Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Irigykedve néznek Magyarországra a románok: „Kezd talpra állni”

2024. június 17. 15:19

Szóba került a székelyföldi magyar klubok helyzete is.

2024. június 17. 15:19
Romanian National Day parade

Baris Oral/Anadolu Agency/Getty Images

Interjút készített az NSO a golazo.ro újságírójával, Vlad Nedeleával. A beszélgetés során szóba került a magyar futball fejlődése is.

„Magyarország az elmúlt években sok pénzt fektetett be a labdarúgás fejlesztésébe. Látszik a sportág fejlesztését célzó elhatározás és az, hogy a kormányzat a sportot (nemcsak a labdarúgást) magát kiemelt stratégiai ágazatnak, nemzeti ügynek tekinti. A befektetések pedig előbb-utóbb meghozzák az eredményüket.

Romániában a futballban még keressük az utunkat.

Elkezdtünk már bizonyos projekteket, van néhány nagy akadémiánk, például a Farulnak, az Universitatea Craiovának, az FCSB-nek, újabban pedig a Rapidnak és a kolozsvári U-nak is. Van hét-nyolc új stadionunk. Apró lépések, majd kiderül, hogy tudunk-e kicsit gyorsítani, másképpen lemaradunk. A fejlődéshez elsősorban pénz, megfelelő szabályozás és persze türelem szükséges” – fogalmazott az újságíró.

A székelyföldi magyar klubok (Sepsi, Csíkszereda) helyzetéről azt mondta: „Tiszteletet érdemel mindkét klub azért a fejlődésért, amit az elmúlt években elért. Jó infrastruktúrájuk van, megfelelő feltételeket biztosítanak a további előrelépéshez.

Persze van egy vita Romániában arról, hogy mennyire van rendben az, ha egy romániai csapatot egy másik ország támogat, de ez semmit nem von le a Sepsi és a Csíkszereda által elért eredmények sportértékekből.

Ezzel együtt nyilvánvaló, hogy ez a támogatás jelentős előnyt biztosít a két klub számára a korlátozott anyagi lehetőségekkel rendelkező riválisokkal szemben. Ezzel együtt a Sepsinek a bajnoki címért nehéz lenne versenyeznie, a nagy romániai klubok költségvetésében és egyéb téren is előrébb tartanak annál, amire a Sepsi képes lehet. A megnyert kupák és az európai kupaszereplés már nagy siker a kis klub számára, egy olyan városból, amelyben néhány évvel ezelőtt még azt sem tudták, mit jelent a másodosztályú szereplés, nemhogy az élvonal. A Sepsiből a román futball is profitálhat, hiszen kerültek már ki válogatott játékosok a klubtól, ott van Nicolae Paun és Marius Ștefanescu, korábban pedig Florin Stefan. A korosztályos válogatottakba pedig már több éve adnak játékosokat” – taglalta Vlad Nedelea. 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinkegolyó
2024. június 17. 17:48
Az EU mindig újabb és újabb szemétségek kitalálásával gondoskodik arról, hogy ne tudjunk talpra állni.
contractor-2
2024. június 17. 17:35
Ez valami vicc akar lenni?
gilou-au-clavier
2024. június 17. 16:32
Hülyeség. Viktor már eleve Romániát és román, államszockós csaus módszereket másolta. A PAFC nem más a magyar Olt Scornicești. Ugyanolyan nyomoronc balkanisztáni népségek, okvetlenül kb. ugyanazt is tudják kitermelni.
rugbista
2024. június 17. 16:32
Hát igen, a román csapat játékosai teljesen be vannak gerjedve, a mieink Sovájc ellen meg csak lötyögtek. Na persze, ahogy írtam,az egy gyenge csoportnak tűnik. Igaz, Zincsenko meg Mudrik eléggé jól tolták az angol bajnokságban, a románoknak egy jobb játékosuk sincs, de ez csapatjáték. Az meg rendben volt nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!