Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Az elsőéves vezetőedzőként Bajnokok Ligáját nyerő Nyéki Balázs elárulta a Ferencváros titkát! (VIDEÓ)

2024. június 08. 01:18

A rekordgyőztes Pro Recco ellen korábban soha nem nyert meccset a Ferencváros, amely 10 magyar válogatott vízilabdázóval és néhány különleges légióssal mindent vitt idén: BL-, magyar bajnoki- és Magyar Kupa-aranyérem. Vogel, Mandics, Varga Dénes és a többiek – értékelések, nyilatkozatok, elemzés.

2024. június 08. 01:18
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

***

Mint beszámoltunk róla, a Ferencváros nyerte meg a férfi vízilabda Bajnokok Ligáját. A zöld-fehérek történetük során másodszor hódították el a trófeát, s hivatalosan is a világ legjobb klubcsapatává váltak. 

Ezt is ajánljuk a témában

Áldozatok, éjszakázások

Vízilabdáról semmit! Csak a köszönetemet szeretném kifejezni az elnök úrnak, hogy lehetőséget kaptam, és a játékosoknak, akik mindent megtettek, ők a világ legjobbjai, ezt el is mondtam a döntő előtt! Köszönöm a stábomnak és a feleségemnek. Iszonyat, amit el kell viselni azzal, hogy úgy néznek ki a napjaim, mint itt a Final Four alatt” – értékelt rekedtes hangon Nyéki Balázs az M4Sportnak, miután csapata, a Ferencváros megnyerte a Bajnokok Ligáját. 

A 43 éves szakember a négyes döntő helyszínén, Máltán is éjszakákon át videózott, elemezte az ellenfeleket, ahogy az egész szezonban tette edzések és meccsek előtt, után. Hihetetlen alázattal és óriási eredménnyel. A szezonban 41 mérkőzéséből 40-szer győzött, mindössze egyetlen egyszer kapott ki az FTC (egy BL-negyeddöntős csoportmeccsen az Olympiakosz Pireusztól, de itthon legyőzte a görögöket). A legrangosabb európai kupasorozat végjátékában előbb az elmúlt két év ezüstérmesét, a belgrádi Novit (ötméterespárbajban), majd a 11 sikerével BL-rekorder, sorozatban a negyedik (történelmi) aranyára hajtó Pro Reccót is felülmúlta (12-11). A döntőben végig vezetett a magyar csapat, de a hajrá – a kiállításokat esztelenül szóró játékvezetők miatt is – kaotikus lett.  

Szakmailag nehéz értékelni a mérkőzést, fantasztikus volt, amit átéltünk.

 Elhittük, hogy megnyerhetjük a találkozót, elvettük a Recco önbizalmát, ez volt a győzelmünk kulcsa. 

Onnantól már sokkal nehezebb dolguk volt, visszajöttek a meccsbe, de maradt annyi lélekjelenlétünk, hogy kivédekeztük az utolsó két támadásukat” – adott szűkszavú értékelést már a Nemzeti Sportnak Nyéki Balázs.

VARGA Dénes; NYÉKI Balázs; JANSIK Szilárd; NÉMET Toni
Jól kezdődött, 2023. szeptember 3-án a Magyar Kupát hódította el az új vezetőedzővel, Nyéki Balázzsal a Ferencváros. Idén májusban magyar bajnok lett, most pedig Bajnokok Ligája-győzelmet ünnepelhetett 
MTI/Kovács Tamás

Nehéz örökség

Arra talán már kevesen emlékeznek, hogy voltak, akik féltették a szezon előtt a Ferencvárost, miután a csapatot egy évtizeden át felépítő, számos sikerre vezető Varga Zsolt főállású szövetségi kapitány lett. A vezetők azonban nem egy – esetleg külföldi – sztáredzőt hoztak, hanem bizalmat szavaztak a megkezdett munkát így továbbvivő saját edzőjüknek.

Nyéki Balázs egy igazi fradista, mióta él és légezik, Fradi-szurkoló, itt játszott, tíz évet a Zsolt mögött edzősködött. 

Nem lett volna sportszerű, nem lett volna a Fradihoz illő, nem megadni neki az esélyt. Süni, ahogy mindenki ismeri, megmutatta, hogy érdemes hazaival dolgozni.

 Olyan edzőnek lehetőséget adni, aki eddig talán az árnyékban volt vagy egy nagy nevű edző mögött volt második. Fantasztikus munkát végez, a csapat meg ő együtt lélegeznek. Vannak hullámvölgyek, de a végén valahogy mindig a Fradi nyer!” – érvelt a televízióban Nyíri Zoltán, az FTC ügyvezető alelnöke.

Ezt is ajánljuk a témában

Klasszis teljesítmények

Természetesen nem csak Nyéki Balázs érdeme a győzelmi széria, és annak megkoronázásaként a Bajnokok Ligája-győzelem. A Ferencváros csapatként alkotott maradandót keretében 10 magyar válogatott vízilabdázóval. Nem lehet elmenni szó nélkül elmenni amellett, hogy a kapus Vogel Soma kulcsfigura volt, nem csupán az elődöntőben védett ötméteres miatt. A rangidős Varga Dénes remekül mozgatta a csapatot, Dusan Mandics pedig a négyes döntő legjobbja volt. A Belgrádból kiebrudalt szerb világklasszis két találkozón – a szétlövésben értékesített ötméteresével – 10 (!) gólt szerzett, de az utolsó blokkja, amivel megakadályozta a Recco egyenlítését, felejthetetlen. 

Fantasztikus dolog, ez olyan, mint a futballban a Real Madridot legyőzni a BL-döntőben!

 Az a legnagyobb fegyvertény, amire még büszkébb vagyok: sok olyan játékos van, edző is, nem is egy, akivel öt év alatt ez a második közös sikerünk. Van ezüst- és bronzérmünk és most már két arany. Csodálatos időszak, amit letettünk az európai kupaporondon. Küzdöttünk, hajtottunk, néha jól is játszottunk. A végén talán már nem mi voltunk a jobban játszó csapat, de a szívünk nekünk volt erősebb. Mi akartuk jobban a győzelmet” – fogalmazott Nyíri Zoltán.

A győztesek névsora

A 2019-es, első BL-győztes Ferencvárosból öten (Vogel, Varga, Jansik, Pohl, Német) most is a csapat tagjai, ahogy akkori másodedző, Nyéki Balázs és a korábbi kapus, Gárdonyi András is.

A játékoskeret: Sztilianosz Argiropulosz-Kanakakisz, Luca Damonte, Edoardo Di Somma, Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Dusan Mandics, Danyiil Merkulov, Molnár Erik, Nagy Ádám, Nagy Ákos, Német Toni, Pohl Zoltán, Szabó Bence, Szakonyi Dániel, Varga Dénes, Varga Vince, Vigvári Vendel, Vogel Soma

Vezetőedző: Nyéki Balázs, másodedző: Korényi Balázs, kapusedző: Gárdonyi András, csapatmenedzser: Katona Norbert 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2024. június 08. 05:50 Szerkesztve
Magyarországon vízilabdában nem kell külföldi sztáredző. Vannak saját sztárjaink edzőkben. És játékosokban is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!