Lewandowski sem tudott segíteni: Lengyelország a második meccsét is elbukta!

2024. június 21. 20:47

Az osztrákok második félidei játékukkal esélyt sem adtak a lengyeleknek a pontszerzésre.

2024. június 21. 20:47
null
Vámos Tamás

(Nyitókép forrása: Getty Images)

A lengyel szurkolók már a mérkőzés előtt aggódhattak, hiszen bármennyire is beharangozta a válogatott szakmai stábja, hogy visszatér Robert Lewandowski, 

legnagyobb sztárjuk az Ausztria elleni csoportmeccset is a kispadon kezdte.

Ezek után nem volt meglepetés, hogy az Eb-selejtezősorozatot impozáns teljesítménnyel (6 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség) záró, ám a Franciaország elleni mérkőzést egy öngóllal elveszítő osztrákok kerültek fölénybe.

S nemcsak fölénybe kerültek, hanem már a 9. percben meg is szerezték a vezetést: Mwene beadása után a csapatba újonnan bekerülő hórihorgas védő, az elöl ragadt Gernot Trauner csúsztatott a hálóba. Ausztria – Lengyelország 1-0!   

Gernot TRAUNER
Trauner fejes gólja csak a kezdet volt... Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Rögtön ezután Zalewski hagyott ki nagy helyzetet: a tizenhatoson belül, teljesen üresen állva bombázott fölé! 

Egyértelműen fölénybe került Lengyelország, ennek ellenére egészen a 29. percig kellett várni az első lengyel szögletre, igaz, ez egyből meg is hozta az egyenlítést: Zalewski beadása után Bednárek elé került a labda, az éles lövés levágódott a védőkről, ám éppen Krzysztof Piatek elé, aki egy csel után a hálóba lőtt. Lengyelország – Ausztria 1-1!

Ez követően az első félidőben már csak egy-egy helyzetet láthattunk mindkét oldalon: a 38. percben Sabitzer ígéretes helyzetben, egy visszacsel után Szczesnybe lőtt, míg a hosszabbítás első percében Zielinski szabadrúgását hárította bravúrral az osztrák kapus, Pentz.  

SZÜNET UTÁN

A második félidő a második osztrák szöglettel folytatódott: a csereként beállt Wimmer beadását Posch fejelte kapura, a veszélyesen lecsapódó labdát magabiztosan fogta Szczesny.

S amire egész Lengyelország várt, az a 60. percben bekövetkezett: ezen az Európa-bajnokságon először beállt Robert Lewandowski; a Barcelona csatára 151. alkalommal lépett pályára hazája mezében! Egy kis érdekesség: a lengyel labdarúgó-válogatott története során eddig 12 gólt szerzett az Eb-n, ebből öt fűződik Lewa nevéhez...

LEWANDOWSKI, Robert
Robert Lewandowski csak csereként állt be, és már nem tudott segíteni... Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Ausztria a 67. percben képes volt újítani: Prass beadását Arnautovic okosan elengedte, amely éppen így volt jó a középen érkező Christoph Baumgartnernek, aki magbiztosan lőtt a hálóba. Ausztria – Lengyelország 2-1!

Több mint árulkodó adat: amióta Ralf Ragnick az oszták szövetségi kapitány, az RB Leipzig támadója tizedik gólját szerezte a nemzeti csapatban. 

Rögtön ezután a csereként beálló Swiderski lövését ütötte ki Pentz, hat perc múlva Wimmer lövését hárította bravúrral Szcesny.

A 78. percben viszont eldőlt a meccs: a kiugró Sabitzert ütötte el a tizenhatoson belül a lengyel kapus, a jogos büntetőt a csapatkapitány, Marko Arnautovic magabiztosan lőtte a hálóba. Ausztria – Lengyelország 3-1! 

Nem kevesebb mint 30 éves átok került le az osztrákokoról: utoljára 1994-ben győzték le a lengyeleket...

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajnóczi Kristóf
2024. június 22. 09:50
A 78. percben Szcesny nem elütötte Sabitzert, hanem már fekve a jobb arcával(!) "buktatta". Magyarra fordítva Sabitzer arcon rúgta a már fekvő Szcesnyt, majd felbukott. Nálam ez szabadrúgás kifelé.
Takagi
2024. június 21. 21:37
Leva is elfáradt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!