A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Ismerős arcok, de nem határontúli magyarok a foci Eb-n

2024. június 11. 20:18

Számos Magyarországon ismert játékos és edző szerepel majd a labdarúgó Európa-bajnokságon. Mutatjuk!

2024. június 11. 20:18
null
Szabó Levente

Nyitókép: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI

A labdarúgó OTP Bank Ligából jelenleg csak a magyar válogatottban szerepelnek játékosok az Európa-bajnokságon, de olyanok vannak néhányan, akik korábban hazánkban űzték a kedvenc sportunkat, így őket régi ismerősként követhetjük a kontinenstornán. Az M4 Sport összeállított egy listát azon korábbi NB I-es légiósokból, akik ott lesznek az Eb-n. Lássuk! 

Jasir Asani (Albánia)

Az albán válogatott keretében két volt NB I-es játékos is megtalálható, köztük az egyik Jasir Asani, aki korábban az ezüstérmes Kisvárda alapembere volt. Asani fél évet futballozott Magyaroszágon, 51 tétmérkőzésen 21 kanadai pontot sikerült elérnie a szélsőnek. Az egyik legemlékezetesebb megmozdulása itthon a Fehérvárnak lőtt bombagólja volt.

Ylber Ramadani (Albánia)

A másik korábban hazánkban futballozó albán játékos nem más, mint az MTK korábbi karmestere, Ylber Ramadani. A futballista a 2021/2022-es szezonban játszott Magyarországon, azonban jóval kevesebb sikerélménnyel, mint honfitársa, mivel az MTK az adott szezonban kiesett az első osztályból, így Ramadani is távozott hazánkból. Értéke jelenleg 4 millió euró, és a Serie A-s Lecce alapembere. 

Miha Blazic (Szlovénia)

Blazic 2017 és 2022 között volt a Ferencváros játékosa, 187 tétmeccs után igazolt el a zöld-fehérektől a francia másodosztályba, majd a lengyel élvonalba. A belsővédő van, hogy alapember a válogatottban, van, hogy padozik, mindenesetre az Eb-n három másik középső hátvéddel kell felvegye a harcot a kezdőcsapatba kerülésért. 

Miha Blazic a 2021/2022-es szezonban a Ferencváros játékosaként a Gyirmót elleni mérkőzésen
Fotó: Kovács Tamás/MTI

Adrian Rus (Románia) 

A magyar-román kettős állampolgárságú játékos a Fehérvár előtt korább szerepelt már Fehérgyarmaton és Balmazújvárosban is, illetve a Puskás Akadémia játékosa is volt, de pályára nem lépett a klub színeiben. Székesfehérváron 70 tétmérkőzésen szerepelt három év alatt. Rus jelenleg a Pafoszban játszik Cipruson, ahol kupát nyert, így a jó klubszezonnak köszönhetően kerülhetett be a válogatottba, de a selejtezősorozatban csak 48 percet játszott. 

Lasa Dvali (Georgia)

Dvalit 2019-ben igazolta le a Ferencváros, 2022-ig volt a zöld-fehérek keretének tagja. A belső védő sokat bajlódott sérülésekkel, de így is összehozott 63 tétmeccset Fradi-mezben, és a négy magyar bajnoki cím mellett egy kupagyőzelmet is ünnepelhetett az Üllői úton. Dvali valószínűleg tagja lesz Georgia kezdőcsapatának az Eb-n, miután a pótselejtezőket is végigjátszotta. 

Giorgi Kvilitaia (Georgia)

Kvilitaiára csak a hardcore NB I-fanatikusok emlékezhetnek, ugyanis a játékos mindösszesen 27 percet futballozott a magyar első osztályban, 2013-ban az aranyérmes lett Győrben. Jelenleg – Dvalihoz hasonlóan – az Apoel Nicosia játékosa, hazájában is volt már bajnok, kupagyőztes, sőt, még gólkirály is. A válogatottban 7 esztendő alatt 37 mérkőzés van a lábában, de azt hozzá kell tenni, hogy több mint három éve nem volt kezdő a nemzeti csapatban. 

Budu Zivzivadze (Georgia)

A gólerős csatárra biztosan többen emlékeznek, mint előbb említett honfitársára, ugyanis a játékos üde színfoltja volt az magyar bajnokságnak. Mezőkövesden játszott először itthon, majd lecsapott rá a Fehérvár. A 2022/2023-as szezonban kölcsönben szerepelt tavasszal Újpesten, ahol 12 bajnokin 11 gólt lőtt. Megbélyegezte magyaroszági karrierjét, hogy miután visszatért a Fehérvárhoz, az első Újpest elleni meccsen felvette a cserélt lila mezt, így elküldték a csapattól. Jelenleg a Bundesliga 2-ben futballozik, nem is rosszul, ebben az idényben 12 gólt szerzett a Karslruhe csapatában.

A fehérvári vezetők végleg döntöttek Budu Zivzivadze magyarországi sorsáról
Fotó: Nemzeti Sport

Olekszandr Zubkov (Ukrajna)

A tükörszélső három szezont töltött a Ferenvárosban, melyből kettőben Serhij Rebrov volt az edzője, így alapemberként honfitársának hálálta meg a bizalmat. Kiválóan cselezett és rendkívüli erő volt a lövéseiben az ukrán játékosnak, aki 110 meccset játszott zöld-fehér mezben, köztük ötöt a Bajnokok Ligája főtábláján. Sok sérülése, majd Csercseszovval való konfliktusa után visszatért korábbi klubjába, a Shaktar Donyeckbe, ahol azóta is futballozik. Az ukrán válogatottban kiegészítő ember, akire alkalomszerűen számítanak. 

Szerhij Rebrov (Ukrajna)

Végül, de nem utolsó sorban az előbb említett vezetőedzőt, Serhij Rebrovot kell kiemelni, aki jelenleg az ukrán válogatott kapitánya. Rebrov 2019-ben érkezett a Fradihoz, nyert három bajnokságot, s mindháromszor európai csoportkörbe vezette az FTC-t. A dicsőséges időszak után 2021-ben távozott a Ferencváros padjáról és Szaúd-Arábia felé vette az irányt, sikeres volt a Közel-Keleten is. A selejtezősorozat elején nevezték ki Ukrajna vezetőedzőjének, most az Eb-n mutathatják meg Rebrov fiai, hogy mit tudnak. 

A magyar válogatott Eb-keretében kilenc játékos játszik itthon: Dibusz Dénes, Szappanos Péter, Botka Endre, Fiola Attila, Nagy Zsolt, Kata Mihály, Csoboth Kevin, Horváth Krisztofer és Varga Barnabás. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-164
2024. július 26. 15:57
🍓 ️ ­É­r­­­t­­­é­k­­e­­l­­­d­ ­­a­­ ­s­z­­e­x­i­ ­p­­u­n­­­c­­­i­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
kelemikes-2
2024. június 11. 23:33
a Fradi még most is Rebrov alkotásából él!
Dunhill67
2024. június 11. 20:59
'mivan...rebrovnak még nem ért véget a tavalyi szezon az araboknál?.....már régen egy luhanszki lőgödörben kellene hasalnia...ahogy ígérte....ja,ukrán
Vsmeta99
2024. június 11. 20:41
Terrormentes sporteseményt kívánok - ott nincs helye a "háborúnak".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról