Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

A sírból hozták vissza az Eb-esélyt a britek! Anglia – Szlovákia 2-1

2024. június 30. 17:42

Ilyen nincs: amikor már mindenki temette Angliát, az utolsó másodpercben egyenlítettek, majd a hosszabbítás első percében a győzelmet jelentő találatot is megszerezték!

2024. június 30. 17:42
Ivan SCHRANZ; Marc GUÉHI
Vámos Tamás

Nyitókép: Újra Ivan Schranz szerzett vezetést Szlovákiának Fotó: AFP

***

A két csapat Gelsenkirchenben csapott össze, a mérkőzést a török Umut Meler vezette, aki a közelmúltban azzal került a lapok címoldalára, hogy hazájában, az Ankaragücü – Rizespor bajnoki után az azóta örökös eltiltással sújtott hazai elnök, Faruk Koca egész egyszerűen leütötte. Az esetről videófelvétel is készült, erről decemberben ITT számoltunk be 

Ezt is ajánljuk a témában

Visszatérve az Eb-nyolcaddöntőre, a két válogatott a következő összeállításban lépett pályára: 

ANGLIA: Pickford – Walker, Stones, Guéhi, Trippier – Mainoo, Rice – Saka, Bellingham, Foden – Kane.

SZLOVÁKIA: Dúbravka – Pekarík, Vavro, Skriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda – Schranz, Strelec, Haraslín. 

CIKKÜNK FOLYAMATOSAN FRISSÜL!

Az angol szövetségi kapitány, Gareth Southgate egyetlen változást hajtott végre: Conor Gallagher helyett Kobbie Mainoo kezd Declan Rice mellett; a szlovák mester, az olasz Francesco Calzona ugyanazt a kezdőt küldte a pályára, mint Románia ellen. 

Érdekesség: ha Anglia továbbjutna, Gareth Southgate a Svájc elleni negyeddöntőn századszor ülne a Háromoroszlánosok kispadján. 

A 3. percben Trippier röviden tette hátra a labdát, amelyet Strelec elcsípett, így Guéhinak nem volt más választása: egy látványos bodicsekért cserébe sárga lapot kapott. A szabadrúgást követően Strelec fejelt mellé.

Rögtön ezután Haraslín az előre húzódó Hancko elé tolta a labdát, aki alig lőtt mellé!

A 7. percben Meler újabb sárga lappal jelezte: megálljt parancsol a keménységnek. A figyelmeztetést ezúttal Mainoo kapta, miután letalpalta Dudát.

A 9. percben Bellingham szenzációs labdát adott Trippiernek, aki óriási helyzetben az égbe lőtte a labdát. „Balbunkó”...

SHEERAN, Ed
Egy másik angol világsztár, az énekes-zeneszerző Ed Sheeran is a helyszínen tekintette meg a mérkőzést Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Cseppnyi megilletődöttség nem látszott a szlovákokon: Haraslin addig, addig kevergetett a tizenhatoson belül, amíg kecsegtető helyzetbe került, ám lövésébe Guéhi az utolsó pillanatban beledobta magát.

A 13. percben villant az első sárga a szlovákoknak: Kucka kapta, miután elgáncsolta Trippiert.

Mi lesz még itt?! A 16. percben már a negyedik sárga lapos figyelmezetést láthattuk, de ez is jogos! Az ezen az Eb-n feltűnően indolens Bellingham kapta Haraslin elgázolásáért.

A 23. percben az angolok sortűz alá vették a szlovák kaput, végül Bellingham beadása után Kane alig fejelt mellé. A szöglet után Mainoo kapáslövése alig szállt kapu fölé.

A 25. percben góllá érett a szlovákok merész játéka: Strelec remek labdával ugratta ki Ivan Schranzot, aki kis híján elbotlott Guéhi lábában, ám a büntető helyett inkább a kapuba külsőzte a labdát. Anglia – Szlovákia 0-1! 

Érdekesség: északi szomszédaink 4 góljából hármat is a Slavia Praha játékosa szerzett, és ezzel – a georgiai Georgi Mikautadze és a német Jamal Musiala társaságában – vezeti a Eb góllövőlistáját! Még egy kis statisztika: Szlovákia az utolsó 10 tétmérkőzésén mindössze kétszer kapott ki, míg Anglia az utolsó nyolc Eb-meccséből – csupán kettőt nyert meg...

A hosszabbítást is egy sárga lap nyitja: a szlovák csapatkapitány, Skriniar kapta, miután hátulról rácsúszott Bellinghamre. Az utolsó perceket az angol válogatott ugyan megnyomta, de különösebb veszélyt nem jelentettek Dúbravka kapujára.

