Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Vannak-e olyan precízek, mint az iparuk? – Íme első Eb-ellenfelünk, a svájci válogatott!

2024. június 15. 09:58

A világranglistán 19. helyezett svájci válogatott igazán nagy eredményt még sosem ért el világversenyen, de komoly melléfogás lebecsülni őket, hiszen topcsapatokban játszó klasszisokkal teli együttesről beszélünk.

2024. június 15. 09:58
Switzerland's players (L to R) second row: defender Fabian Schär, defender Ricardo Rodriguez, defender Nico Elvedi, midfielder Granit Xhaka, forward Breel Embolo and goalkeeper Yann Sommer. Front row: midfielder Remo Freuler, defender Silvan Widmer, midfielder Djibril Sow, midfielder Ruben Vargas and midfielder Xherdan Shaqiri pose for a picture prior to the UEFA Nations League League A - Group 2 football match Switzerland versus Czech Republic at Kybunpark stadium in St. Gallen on September 27, 2022.
Pálfy Dániel Ábel

Nyitókép: Fabrice Coffrini / AFP

A magyar labdarúgó-válogatott szombaton kezdi meg szereplését a 2024-es németországi Európa-bajnokságon. Ellenfelünk a svájci válogatott lesz, amely jelezte, nem becsüli le Marco Rossi együttesét. A mutatók alapján egy súlycsoporttal erősebbek a mieinknél, de 

a magyar nemzeti együttes az elmúlt években sokkal nagyobb vadakat is elejtett már, így az is biztos, hogy Szoboszlaiék nem ijednek meg a helvét csapattól. 

A svájci válogatott jelenleg az Élő-pontszámok alapján állandóan változó FIFA-világranglista 19. helyén áll, azaz hét hellyel előrébb, mint mi. De lássuk, mit kell tudni első ellenfelünkről! Mivel a svájci labdarúgásnak a nemzetközi versenyeken nincsenek nagy eredményei, és igazi világsztárjuk is kevés akadt, sokan talán nem ismerik annyira őket. Pedig a svájci futballkultúra története elég hosszú időre nyúlik vissza. A Svájci Labdarúgó-szövetség 1895-ben alakult meg, 1904-től a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) alapító tagja, és szintén alapító tag az 1954-ben életre hívott Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA).

A legjobb eredményük a világbajnoki negyeddöntő,

 amely azonban háromszor is összejött, 1934-ben, 1938-ban (itt épp az ellen a magyar labdarúgó-válogatott ellen estek ki egy kétgólos vereséggel, amely végül döntőt játszott Olaszország ellen és ezüstérmes lett) és 1954-ben (ekkor megint döntőt játszottunk, az ismert, szomorú végeredménnyel). Eddig 5 Európa-bajnokságon vettek részt. Először az 1996-os kontinensviadalon játszottak, a legjobb Eb-eredményük pedig szintén egy negyeddöntő 2000-ben. 

Az elmúlt évtizedben egyébként a világranglistána többször is a top 10-ben szerepeltek, 2017-ben negyedikek voltak, ennél csak egyszer, 1993-ban voltak jobbak, 3. helyezésükkel. Az elmúlt 5 évben azonban egy lassú visszafejlődés látszik, 2019 óta 10 helyet estek vissza. 

A svájci férfi labdarúgó-válogatott helyezésének alakulása a FIFA-világranglistán az elmúlt 5 évben
A svájci férfi labdarúgó-válogatott helyezésének alakulása a FIFA-világranglistán az elmúlt 5 évben
Forrás: FIFA

Vegyes eredményeket hozott az elmúlt 5 év

A 2018-19-es UEFA Nemzetek Ligájában az A ligában Belgium és Izland volt az ellenfelük. Három győzelemmel és egy vereséggel a csoport élén végeztek és 2019 júniusában részt vettek a négyes döntőben, ahol Portugáliától 3–1-re kaptak ki az elődöntőben, a harmadik helyért rendezett találkozón a 0–0-ás végeredményt követően büntetőkkel maradtak alul az angolokkal szemben. A 2020-21-es kiírásban Spanyolország és Németország mögött a harmadik helyen végeztek.

A 2020 Eb-n Törökországgal, Olaszországgal és Wales-szel kerültek egy csoportba. A csoportküzdelmeket 4 ponttal 3. helyen zárták, az olasz és a walesi csapat mögött, de továbbjutottak, majd a rendes játékidőben 3-3-mas döntetlent játszottak a Franciákkal, és 11-esekkel megint továbbmentek. 

A negyeddöntőben annak ellenére játszottak szintén döntetlent (1-1) a spanyolok ellen, hogy a 77. percben kiállították Remo Freulert, ráadásul a spanyolok gólt sem tudtak szerezni ellenük, csak egy öngóllal lett meg a döntetlen. 

