán háromgólos támadó középpályás. Depay ravasz, a sorfal alatt eltekert szabadrúgása célt tévesztett. 

Az utolsó 20 percre úgy fordultak a csapatok, hogy Románia még nem esett ki. 

A csereként beállt Veerman is bebiztosíthatta volna a hollandok győzelmét, balról kilépve azonban a hosszú sarok mellé gurított. A töménytelen mennyiségű kihagyott helyzet végül nem bosszulta meg magát. A 83. percben a harcias Cody Gakpo nem hagyta, hogy Dragusin kikísérje a labdát az alapvonalon túlra, középre kotorta, az érkező Donyel Malen 4 méterről helyezett a román kapuba (0-2). a 93. percben Malen még egy villámgyors kontratámadást egyedül vezetve mattolta a románokat, akik a saját szögletükből kaptak gólt (0-3).

Hollandia meggyőző, magabiztos játékkal jutott tovább, ellenfele a török-osztrák párharc győztese lesz. Romániának ezen a mérkőzésen esélye sem volt, a legjobb 16 között búcsúzott a németországi Európa-bajnokságon, amelyet még az ukránok elleni 3-0-lal kezdett, és egy 0-3-mal fejezett be.

 

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-115
2024. július 04. 14:58
🍓 ️ ­­É­r­t­­é­k­­­e­­l­­d­ ­­a­­ ­­s­z­­­e­x­­­i­­­ ­­p­­­u­n­c­i­­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
bagoly-29
2024. július 03. 06:52 Szerkesztve
Látom itt tombol Hrutka, Egri Viktor, S:Balázs bandája, a fotelhuszár kibicek! Mars a francba nyomorult moslékosok!
bagoly-29
2024. július 03. 06:47
Csoportelső, de hogy? Gólaránnyal mind a 4 csapat, a legpechesebb - az ukrán - meg kisesett a csoport kör után 4 ponttal! No de a többi három sem jutott messzire, kiestek mind az első meccs után. Ez volt a leggyengébb csoport.
Kanmacska
2024. július 02. 22:22
Mázlijuk volt eddig, nekünk meg pechünk, oszt ennyi. Lesznek ők még szarabbak is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!