SZÜNET UTÁN

Egyből felcsillant a remény az angolok egyenlítésére, ám Kane passzát követően Foden egy aprócska lesről térdelte a hálóba a labdát. Érthetően lendületben maradtak a britek: a Bayern gólvágója ezúttal egyedül próbálkozott, ám lövésébe sikerrel dobta bele magát Vavro.

Az 55. percben kis híján jött a szlovákok kegyelemdöfése: az elalvó angol védők elpasszolták a labdát, Strelec a félpályáról kapura ívelte, amely alig pattogott mellé!

Sokat mondó: a mérkőzés 70. percében Szlovákia mellé egy kaput eltaláló lövést írhattunk (ebből lett a gól), míg Angliának – egyet sem. Mindenesetre a 76. percben a szlovák szurkolók elkezdtek ollézni...

A 76. percben egy sárga lap törte meg a csendet: Pekárik kapta Foden felrúgásáért. A szabadrúgás után alakult ki az angolok legveszélyesebb helyzete: Kane 7 méterről alig fejelt mellé.

A 81. percben Rice unta meg a többiek tehetetlenségét: 22 méterről remek lövést küldött kapura, amely a jobb oldali kapufáról kifelé pattant, Kane ollózva ismételt – fölé!

A 87. percben Lobotka lövését védte Pickford – ez volt a meccs első olyan lövése, amely után az egyik kapusnak hárítania kellett...

Marc GUÉHI
Anglia csak legyűrte Szlovákiát! Fotó: MTI/EPA Abedin Taherkenareh

És a 95. percben a legnagyobb sztár, Jude Bellingham mentette meg Angliát: Walker bedobását Guéhi csúsztatta meg, amelyet a Real Madrid csillaga ollózó mozdulattal juttatott a hálóba. Anglia – Szlovákia 1-1 – következhet a hosszabbítás!  

A HOSSZABBÍTÁS 54. másodpercében már a vezetést is megszerezte Gareth Southgate együttese! A csereként beállt Eze szeretett volna kapura lőni, de eltörte a labdát, amelyet a másik csere, Toney fejelt középre, így lett jó Harry Kane-nek, aki közelről, erősen a kapuba bólintott! Dúbravka tehetetlen volt.. Anglia – Szlovákia 2-1!

A vezetés megszerzése után Anglia egyből visszaállt védekezni, de nehéz elképzelni, hogy az erejükkel teljesen elkészülő szlovákok képesek lesznek az egyenlítésre.

Azért csak megvillanak: a 105. percben Bénes beívelését a bevetődő Pekárik épphogy kapu mellé lőtte! Igaz les volt...

Gareth Southgate-re teljesen jellemző: a hosszabbítás második félidejére lecserélte Anglia két gólszerzőjét. Azért erre a szakaszra is jut egy sárga: Vavro kapta, miután keménykedett kicsit Ezével szemben.

És még egy sárga: a csereként beállt Gyömbér a félpályánál taszított egyet Toney-n. 

 

Összesen 173 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-103
2024. július 02. 14:24
🍓 ️ ­É­­­r­­t­é­­­k­­­e­l­­­d­­­ ­­­a­­ ­­s­­z­e­x­­i­­ ­­­p­u­­n­­­c­i­m­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­𝐍
2024. július 01. 08:09 Szerkesztve
Érdekes, hogy arról beszélünk, hogy milyen bravúrosan fordították meg az angolok a meccset! Arról pedig senki sem beszél, hogy ez az angol csapat - a szerbek elleni meccs első 15 percén kívül semmit sem játszott. IDŐHŰZÁS, SZÁMÍTGATÁS,TOLOGATÁS, SUMÁKOLÁS! Aztán megmagyarázzák, milyen zseniális volt Bellingham és Kane, akik két perc alatt eldöntötték a meccset. De 95 percen át nem játszottak semmit, és az az elv, hogy nem számít, csak jussunk tovább? Ez rendben van? Szánalmas az egész EB. Színvonaltalan, nagy hibákkal, csalásokkal, számításokkal tarkított. A sportszellem már halott. PÉNZ BESZÉL, a néző meg hallgat. És persze, nézi a NAGY SEMMIT!
Salitis
2024. június 30. 23:19
6 perc hosszabbítás??? Miért is? Még egy esély a szarházi angoloknak.
atti64
2024. június 30. 21:46
AZ ANGOLOK NEM ÉRDEMLIK MEG A KUPÁT!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!