Végül azonban tizenegyesekkel kiestek. 

A 2022-es világbajnokságon a G csoportban Kamerun ellen 1–0-ás győzelemmel kezdték a tornát, a svájciak gólját Breel Embolo szerezte.  A Brazília elleni találkozót 1–0-ra elveszítették. A harmadik csoportmérkőzésen Xherdan Shaqiri, Breel Embolo és Remo Freuler góljával 3–2-re legyőzték Szerbiát és továbbjutottak az egyenes kieséses szakaszba. Portugália ellen azonban 6–1-es vereséget szenvedtek a nyolcaddöntőben és kiestek. 

A 2022-23-as UEFA Nemzetek Ligájában az A ligában szerepeltek és a hat mérkőzésből hármat megnyertek, hármat pedig elveszítettek. 

Spanyolország és Portugália mögött, Csehországot megelőzve a harmadik helyen végeztek. A tavalyi Eb-selejtezőkön Izrael, Románia, Koszovó, Fehéroroszország és Andorra csapataival együtt az A csoportban szerepeltek. Svájc Románia mögött a második helyen végzett, így jutott ki az Eb-re. 

Switzerland's head coach Murat Yakin supervises his players as they take part in a MD-1 training session at the team's base camp at the Stadion auf der Waldau in Stuttgart on June 14, 2024 on the eve of their UEFA Euro 2024 football match against Hungary.
Murat Yakin, a svájci csapat szövetségi kapitánya
Forrás: AFP

Az egykori válogatott szövetségi kapitány, Yakin még nem hozta a sikereket a csapatnak

Szövetségi kapitányuk a 49 éves Murat Yakin, akit a 2021-ben rendezett Eb után nevezték ki. Elődje a boszniai születésű Vladimir Petkovic a Girondis Bordeaux együtteséhez szerződött.  A svájci születésű, török edző, játékosként 49-szer szerepelt a svájci válogatottban. Labdarúgóként megfordult az FC Basel, a Grasshoppers, a Fenerbachce, a Vfb Stuttgart és a Kaiserslautern csapataiban, és 2006-ban vonult vissza a profi labdarúgástól. Néhány kisebb svájci csapat mellett dolgozott többek közt a Grasshoppersnél, az FC Baselnél, a Szpartak Moszkvánál és az FC Sion együttesénél. Edzőként  eddig túl nagy sikereket nem ért el, legnagyobb eredménye két svájci bajnoki cím az FC Basel együttesével. 

Egyelőre a válogatottal sem ért el kimagasló eredményt, hiszen a vb-n ugyan továbbjutottak, de Portugália nagyon megverte őket, és az Eb-selejtezőkön is bukdácsoltak. A svájci csapat tíz meccsből mindössze négy győzelemmel, öt döntetlennel és egy vereséggel lett második egy nem túl erős csoportban (Románia, Izrael, Fehéroroszország, Koszóvó, Andorra), és 22 rúgott gól mellett 11-et kapott. A csapat leggyakrabban 3-4-2-1-es formációban játszik, és a gyengébb csapatok ellen rendszerint nagyon magas a labdabirtoklási arányuk, ám az erősebb ellenfelekkel szemben előfordul, hogy nem tudják tartani és kihozni a labdát. 

Ezt is ajánljuk a témában

Topcsapatok labdarúgóival teli kerete van a svájciaknak

A svájci válogatott keret értéke Transfermarkt.de szerint 281,5 millió euró. Viszonyításképpen, a magyar labdarúgó-válogatott jelenlegi keretértéke 165,45 millió euró. A keret átlagéletkora 27,7 év.  A csapat két legértékesebb legértékesebb játékosa Manuel Akanji (Manchester City, 45 millió euró) és Gregor Kobel (Borussia Dortmund, 40 millió euró)

A csapatkapitányuk, egyben egyik valódi sztárjuk a 125-szörös válogatott Granit Xhaka, aki komoly tapasztalattal és sikerekkel büszkélkedhet. 

A rutinos középpályás 6 idény alatt 297 alkalommal szerepelt az Arsenal mezében, amellyel kétszer nyert FA-kupát, és kétszer angol szuperkupát.

 Tavaly nyáron a Bayer Leverkusenhez igazolt, amelynek 31 évesen is alapembere, és amellyel történelmi eredményt elérve veretlenül nyerte meg a német bajnokságot, és a német kupát is, az Európa-ligában pedig ezüstérmes lett a leverkuseni egyesülettel. 

