Rendkívüli!

Elhunyt Kozma Imre atya

Kiderült, miért nem került Lőw Zsolt az angol válogatotthoz

2024. október 17. 08:55

Thomas Tuchel szövetségi kapitány lett, magyar pályaedzője kommentálta a kialakult helyzetet – elemzésünk.

2024. október 17. 08:55
Bayern Munich - Galatasaray Istanbul

Nyitókép: DPA/Tom Welle

***

Mint a Mandiner beszámolt róla, Thomas Tuchel lett az angol labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya. Logikusnak tűnt, hogy követi őt az évek óta vele dolgozó Lőw Zsolt is, ám a magyar pályaedző nem került be a szakmai stábba. Az érintett meg is indokolta, meg nem is, így továbbra is sok a kérdőjel, miközben tény: másik segítőjét „magával vitte” a német sztáredző.

Az Angol Labdarúgó Szövetség szerda délelőtt bejelentette, hogy Thomas Tuchel veszi át a válogatott irányítását. 

Az élet úgy hozta, hogy hat évnyi eredményes közös munka, valamint az együtt megélt sikerek és élmények után ezúttal nem tartok vele. 

Ennél többet egyelőre nem szeretnék ezzel kapcsolatban mondani, meglátjuk, mit tartogat számomra a jövő” – nyilatkozta Lőw az m4sport.hu-nak.

Ezt is ajánljuk a témában

Érvek és ellenérvek

A szűkszavú és sejtelmes megnyilvánulás találgatások táptalaja lett. Egyfelől nem logikus, hogy a 2018 óta megélt közös sikerek után csak úgy „dobja” Tuchel a magyart, akivel közösen a Chelsea-vel Bajnokok Ligáját és klubvilágbajnokságot nyertek, a  PSG-vel BL-döntőbe jutottak és francia bajnoki címet szereztek, a Bayern Münchennel pedig német aranyat nyertek. Persze utóbbi küldetés nem zárult szépen, februárban, szezon közben kötöttek útilaput a talpukra. Akár ki is kezdhette a kapcsolatukat a kudarc, bár ha így is történt, ilyenről nekik nem illik beszélni.

Másrészt a 45 éves Lőwnek vannak egyéni ambíciói is, igaz ettől vállalhatta volna az angliai megméretést, hiszen vezetőedzői posztot, megbízatást nem kapott, nem vállalt. Szeptemberben sokadszorra megkapta a kérdést, lenne-e az új tulajdonossal megreformált Újpest szakvezetője.

Most nem tudom elképzelni, hogy Újpesten edzőként dolgozzak. Akkor tudok adni a legtöbbet a magyar futballnak, ha külföldön szerzek dicsőséget a magyar embereknek, külföldön fejlesztem a tudásom, és ezt a tapasztalatot időről időre hazahozom.” 

Ebből a szempontból kiváló terep lett volna az angol válogatott, főképp, hogy Lőw Zsoltnak egyszer a magyarnál is lehetne szerepe... Mivel nem beszélt a konkrét terviről, akár az is elképzelhető, hogy elvi alapon nem kívánt egy másik nemzet csapatánál dolgozni, ami persze nehezen elképzelhető, ha már klubszinten több országban megfordult. Egyébként az azóta eltűnt, most Augsburgban asszisztens, Szabics Imre éppen Ausztria pályaedzőjeként tett egy nagy lépést karrierjében, utána vezetőedzői feladatokat is kapott. 

Bayern Munich - Manchester United
 2023 szeptember 20. München: Anthony Barry (b) és Lőw Zsolt öröme a Bayern München - Manchester United (4-2) Bajnokok Ligája csoportmérkőzésen, amely ketten irányították a bajor sztárcsapatot Thomas Tuchel vezetőedző eltiltásakor
Fotó: DPA/Tom Weller

Hazai pálya előnye

A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy egyszerűen ezúttal nem Lőw Zsoltra esett Thomas Tuchel és az angol szövetség választása, hanem Anthony Barry-re. Ha már a háromoroszlánosok történetében harmadszor ül le a kispadra külföldi edző, jelen esetben német, akkor ildomos legalább angol trénerrel együtt dolgoznia. Az Origó szerint ennél több van a háttérben: „a 38 éves angol szakember – Lőw Zsolt mellett – már ott volt a Chelsea és a Bayern München szakmai stábjában is. 

A PSG és a Chelsea, valamint a Bayern csapatainál Tuchel után Lőw Zsolt következett a rangsorban, de ide most az angol Barry lépett előre.

A lap emlékeztet, Anthony Barry Barry az angol edzőképzésben találkozott Frank Lamparddal, akivel megtalálták a közös hangot. Barry komolyan tanulmányozta a bedobásokat, ez volt az egyik fő szakterülete. A diplomamunkájában egy Premier League-szezonnyi, azaz 17 ezer bedobást elemzett, ami új szintre emelte ezt a játékelemet. Lampard elcsábította a Wigantől és a Chelsea edzői stábjának tagja maradt, miután Lampard elment és Tuchel 2021 januárjában megérkezett. Együtt nyertek BL-t, majd Barry az ír válogatott szakmai stábjába is bekerült, majd a korábbi Wigan-edző, Roberto Martinez vitte magával a belga és a portugál válogatott mellé. Tuchel aztán elhívta a Bayernhez is, a németek egymillió fontot sem sajnáltak érte. Tuchel nagyra értékeli Barry szerepét, akinek szerinte kulcsszerepe van a rögzített helyzeteknél, ami nélkül Tuchel szerint egyetlen válogatott sem lehet igazán sikeres.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lindtner
2024. október 17. 12:04
Ez mindenkinek így jobb
kae-71
2024. október 17. 10:41
"Kiderült, miért nem került Lőw Zsolt az angol válogatotthoz" nem, nem derült ki.
blanconegro
2024. október 17. 10:30
Mindig ellenszenves volt Tuchel. Azóta, ahogy a liverpool elkente a Dortmund száját. Ment a mennybe 1-3 idején, 4-3 esetén jött a pokol. Gyönyörű meccs volt egyébként.
Tiszafa
2024. október 17. 09:26
Ez is Ooobán hibája...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!