Svájc legnagyobb sztárja és a legtapasztaltabb labdarúgója azonban egyértelműen a jelenleg a Chicago Fire-ben játszó, 32 éves Xherdan Shaqiri, aki háromszor nyert német- és egyszer angol bajnokságot a Bayern München és a Liverpool együtteseivel, és mindkét csapattal diadalmaskodott a Bajnokok Ligájában. A 123 válogatottsággal rendelkező játékos a napokban nyilatkozott a magyar válogatottról is, amelyben szerinte jó képességű labdarúgók szerepelnek. „Az ilyen meccseknek nincs nagy esélyese, szóval, fel kell készülnünk. Ismerjük a saját erősségeinket, s ha kihozunk magunkból, jó esélyünk lehet Magyarország legyőzésére, de az is benne van a pakliban, hogy ilyen kaliberű együttestől vereséget szenvedünk” – fogalmazott. 

(From L to R) Switzerland's defender Manuel Akanji, midfielder Xherdan Shaqiri, midfielder Granit Xhaka, defender Fabian Schaer and defender Nico Elvedi warm up during a training session at the University of Doha for Science and Technology training facilities in Doha on November 15, 2022, ahead of the Qatar 2022 World Cup football tournament.
Shaqiri és Xhaka vezeti a svájci csapatot
Forrás: AFP

A svájci keret játékosainak 93,2 százaléka játszik külföldön, 

21 olyan labdarúgójuk van a 26-os keretben, amely az 5 topliga valamelyikében szerepel (a magyar csapatban 8, a Serie-A-ba feljutott Parmában szereplő Balogh Botonddal együtt 9. játékosra igaz ez). A Bundesligában 7, a Serie A-ban 6, a Ligue 1-ben 5, a Premier League-ben pedig 3 labdarúgójuk játszik. Ilyen többek közt Akanji (Manchester City), Kobel (Borussia Dortmund), Okafor (Milan), Xhaka (Bayer Leverkusen), Sommer (Internazionale), Schär (Newcastle United), Zakaria (AS Monaco), és Rodriguez (FC Torino).  

Multikulti válogatott

A svájci csapatban összesen 12 külföldi származású vagy második generációs bevándorló labdarúgó szerepel. Akanji és Okafor nigériai, Zakaria kongói, Granit Xhaka albán, Ardon Jashari észak-macedón,  Rúben Vargas dominikai, Zeki Amdouni török, Ricardo Rodríguez chilei, Leonidas Stergiou pedig görög család gyermeke, de ők mind Svájcban születtek. Xherdan Shakiri koszovói, Kwando Duah ghánai, Breel Embolo pedig kameruni származású és edzőjük, Murat Yakin is török család gyermeke, ám ő Baselben született. 

Ezt is ajánljuk a témában

A SVÁJCI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT 26 FŐS EURÓPA-BAJNOKI KERETE

Kapusok: Gregor Kobel (Borussia Dortmund – Németország), Yvon Mvogo (Lorient – Franciaország), Yann Sommer (Internazionale – Olaszország)

Védők: Manuel Akanji (Manchester City – Anglia), Nico Elvedi (Mönchengladbach – Németország), Ricardo Rodríguez (Torino – Olaszország), Fabian Schär (Newcastle – Anglia), Leonidas Stergiou (VfB Stuttgart – Németország), Silvan Widmer (Mainz – Németország), Cedric Zesiger (Wolfsburg – Németország)

Középpályások: Michel Aebischer (Bologna – Olaszország), Zeki Amdouni (Burnley – Anglia), Remo Freuler (Bologna – Olaszország), Ardon Jashari (Luzern), Fabian Rieder (Rennes – Franciaország), Xherdan Shaqiri (Chicago Fire – Egyesült Államok), Vincent Sierro (Toulouse – Franciaország), Renato Steffen (Lugano), Rubén Vargas (Augsburg – Németország), Granit Xhaka (Bayer Leverkusen – Németország), Denis Zakaria (Monaco – Franciaország)

Csatárok: Kwadwo Duah (Ludogorec – Bulgária), Breel Embolo (Monaco – Franciaország), Dan Ndoye (Bologna – Olaszország), Noah Okafor (Milan – Olaszország), Steven Zuber (AEK Athén – Görögország)

 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
contractor-2
2024. június 15. 11:47
Ha akkorát mennek mint a jégkorong válogatottjuk, amely VB döntőt vívott a csehekkel, akkor 3:1 a svájciaknak.
atti64
2024. június 15. 11:33
KIBASZOSZOTTUL NEHÉZ MECS LESZ.
stormy
2024. június 15. 11:14
"mint az iparuk?" milyen iparuk???
zsolt196969
2024. június 14. 20:03
A tippmixen 2 gól több nyerünk 25 szorzó.... Hajrá magyarok. A Németek meg elhasalnak a Skócia ellen 10x szorzó. Hajrá magyarok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!